čtvrtek 16. července 2015

Téma: Pět našich oblíbených filmových/televizních komiček

A pak, že ženské nemají smysl pro humor.

Humor není očividně jen výsadou mužů. Naopak, například v Hollywoodu (ale nejen v něm) se pokouší (a úspěšně) rozesmát publikum hromada slečen a dam. A nejde jen o humor, který je jemný a milý, některé komičky mají hodně ostrý jazyk.

Tina Fey

Jednou z aktuálně nejvýraznějších a nejpracovitějších komiček je Tina Fey. A je to šikovná paní. Za svou práci posbírala dva Zlaté globy a osm cen Emmy (plus hromadu dalších cen). Původně působila jako improvizační komička, ale později začala spolupracovat jako scenáristka na pořadu Saturday Night Live. Netrvalo to dlouho a stala se dokonce scenáristkou hlavní a také se brzy podívala před kameru. Skutečný zlom ale přišel až v roce 2006, kdy stvořila skvělý seriál Studio 30 Rock. Původně chtěla být "jen" tvůrkyní a scenáristkou, ale nakonec si zahrála i hlavní roli. A byla vynikající. Pokud jde o filmový svět, tak napsala scénář k zábavné komedii Protivný sprostý holky (2004), zahrála si v další komedii Noční rande (2010) a brzy bude k vidění ve filmech Sisters (2015) a The Taliban Shuffle (2016). S Netflixem také spolupracuje na povedeném seriálu Unbreakable Kimmy Schmidt. Aby toho nebylo málo, Tina je také spisovatelka. Za svou knih Bossypants byla nominována na Grammy.

Amy Poehler

Amy tvoří s Tinou "nerozlučnou dvojku", ostatně ve filmu Sisters je uvidíme obě. Kromě toho s ní moderovala předávání Zlatých globů. Ale ještě předtím společně pracovaly v Saturday Night Live a ještě předtím byly obě členky komické improvizační skupiny The Second City. Zatímco Tina si udělala jméno díky Studiu 30 Rock (v něm se Amy samozřejmě také objevila), Amy se blýskla díky jinému seriálu a to Parks and Recreation. Za ten si odnesla Zlatý glóbus a další nominace na něj. A mimo to byla Amy (nejen za Parks and Recreation) 15x nominována na cenu Emmy. Holt šikovná holka. Pokud jde o film, tak si společně s Tinou zahrála v komedii Baby Máma (2008), ale také je často "jen" slyšet, intenzivně se věnuje dabingu, naposledy například v pixarovce V hlavě (recenze).

Lena Dunham

Osm nominací na Emmy a dva Zlaté glóby, tím se chlubí herečka, scenáristka, režisérka a producentka Lena Dunham. Ta svou kariéru odstartovala natáčením filmů pro YouTube. V roce 2010 pak zazářila díky nezávislému filmu Nábyteček. Ten napsala, režírovala a zahrála si v něm hlavní roli. A díky úspěchu filmu s ní HBO uzavřelo smlouvu, že pro něj bude Lena psát (kontrakt neuváděl, o který konkrétní projekt půjde). O dva roky později už to bylo jasné, že se jedná o seriál Girls. Z toho se vyklubal velký hit. Za první řadu byla Lena nominována na čtyři Emmy (za hraní, režii i scénář) a získala dva Zlaté glóby (režie a hlavní role). V roce 2013 se pak stala první ženou, která získala cenu Directors Guild Award za režii komediálního seriálu. Její práce na Nábytečku také oslnila krále filmových komedií Judda Apatowa, takže se Lena objevila v jeho filmu Čtyřicítka na krku (2012). V roce 2012 také uzavřela smlouvu na 3,5 milionů dolarů na vydání své první knihy nazvané Not That Kind of Girl: A Young Woman Tells You What She's "Learned". Z té se stal bestseller.

Jane Krakowski

Jane se pravidelně objevuje na Broadwayi, kde může uplatnit nejen svůj herecký, ale také pěvecký talent, ale do povědomí publika se dostala hlavně díky televizním rolím. Samozřejmě, že je řeč o seriálu Ally McBealová, kde ztvárnila Elaine. Za svůj výkon byla nominována na Zlatý glóbus. V roce 2006 pak byla obsazena do Studia 30 Rock a tam také zazářila. O tom svědčí čtyři nominace na Emmy. Spolupráce s Tinou Fey fungovala skvěle, takže není divu, že se objevuje i v jejím dalším seriálu a to Unbreakable Kimmy Schmidt. Kromě toho se Jane věnuje i dabingu, slyšet jsme ji mohli například v Době ledové (2002). Pokud jde o další filmy, kde byla i k vidění, tak si ji možná pamatujete z Bláznivé dovolené (1983), Upírova pomocníka (2009) a brzy ji uvidíme v Pixelech (2015).

Elizabeth Banks

Herečka má na kontě hromadu rolí, například v Raimiho trilogii o Spider-Manovi nebo v jiné sérii a to Hunger Games. Ovšem, nás nejvíce baví v odlehčenějších filmech. Jako například Zack a Miri točí porno (2008) nebo 40 let panic (2005). Skvělá je i v seriálech. I ona byla k vidění ve Studiu 30 Rock (za který byla nominována na dvě ceny Emmy) nebo v Takové moderní rodince. Objevila se i v hitovém hudebním filmu Ladíme! (2012) a druhý díl, který měl premiéru tento rok dokonce režírovala. A nejen, že se projekt líbil, ale také zdolal rekord, když během prvního víkendu v amerických kinech utržil 69 milionů dolarů. To se žádné jiné režisérské prvotině nepovedlo. I Elizabeth si občas odskočí k dabingu, například ve veleúspěšném LEGO příběhu (2014).

Které komička je vaší favoritkou a zaručeně vás rozesměje?

2 komentářů:

Děkujeme za Váš názor.