neděle 13. září 2015

Režisér Denis Villeneuve promluvil o tom, co máme čekat od Blade Runnera 2

Je to jeden z nejmilovanějších sci-fi filmů všech dob. Vlastně patří i mezi vůbec nejlepší filmy všech dob. Blade Runner Ridleyho Scotta dodnes nezestárnul, naopak je až fascinující, jak Scott se svým týmem dokázal ve filmu z roku 1982 zachytit budoucnost tak, že i dnes jsou její podoba i celá poetika filmu aktuální.

Pokračování by se mělo začít točit už příští rok v létě a režie se chopí Denis Villeneuve, který má na kontě skvělé Zmizení a premiéru si právě odbývá jeho Sicario: Nájemný vrah. A právě u její příležitosti se Villneuve nevyhnul ani otázkám na Blade Runnera a tomu, proč na nabídku kývl a co vlastně od filmu máme čekat.

,,Je to velká výzva, pokud nechcete jen kopírovat, to by nemělo smysl. Ale současně musíte respektovat to, co bylo natočeno, takže musíte najít rovnováhu mezi tím být věrný prvnímu filmu a snahou současně přinést něco nového, co by navíc ve světě Blade Runnera dávalo smysl," řekl k tomu pro magazín Collider.

Na otázku, jestli se nebojí srovnání, se Villeneuve nečekaně otevřel. ,,Je to víc než nervozita, je to hluboký strach. Když jsem poprvé slyšel, že se Ridley chystá na pokračování Blade Runnera, tak jsem byl nadšený, že to je skvělý nápad, ale možná také velmi zlý nápad." To, že nakonec kývl i přes původní pochyby tedy znamená, že ho přesvědčil samotný konkrétní námět.

To, co trápí všechny fanoušky v podstatě od první premiéry Blade Runnera je otázka, zda je Rick Deckard android nebo ne. A dá se předpokládat, že film se k této otázce vrátí. Už jen proto, že se v něm znovu objeví Harrison Ford společně s Ryanem Gosslingem. Villeneuve nás ale uklidňuje: ,,Miluju tajemství. Miluju stíny. Miluju pochybnosti. Takže bych chtěl fanouškům vzkázat, že s tím tajemstvím budeme zacházet opatrně."

O tom, jestli je druhý Blade Runner dobrý nápad se přesvědčíme asi až po premiéře. Prometheus, jak se ukázalo, byl v podstatě zbytečný. Námět k pokračování Blade Runnera je částečně z hlavy Ridleyho Scotta, který nikdy nebyl tak dobrý scenárista jako režisér, takže největší zárukou kvality a smyslupnosti celého projektu zůstává Villeneuve, který už svůj režijní um a cit pro práci s nejednoznačností prokázal. Nezbývá než doufat, že režisér jeho formátu pořád ještě ví, co dělá.  

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.