pondělí 20. července 2015

RECENZE: Justice League: Gods and Monsters - Nový animáč od DC představuje Justice League v úplně jiném světle

Je to dobře?

Předchozí film, který vznikl pod hlavičkou DC Universe Animated Original Movies nazvaný DCU: Liga Spravedlivých: Trůn Atlantidy (recenze) mě, proč to neříct rovnou, zklamal. Je pro mě jedním z nejhorších animáčů od DC, které jsem kdy viděl. S obavami jsem tak očekával novinku Justice League: Gods and Monsters.

Dobrá zpráva je, že není tak nudná jako Trůn Atlantidy. Špatná, že není tak dobrá jako předchozí filmy od DC.

Minimálně se mu ale nedá upřít, že je originální. Především v tom, že představuje klasický trojlístek hrdinů ve složení Superman (Benjamin Bratt), Batman (Michael C. Hall) a Wonder Woman (Tamara Taylor) v jiném světle.

Film se odehrává v alternativní příběhové linii, takže Superman je sice synem Lary (Lauren Tom), ale také generála Zoda (Bruce Thomas), Batman je upírem a Wonder Woman přišla z jiného vesmíru.

Sice společně tvoří Justice League, ale tahle zrovna neklade velký důraz na slovo "Justice" a jejich metody řešení problémů jsou velmi svérázné.

Odpravování protivníků jim žádné problémy nedělá a není tak divu, že nejsou zrovna populární. Jim je to ale naprosto ukradené.

Drsná Justice League

Jde o svérázný a hlavně osvěžující úhel pohledu. Obvykle je to hlavně Batman, který si hodně pohrává s tím, co je morální a co už ne, ale tentokrát celá trojice (mimochodem, vůbec by nevadilo, kdyby bylo členů Justice League víc) neštítí věcí jako je vraždění (i když teroristů).

S tím je spojeno i to, že film není úplně cudný, pokud se bavíme o brutalitě. I když byly tu i drsnější animáče. Ale i tak je tu prolita spousta krve.

A vůbec to není od věci, k alternativní Justice League se násilnější pojetí hodí, ale vůbec s ním nekoresponduje animace. Ta působí docela infantilně a techniky zastarale. Jiné projekty, které se objevily i před několika lety, často působí vizuálně lépe.

Čest technické stránce zachraňuje dabing, castingoví pracovníci si dali záležet, aby do boje povolali zajímavé herce. Jde o obvykle nováčky, pokud jde o animáče od DC, ale odvedli dobrou práci, nemají se za co stydět.

Příběh vcelku fajn

Dějově na tom také není film špatně. Určitě bych ocenil, kdybychom poznali víc z alternativního světa a byly nám představeny další klasické postavy v netradičním podání, ale alespoň tu, ve srovnání s některými předchozími projekty, je jakási snaha o děj.

Hlavní linka se věnuje tomu, že se někdo snaží falešně obvinit Justice League z vraždění světově proslulých vědců a nutno přiznat, že je to vcelku zajímavá zápletka, která má připraven minimálně jeden nečekaný zvrat.

Postranní linie nám pak odhalují osudy hlavních postav a i ty mají něco do sebe. Trošku uspěchané, ale mají připraveny několik bezva momentů.

Samozřejmě, nečekejte příběh, který vám svou obsáhlostí a propracovaností vyrazí dech. Ale nejde ani o ten případ, kdy to vypadá, že má scénář asi tři listy včetně titulní stránky.

Verdikt:

Stále to není ono. Svou kvalitou se Gods and Monsters ke starším animákům od DC nepřiblížil, ale rozhodně je to na tom lépe než nezáživný Trůn Atlantidy. A to i přes fakt, že technická stránka působí zastarale a nekoresponduje s brutalitou, které se dočkáme. Co potěší je, že uvidíme Justice League v jiném světle, příběh je vcelku zajímavý a dabing také dopadl dobře.

Hodnocení: 6/10

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.