pondělí 22. června 2015

Téma: Deset hororů, u kterých se možná nebudete příliš bát, ale zase se pořádně zasmějete

Hororové komedie jsou specifický žánr. Není jednoduché zkombinovat mrazivou atmosféru s povedenými gagy. Ale někdy to vyjde.

Chata v horách (2012)

Není žádným překvapením, že na filmu, který si pohrává s žánrovými klišé, se podílel i Joss Whedon. Ten pomáhal režisérovi Drew Goddardovi se scénářem a pánové se velmi snažili, aby přinesli něco, co současně potěší i pobaví fanoušky žánru. Nezasvěcený divák si možná u filmu bude ťukat na čelo, protože se dočká jednoho klišé za druhým, znalec hororů ale pochopí, že Drew a Joss si právě ze zaběhnutých postupů dělají legraci a to velmi povedeným způsobem (kdo by odolal lehce přístupnému tlačítku, které spustí apokalypsu?).

Smrtelné zlo 2 (1987)

Zatímco první díl z díly Sama Raimiho byl pravověrným hororem, druhý už vsadil i na výrazné komediální prvky. A vyplatilo se to. I když si to nemyslí všichni, někteří nebyli nadšení z toho, že Raimi cpe do hororu i zábavné momenty. Ale nespokojenců byla menšina a ze Smrtelného zla 2 se vyklubala klasika, která má sice úctu k žánru, ale současně se ho nebojí obohatit o něco nového, v tomto případě černý humor.


Gremlins 2: Nová generace (1990)

Přestože je jednička hodně zábavná, naší srdcovkou je dvojka. Ta je sice méně úspěšná, ale my tvrdíme, že neprávem. Je ještě divočejší a vtipnější než první díl a velmi dobře funguje jako satira, která si utahuje z konzumního stylu života. Nemluvě o hromadě pomrknutí na filmového fandu. Hororových momentů sice ubylo, ale je tu i pár okamžiků, kdy člověka dost zamrazí (řekl někdo obří pavouk?).

Smrt přichází v bílém (2003)

Při zběžném pohledu by se mohlo zdát, že jde o standardní hororovou podívanou, kterých se každý rok objeví dvanáct do tuctu, ale je to jen zdání. Smrt přichází v bílém sází i na hodně svérázný humor, který v kombinaci s hutnou atmosférou funguje skvěle. Člověk by si řekl, že díky několika odlehčeným momentům se vytratí mrazivost, ale naštěstí k tomu nedošlo. Sice se zasmějete, ale nedoporučujeme sledovat film v nočních hodinách a sami. Vůbec nás nepřekvapuje, že film získal několik ocenění a při skromném rozpočtu 900 tisíc dolarů vydělal 77 milionů dolarů.

Slimák (2006)

Ještě než James Gunn natočil chválené Strážce Galexie (recenze), pracoval na hodně zábavné hororové komedii Slimák. Je jasné, že projekt o vražedných slimácích z vesmíru nemůže člověk brát vážně a tvůrci to moc dobře vědí. Proto scény plné krve a nechutnost prokládají hromadou trefných hlášek a záměrně za vlasy přitažených momentů. Výsledný mix je možná šílený ale hodně zábavný.

Zombieland (2009)

Přiznáme se, že jsme od Zombielandu čekali ještě větší ráznost. Film by klidně mohl být ještě víc šílený a drzý, ale i tak jde o hodně svižnou podívanou, která umí svým nadhledem pobavit. Velkým kladem je sympatické obsazení, které zachraňuje někdy poněkud nedotažený scénář. A těžko se odolává projektu, ve kterém se Bill Murray objeví v kostýmu krotitele duchů.

Soumrak mrtvých (2004)

Ještě na moment zůstaneme u zombíků. Ti se prohánějí i v hororové komedii Edgara Wrighta Soumrak mrtvých. Ta se sice drží standardní kostry filmů o živých mrtvých, ale navíc přidává situační humor, netradiční hlavní "hrdiny" a slušnou porci politické nekorektnosti. Není třeba zastírat, že v určitých momentech dochází filmu dech, ale i tak jde o něco, co by si milovníci oživlých mrtvol neměli nechat ujít.

Tucker & Dale vs. Zlo (2010)

Zápletka "hodní teenageři vs. krvelační burani" je postavena na hlavu a je to rozhodně osvěžující. Je ale škoda, že tvůrci z námětu nevytřískali ještě více. Mohla z toho vzniknout kultovní podívaná, takhle je z toho jen zábavná hororová komedie, která nevyniká tolik, jak by mohla. Pořád jde ale v rámci žánru o nadprůměrný kousek.

Beetlejuice (1988)

Tady už jsme hodně v žánru komedie, ale je tu i pár hororových prvků. A Beetlejuice prostě zmíněn být musí, protože jde o film s neuvěřitelnou porcí hravosti a rozvernosti. Jo, to byly časy, když Burton ještě zvládal točit projekty, ve kterých sice byla forma extrémně povedená, ale nezadupala do země obsah. Beetlejuice je zábavný, plný netradičních nápadů a navíc má i povedenou atmosféru. Bonusem je pak perfektní obsazení.

Piraňa 3D (2010)

V sedmdesátých letech se možná filmy o zabijáckých piraňách daly brát vážně, ale v novém tisíciletí už vám na to diváci neskočí. To moc dobře věděl i Alexandre Aja a tak je sice Piraňa 3D přehlídkou nesmírné brutality a má výrazné hororové prvky, ale také sází na humor. Nejde o parodii, ale o horor s větším než malým množstvím nadhledu. Béčko v nejlepším slova smyslu.

Která hororová komedie se líbí vám? Nebo snad myslíte, že do hororů prostě humor nepatří?

4 komentářů:

Děkujeme za Váš názor.