čtvrtek 23. července 2015

Téma: Pět věcí, které NECHCEME od dalších filmů Star Wars

V přípravách je hromada dalších filmů z universa Star Wars. Co bychom v nich opravdu nechtěli vidět?

Tři nové díly a několik spin-offů. Toho se v následujících letech dočkáme. A těšíme se, ne nadarmo máme pokoje plné věcí ze Star Wars. Ovšem, nebudeme lhát, máme i určité obavy. Ne všechno, co Hvězdné války dosud nabídnuly, bylo ideální. Čemu by se podle nás tvůrci měli vyhnout?

Další Jar Jar Binks

Ano, tohle je klasika. Kdykoliv dojde řeč na to, co je se Star Wars špatně, automaticky se většině lidí vybaví Jar Jar Binks (Ahmed Best). A ne, že by se jim někdo mohl divit. Tvůrci (speciálně George Lucas) mají ve zvyku snažit se zaujmout i děcka a pak to takhle dopadá. Jar Jar Binks se dočkal kritiky za spoustu věcí, kromě jiného za to, že není vtipnou postavou ale spíše trapnou nebo například za to, že ztvárňuje černošské stereotypy, respektive "karibské" (bezstarostná černošská postava). Nemluvě o tom, že Jar Jar docela výrazně přispěl k pádu Řádu Jediů. C-3PO a R2-D2 bohatě stačí, netřeba žádných dalších "srandovních" postav.

Žádná láska jako z telenovely

O Star Wars se říká, že jde o "vesmírnou operu" a s tímto žánrem je romantika silně spojena. Ovšem, nemělo by se to přehánět. Dobrá, přežijeme, když postavy pronášejí melancholickým hlasem fráze jako "Miluji tě" (i když se u toho občas skoro zakuckáme smíchy), ale když se spolu mazlí na rozkvetlé louce na pozadí s vodopády a chichotají se jako puberťáci? To už je příliš silná káva pro naše chladná kamenná srdce.

Dost s těmi přízvuky

Jistě si vzpomínáte, že zástupci Obchodní federace měli ve filmech hodně svérázný přízvuk. Zatímco v originále to byl špatný francouzský (někomu se pro změnu zdál asijský), v české variantě zase špatný ruský. Jasně, jasně, víme, že "amíci" nemají rádi "žabožrouty" a víme, že aktuálně je moderní tvářit se, že vše ruského je špatné, ale podobné hlasové hrátky patří do komedií (a i v nich málokdy fungují), ne do Hvězdných válek.



Žádné incestní náznaky, díky

O romantice jsme se už bavili, ale je tu jedna scéna, která byla na první pohled romantická, ale poté, když vyšla najevo jedna věc, chtělo se nám u ní blinkat. Je tu řeč o chvíli, kdy Luke (Mark Hamill) políbil Leiu (Carrie Fisher). Jenže později se divák dozví, že jsou sourozenci. No fuuuuuuuuuuuj, to je hnus, velebnosti. Tohle video prostě mluví za vše.



Ignorování rozšířeného universa

Star Wars žije nejen na stříbrném plátně a televizních obrazovkách, ale hlavně v knihách, komiksech, hrách a dalších materiálech. Ale to zatím filmoví tvůrci docela úspěšně ignorují. Čas od času se nějaká postava (Aayla Secura pro příklad) objeví ve filmech, ale to je asi tak vše (naštěstí, televizní tvůrci jsou v tomto ohledu mnohem otevřenější). A zdá se, že v tomto trendu hodlají pokračovat. Dokonce bylo původně oznámeno, že sedmá epizoda se v žádném případě nebude inspirovat u rozšířeného universa. Ovšem, nevidíme důvod, proč být tak striktní. V rozšířeném universu je hromada postav a zápletek, které by si zasloužily dostat se do kin. Tiše jsme doufali, že například některý ze spin-offů bude věnován Staré republice nebo postavám jako je Kyle Katarn a Mara Jade. Ale zatím to tak nevypadá a je to velká škoda.

Co se nelíbí na Hvězdných válkách vám?

9 komentářů:

  1. V části "Žádná láska jako z telenovely" máte hned dvě chyby. :) Příště to po sobě raději dvakrát přečíst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravdou je, že jsem to dvakrát četl, ale jsem roztěkaný a nepozorný a navíc už mi neslouží zrak jako za mých mladých let :D. Ale jinak díky za upozornění.

      Vymazat
    2. Není za co, ale ještě stále se říká o Star wars, že jde o "vesmírnou oper(O)u"? :) :P

      Vymazat
    3. Řekl bych, že zrak neovlivňuje znalost jazyka českého

      Vymazat
    4. A já bych zase řekl, že je rozdíl mezi hrubkou a překlepem. Ne, že by se mi občas nějaké jazykové faux pas nepovedlo, ale obvykle jde o vynechané písmenko (nebo naopak nějaké navíc), což je samozřejmě otázka nepozornosti. Například výše zmíněné "jde o vesmírnou operou" je očividně překlep.

      Vymazat
  2. Mě by se líbil například spin-off o Revanovi. Co vy?

    OdpovědětVymazat
  3. Obchodní federace měla oficiálně HONGKONGSKÝ přízvuk.

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. ćhce to nieco na staru republiku luke vader leia a toto vsetko je star wars oprde o nic nejde pre deticky... old republiuc revan naga ajunta freedon bane o tom by sa malo tocit... kokociny ako kylo ren ten cigan a ta mala defka to co je :D:D:D a kapitan phasma?? to mohly rovno plechovku od coly dat :D proste som star warsak telom aj dusou ale asi ostanem pri knihach a wokiepedii :D walt je na rozpravocky ako stvoreny :D

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.