úterý 9. června 2015

TOP 5: Neprávém přehlížené fantasy seriály - Nejen Hra o trůny stojí za pozornost

Většina fandů fantasy žánru asi aktuálně sleduje pátou řadu Hry o trůny (jaké jsou názory na první díl zjistíte tady), ale jsou i jiné fantasy projekty, které si zaslouží vaši pozornost.

Fantasy tématika není něčím, po čem by televizní tvůrci sahali zase tak často, ale přece jen se dá vyšťourat pár seriálů, které do tohoto žánru spadají a jsou zábavné. Jen málokterý (nebo vlastně žádný) nemůžu konkurovat Hře o trůny, pokud jde o velkolepost, ale to neznamená, že i jiné série nestojí za zhlédnutí.

Pětice následujících seriálů možná není tak "profláklá" jako hitový projekt od HBO, ale určitě byste jim měli dát šanci.

5. Tajemství pravdy (2008 - 2010)

Hodnocení ČSFD: 71 %
Hodnocení IMDb: 7,7/10
Hodnocení Metacritic: 53 %
Hodnocení Rottentomatoes: Nehodnoceno

Seriál od tvůrců Xeny nebo Herkula našel inspiraci u knižní série The Sword of Truth od Terryho Goodkinda a spadá do žánru "sword and sorcery". A dělá mu čest, jde o klasickou fantasy podívanou, ve které hrají velkou roli proroctví, magie a nezdolní hrdinové. Žádné experimentování, ale poctivá fantasy podívaná se sympatickým obsazením, nezbytnou špetkou humoru (i když rozhodně ne tak šíleného, jako jsme byli zvyklí u Xeny a Herkula), stylovými souboji a krásným prostředím Nového Zélandu. Bonusem pak byla hudba, která byla odměněna cenou Emmy. Ale bez ohledu na všechna pozitiva, Tajemství pravdy se dočkalo jen dvou řad. Proti zrušení se rozhodli bojovat fanoušci, kteří spustili kampaň "Save Our Seeker". Tu podpořil i Terry Goodkind. Ale ani to nepomohlo.



4. Ďáblův sluha (2007 - 2009)

Hodnocení ČSFD: 73 %
Hodnocení IMDb: 7,9/10
Hodnocení Metacritic: 56 %
Hodnocení Rottentomatoes: Nehodnoceno

Seriál, na kterém se podílel i Kevin Smith, kombinuje fantasy prvky s poctivou dávkou nadhledu. Jeho hlavním hrdinou je mladík jménem Sam (Bret Harrison), který zjistí, že rodiče slíbili jeho duši ďáblu a ten má pro něj prácičku. Sam pro něj bude lovit duše a posílat je do pekla. Aby mu to šlo lépe od ruky, dostane k dispozici pár nadpřirozených schopností, jako je například telekineze.

Seriál se dočkal jen dvou řad, které běžely na The CW, ale stanice se ho poté rozhodla zrušit. Proběhla jednání o odprodeji, například s kanálem Syfy, ale k tomu nakonec nedošlo. A je to určitě škoda, šlo o povedenou záležitost.



3. Merlin (2008 - 2014)

Hodnocení ČSFD: 74 %
Hodnocení IMDb: 7,9/10
Hodnocení Metacritic: 56 %
Hodnocení Rottentomatoes: 6,2/10

Seriál stanice BBC sleduje osudy Merlina (Colin Morgan) v době, kdy to byl ještě rozjíveným mladíkem a stejně tak další známé postavy jako Artuš (Bradley James) nebo Guinevere (Angel Coulby) jsou výrazně "svěžejší", než jsme z většiny ostatních adaptací zvyklí. Klasická legenda tak byla přetvořena ve svižnou "teenagerovskou" podívanou a funguje to. Ne všem tohle pojetí sedí, ale našlo se i slušné množství těch, kteří netradiční přístup kombinující vztahové peripetie s fantasy prvky ocenili. Jde ovšem o britský seriál, takže se nedočkal takové popularity, jako kdyby vznikl v Hollywoodu.



2. The Almighty Johnsons (2011 - 2013)

Hodnocení ČSFD: 82 %
Hodnocení IMDb: 8,3/10
Hodnocení Metacritic: 66 %
Hodnocení Rottentomatoes: 8/10

Ani série The Almighty Johnsons nevznikla v USA, ale na Novém Zélandu. A možná proto je námět docela originální. Jak už je patrné z názvu, v centru dění je rodinka Johnsonových a i když se může na první pohled jevit jako běžná "familíe", tak je to omyl. Její členové jsou totiž reinkarnovaní severští bohové. Těšit se tak můžeme na Odina, Lokiho, Thora nebo Freyu. Jenže je tu problém, někteří z nich nejsou úplně zběhlí v používání svých schopností a navíc mezi nimi zuří boj o moc.

Je docela překvapením, že se seriál snaží vcelku věrně respektovat schopnosti a vlastnosti daných bohů, ale současně je docela rázný, vtipný a hodně ale hodně zábavný.



1. The Fades (2012)

Hodnocení ČSFD: 77 %
Hodnocení IMDb: 7,9/10
Hodnocení Metacritic: 69 %
Hodnocení Rottentomatoes: 7,3/10

Britská série The Fades se dočkala pouze šesti dílů, což je velká škoda. Jde totiž o hodně povedenou záležitost s nádechem hororu-fantasy. A nemyslí si to pouze diváci, ale i profesionálové, série získala prestižní cenu BAFTA. Ale ani to nebylo pro BBC dost přesvědčivé, aby projektu o mladíkovi, který je schopen vidět bytosti nazvané "Vyhaslí", dalo druhou šanci.

The Fades sází nejen na zajímavou atmosféru a působivé vizuální zpracování, ale i na hrdinu, který nemusí být rozhodně všem sympatický. Je to trochu riskantní, ale v tomto případě šlo o dobrou volbu. Obecně jsou v seriálu postavy, které rozhodně nejsou prototypy "líbivých" klaďasů a právě to je jedna z věcí, díky kterým nejsou The Fades jen dalším "pásovým produktem".



Který fantasy seriál je vaším nejoblíbenějším?

10 komentářů:

  1. Legend of the Seeker byl výborný seriál. A na Hry o trůny fakt nekoukám :D .Naopak ten Merlin mi nesedl, asi to bude tím teenagerovským pojetím :) Škoda že těch vyloženě fantasy seriálů zas tak moc není.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jak se ti mohl líbit legend of the seeker, který vypadá těžceš Bčkově a mnohem hůře dětinsky než merlin :-)

      Vymazat
  2. Já jsem GoT fan, resp. považuji se víc za čtenáře než diváka (bohužel už toho nemám moc, co bych mohl vyspoilerovat a diváka naštvat :D ). Každopádně Merlina jsem viděl (dokonce všechny epizody, omluová mě jen fakt, že jsem měl spoustu času a nudné přednášky statistiky :D ). Merlin byla nuda. Mělo to potenciál (ani ta alobalová brnění a chabá výprava nevadila), ale zůstalo jen u potenciálu. Merlin je všechny série vysranej, aby se na něj nepřišlo, protože magic is baaad, takže Artušovi pomáhá potajmu. A když už teda Artuš přijde na to, že Merlin je čaroděj tak SPOILER, tak se napřed naštve a pak umře :D No a seriál skončí. Prostě je to jako pít nízkotučný mlíko - chutná to jako mlíko ale hodně tomu chybí.

    OdpovědětVymazat
  3. buffy a angel nic? alebo ste chceli upozornit na nezname diela?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Buffy ci Angel nie su vo svete nepravom prehliadane, naopak maju kultovy status. Prehliadane su akurat u nas ignorantami, ktori ich hadzu do jedneho vreca s teen produkciou, len preto ze kedysi davno videli par dielov vytrhnutych z kontextu a dobry dojem na nich neurobili ani slabsie masky. Tot vsjo :)

      Vymazat
  4. Seeker mi přišel zoufale šablonovitý už tehdy, a to ještě seriálová GoT ani netahala kačera. Díky za ostatní tipy.

    OdpovědětVymazat
  5. Seeker byl boží.. První řada nic moc, ale co tam nastoupila Cara, tak se úroveň dost zvedla a Tapertovci opět dokázali, co jim jde nejlíp. Kombinace fantasy dramat sem tam okořeněné dobrým humorem (pravda, na Xenu a její střílení si sama ze sebe to nemělo, ale věřím, že kdyby to dostalo víc řad, tak se dočkáme). A těší mě, že aspoň LoDuca si odnesl Emmy za hudbu, však si ji taky zaslouží (kdo slyšel soundtrack třeba ke Spartacovi tak ví). Almighty Johnsons možná někdy zkusím, NZ je NZ.. Třeba tam najdu i známé tváře.

    OdpovědětVymazat
  6. GoT? Nehorázná kravina! Ale britský Merlin (i když fantasy vážně nemusím a prakticky na ně ani nekoukám) se stal jedním z mích nejoblíbenějších seriálů. To jsou prostě Britové a BBC, no.

    OdpovědětVymazat
  7. Todd and the Book of Pure Evil - skvělý seroš

    OdpovědětVymazat
  8. Supernatural - u nás neznámý, mne chytil od první serie. Hlavní protagonista Jared Padalecki a Jensen Ackles

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.