středa 17. června 2015

TOP 5: Naši oblíbení filmoví maniaci - Nejsou to obyčejní záporáci, jsou to pošahaní záporáci

Tyhle postavy nejsou zrovna sympatické, ale i tak si bez nich filmový svět neumíme představit.

5. Gogo Yubari (Chiaki Kuriyama)

Kde šílí: Kill Bill (2003)

Na první pohled vypadá jako neviňátko. Sedmnáctiletá dívka ve školní uniformě, která se roztomile chichotá. Co by na ní mohlo být nebezpečného? Tak minimálně to, že má sklony k násilí, které si užívá. Bez mrknutí oka vám vrazí nůž do břicha a rozpáře vás jako lovnou zvěř. A nechtějte vědět, co se stane, když se jí do ruky dostane železná koule (nejde o žádný dvojsmysl). Není divu, že si ji jako ochranku vybrala samotná hlava tokijské mafie O-Ren Ishii (Lucy Liu).

4. Jack Torrance (Jack Nicholson)

Kde šílí: Osvícení (1980)

Pokud chcete sehnat někoho, kdo vám skvěle zahraje maniaka, tak není lepší volby, než zavolat Jacku Nicholsonovi. Tomu podobné charakter jdou a Jack Torrance je toho jasným důkazem. V knižní předloze od Stephena Kinga jde o postavu, která není tak zběsilá, je popisována spíše jako zlomený člověk než jen čistokrevný maniak. Ve filmu je to ale prvotřídní pako, ze kterého jde hrůza. Ne nadarmo Jack figuruje v několika přehledech nejen nejlepších zloduchů, ale také nejlepších filmových postav vůbec.


3. Annie Wilkes (Kathy Bates)

Kde šílí: Misery nechce zemřít (1990)

Kingovi prostě maniaci jdou. O tom asi nikdo nepochybuje. Dalším důkazem je Annie Wilkes. Ta sice nejdříve působí jako milá, trošku zakřiknutá ženština, ale to jen do chvíle, než uděláte něco, co se jí nelíbí. Pak se neštítí ničeho a klidně vám zlomí kotníky a to velmi nepěkným způsobem. A to je jen začátek. I Annie se objevila v seznamech nejlepších záporáků a to hodně vysoko. Není se čemu divit, Kathy podala skvělý výkon.

2. Buffalo Bill (Ted Levine)

Kde šílí: Mlčení jehňátek (1991)

Být sériový vrah, to je jedna věc, být sériový vrah, který stahuje ženy z kůže a šije si z nich "kabátek", to je věc jiná. Buffalo Bill je, jinak se to říct nedá, šílenec. Není úplně běžné, že si někdo strčí "pantátu" mezi nohy, aby měl vaginu. Postava Buffalo Billa se stala tématem několika analýz. Některé přišly s tím, že Bill nebyl transsexuál, ale věřil tomu, protože nesnášel to, kým je.

1. Joker (Jack Nicholson/Heath Ledger)

Kde šílí: Batman (1989) a Temný rytíř (2008)

Jokera v průběhu let ztvárnilo několik herců, ale bezpochyby nejvíce zaujali Jack Nicholson a Heath Ledger. Zatímco první zmíněný je spíše šílencem se sklony k hodně černému humoru, Ledgerova varianta se inspirovala u Jokerova nejtemnějšího komiksového období a představuje ho jako psychopatického teroristu, ne "zvráceného vtipálka" nebo "klauna zločinu". A obě pojetí nám sedí. Oba pánové se své role ujali na výbornou (a Ledger díky tomu umlčel ty, kteří se před premiérou nemohli vzpamatovat z toho, že zrovna on ztvární Jokera) a vytvořili jedny z nejlepších filmových maniaků na stříbrném plátně.

Z kterého filmového maniaka vám běhá mráz po zádech?

4 komentářů:

  1. No z Misery mi beha husi kuze dodnes...zatimco z Jokera jsem mel vzdycky spis srandu...

    nevim tentokrat se mi volba top1 moc nelibi
    M.V.

    OdpovědětVymazat
  2. Tady to jde fakt do kopru.Novinky o filmech-nic,recenze-nic,ted uz ani trzby.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. presne tak, prestavam sem chodit, Lysej furt nahrava jen naky stupidni listy, ktery nikoho nezajimaj

      Vymazat
  3. Bohužel je to tak, dřív byla Gorilla pro mě top web zaměřený na filmy a seriály, ne který jsem chodil několikrát denně. Teď když přijdu po 2 týdnech tak tu beztak nic zajímavého není :(

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.