pátek 31. července 2015

Troll: The Rise of Harry Potter Jr. - Chystá se animovaná verze temné fantasy

Nenechte se zmást, nemá nic společného se světem kouzel a čar J. K. Rowlingové. I když...

Film Trol z roku 1986 se prostě musel dočkat nové verze. Ne, že by byl tak kvalitní (i když špatný rozhodně není) nebo veleúspěšný, ale jeho hlavní hrdina se jmenuje Harry Potter Jr.. A to je něco, z čeho se dají vytřískat peníze.

Bylo tak oznámeno, že se pracuje na počítačově animované verzi, na kterou jako producent dohlédne režisér původního filmu John Carl Buechler.

Žánrově je Trol popisován jako temné fantasy a vypráví příběh Harryho Pottera Jr. a jeho rodiny, kteří se nastěhují do domu, kde na Harryho sestru zaútočí podivná bytost. Mladík si všimne, že jeho sestra se začíná měnit a začne zjišťovat, že se zatím skrývá mnohem více, než by se mohlo na první pohled zdá. Pravdu mu odhalí další nájemnice jménem Eunice, která, jak se ukáže, je čarodějkou.

Určité aspekty jsou tak poměrně podobné tomu, co nabídly knihy Rowlingové (mladý chlapec je vtažen do světa magie), takže byla autorka někdy obviňována z toho, že převzala elementy z Trola. Navíc, jméno hlavních hrdinů je totožné. K žádným právním sporům sice nedošlo, ale to neznamená, že se neozývají hlasy, které tvrdí, že britská spisovatelka nepřišla s tak originálním námětem, jak se snaží tvářit. A patří k nim i spoluproducent nové verze Peter Davy:

"Podle názoru Johna je to právě on, kdo vytvořil prvního Harryho Pottera. J. K. Rowlingová tvrdí, že nápad je její. John si to nemyslí."

Ale podobné etické otázky stranou, nová verze Trola by se měla objevit někdy na počátku roku 2017, s tím, že čarodějce propůjčí hlas Patricia Arquette a hlavnímu hrdinovi Baxter Bartlett. Film je aktuálně v preprodukční fázi. Navíc by příští rok měl vzniknou i animovaný seriál ze stejného světa.

A jen aby bylo jasno, vydala společnost SC Films International toto prohlášení:

"Nová verze Troll: The Rise of Harry Potter, Jr. není připravována, schválena nebo licencována žádným subjektem, který vytvořil nebo produkoval sérii knih Harry Potter od J. K. Rowlingové nebo sérii filmů Harry Potter od Warner Bros.. Společnost, která má film na starosti, nemá žádnou spojitost s J. K. Rowlingovou nebo Warner Bros. a tento film nebyl schválen nebo autorizován J. K. Rowlingovou nebo Warner Bros.. Postavy Harry Potter (otec hlavního hrdiny, pozn. redakce) a Harry Potter Jr. znázorněné v TROLOVI nemají žádnou spojitost a nejsou inspirováni knižními ani filmovými postavami J. K. Rowlingové a Warner Bros..

Harry Potter a Harry Potter Jr. a jejich rodina byli postavami ve filmu Trol z roku 1986, který byl nezávisle vytvořen a distribuován 11 let předtím, než byla napsána a publikována první kniha Harry Potter od J. K. Rowlingové."

Tedy, pár řádek a asi milionkrát upozornění na to, že to nemá nic společného s Harry Potterem od Rowlingové. Ano, ano, my to chápeme, že Harry Potter z Trola byl první.
A abychom si to shrnuli, nový Trol se začal připravovat v době, kdy je ještě velmi v kurzu Harry Potter od Rowlingové s tím, že se tvůrci intenzivně brání tomu, že má něco společného s Rowlingovou a její prací, ale současně říkají, že jejich Harry Potter byl první a co si budeme povídat, určitě sázejí na to, že právě jméno Harry Potter (které proslavila Rowlingová) jim vynese slušné peníze. Hlavně, že to není zmatené. 
Znáte původní film?

3 komentářů:

  1. Je úplně jedno, že ty postavy starší než HP od Rowlingové. Prostě se ty postavy jmenují stejně.
    Opravdu stupidní název, kterým se snaží svézt na popularitě filmů od WB, kteří je zaslouženě sedřou z kůže.

    OdpovědětVymazat
  2. Rowlingová?Originální námět? :-) Jill Murphyová a její The Worst Witch (1974)

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.