středa 8. července 2015

TV RECENZE: Penny Dreadful 2 - Jaká byla druhá řada skvěle obsazeného hororového seriálu?

Ta první brala dech. Daří se to i té nové?

První řada Penny Dreadful (recenze) mě nadchnula. Přestože tempo bylo pozvolné, tak atmosféra a především výtečný herecký ansámbl udělaly ze seriálu podívanou, která se zaryla hluboko pod kůži.

Bohaté divácké zkušenosti mi tak velely, abych druhou řadu očekával s obavami. Řekněme si to rovnou, není zrovna časté, aby měly seriály kvalitativně vzestupnou tendenci. Většinou právě naopak. A to platí i pro průměrné projekty, natož pro ty, které se povedly.

Naštěstí, Penny Dreadful patří k výjimkám. Ano, druhá řada první nepřekonala (alespoň ne z celkového pohledu), ale rozhodně jí nedělá ostudu.

Co mě velmi potěšilo je, že se tvůrci vytasili se zajímavějšími protivníky. Žádní unylí vampýři, tentokrát na scénu vstupují ještě více krvelačné a navíc protřelé čarodějnice v čele s mocnou a charismatickou Evelyn Poole, kterou ztvárňuje výtečná Helen McCrory (Narcissa Malfoy z Harryho Pottera).

Konečně tedy žádná anonymní monstra, která se potulují ve stínech, ale nebezpečné a zákeřné kouzelnice. Zapomeňte na Saxanu, tyhle dámy se neštítí ničeho. Ani vyrvání srdce nemluvněti.

Nevýrazní padouši pro mě byli jednou ze slabin první řady, takže mě samozřejmě těší, že byl tento neduh napraven. A díky tomu je i příběh o poznání dynamičtější.

Herecky opět skvělé

To je nejvýraznější krok k lepšímu. Dalším je, že více prostoru dostaly některé zajímavé postavy jako je například Ferdinand Lyle (Simon Russell Beale). Vnáší do seriálu potřebnou špetku humoru a nadhledu, ale současně se stává důležitou součástí netradiční skupiny hlavních "hrdinů".

Naneštěstí stále přetrval problém z minulé řady a to, že příběhy některých postav, jakkoliv jsou zajímavé, nepůsobí jakou součást hlavní dějové linie. Řeč je tu především o Frankensteinově monstru (Rory Kinnear) a Dorianu Grayovi (Reeve Carney).

I když jsou oba dobře obsazení a jejich osudy mají co nabídnout, scenáristům se nedaří je načrtnout tak, aby měly důležitější vliv na ústřední příběhovou linku.

Tvůrci nevyužívají ani potenciál jiných postav, konkrétně Sembeho (Danny Sapani) nebo například nováčka Angelique (Johnny Beauchamp). První jmenovaný se většinu času jen tak promenáduje na pozadí, druhý/druhá je sice napsán zajímavě, ale rozuzlení jeho linky je více než uspěchané a docela neuspokojivé. A tentokrát ani sir Malcolm Murray (Timothy Dalton) není pro dění tak podstatný, jak by být mohl a měl (to je možná špatná formulace, podstatný je, ale nepříliš zajímavým způsobem).

Vyplývá z toho jediné a to, že se nám na scéně objevuje příliš mnoho postav a autoři tak některé prostě a jednoduše odfláknuli. Je to o to nepříjemnější, že drtivá většina z nich je skvěle zahraná.

Dobrou zprávou je, že se to netýká všech a hlavní jádro obsazení scenáristé rozhodně nezanedbali. Vcelku očekávatelně je v centru dění Vanessa Ives (Eva Green) a s tím nemám problém.

Ano, Eva by se sice nemusela tak často tvářit jako holčička, které někdo sebral lízátko, ale jinak je její herecký výkon strhující a osudy Vanessy jsou zajímavé. Ostatně, epizoda, která je v podstatě celá věnována její minulosti, je jedním z vrcholů druhé řady (paradoxně, jiný díl, který se odehrává na stejném místě, ale v "současnosti", mi přišel nejnudnější).

Potěšilo mě i to, kterým směrem byla vyslána Brona Croft (Billie Piper). Zatímco v první řadě mi extra zajímavá nepřišla, tentokrát je to naopak.

Skvěle bizarní

Další milou věcí (jakkoliv zvláštně takový výraz v toto případě zní) je, že se seriál ani tentokrát nebál extrémní brutality a výrazného nádechu bizarnosti. Je tu hromada scén, které se nedají popsat jinak než zvrácené. Je očividné, že je Penny Dreadful určený pro kabelový kanál a že se ne něm podíleli britští filmaři.

Něco takového, co je k vidění v Penny Dreadful, by asi na celostátní televizi neprošlo. Ale nejde jen o to, aby bylo publikum šokováno. Násilné a znepokojující výjevy jsou tu proto, aby pomáhaly s atmosférou. A to se jim bezesporu daří.

Penny Dreadful patří k nejintenzivnějším hororovým projektům, které jsou aktuálně na obrazovkách k vidění. Ale už během první řady, že seriál skrývá víc. Nebojí se filozofování a nechává diváka si pohrávat s otázkou "Kdo je tu vlastně skutečná zrůda?".

Není tu řeč o sociologické studii, ale Penny Dreadful není jen mrazivou podívanou bez větší hloubky. Má několik vrstev a je na rozhodnutí diváka, zda bude jednu po druhé odlupovat nebo zůstane jen u té povrchové. Sice se pobaví, ale ne tak, jako když poodkryje pokličku a nakoukne pod ni.

Verdikt:

První řada překonána nebyla. Ne v celkovém měřítku. Ale kvalita s druhou sezónou ani nepoklesla. Příběh a především záporáci jsou zajímavější, ale přetrval i neduh v podobě nedotažených dějových linek některých postav. Jiné se ale pro změnu zajímavějšími staly. Přesto by si ale v další (již schválené) řadě měli scenáristé pořádně pohlídat, aby osudy některých hrdinů byly propracovanější. Speciálně pak, když mají k dispozici tak výtečné herecké představitele. Kromě toho se seriál chlubí strhující atmosférou i výraznou dávkou sympatické bizarnosti. A tempo je o něco rychlejší než v první řadě. Ve zkratce řečeno, oba palce nahoru.

Hodnocení: 9/10

1 komentářů:

  1. Vizuální lahůdka. Scéna, kde tančící pár za zvuků hudby a světla svíček, nechává na zemi stopu krve, byla asi jedna z nejlepších....a vypadá to, že se Dorian Gray snad konečně výrazněji zapojí...

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.