čtvrtek 21. května 2015

TV RECENZE: The Flash - Třetí řada Arrowa zklamala. Co kolega Flash? Jak si vede on?

Oliver Queen nám nenabídl to, co jsme si představovali. Ale Barry Allen napravuje komiksovým seriálům stanice The CW reputaci.

Třetí řada Arrowa se setkala s velkou mírou kritiky. Je sice pravda, že výkřiky o hrozném škváru atd., jsou asi malinko přehnané, ale faktem je, že nešlo o zrovna skvostnou podívanou. Ostatně, Honza Liška vám ve své recenzi prozradil, jakými bolístkami Arrow trpí.

Naštěstí Arrow není jediným komiksovým koněm ve stáji stanice The CW. Minulý rok tam přibyl hodně divoký a rychlý nováček a to The Flash.

Toho netřeba představovat snad nikomu. Barry Allen alias Flash je jednou z nejznámějších postav z komiksů od DC a samozřejmě patří k nejvýznačnějším členům Justice League.

Seriál stanice The CW nás s Barrym seznámí v době, kdy ještě nedisponoval superrychlostí. Jinak řečeno, jde o takzvaný "origin příběh". Zjistíme, co je důvodem toho, že se z nerdovského policejního vědátora stal Flash.

Je poměrně velkým překvapením, že jde seriál tak trochu proti proudu a v době, kdy většina jiných projektů od DC sází na potemnělou a osudovou atmosféru, Flash volí odlehčenost a poctivou porci humoru, která je průvodním znakem spíše "dítek" konkurenčního Marvelu.

A je to rozhodně dobře, komiksový Barry je hodně velký srandista, takže je fajn, že tento charakterový rys zůstal zachován. Respektive, sám hlavní hrdina není až tak vtipný, je to spíše takový vyjukaný šprťoun, ale obecně seriál sází na nadhled a zábavné vedlejší postavy.

Mnohokrát se tak zasmějete. Já bych ale vůbec nebyl proti, kdyby měl sám Flash o něco ostřejší jazyk a víc hláškoval, tak jako jeho komiksová předloha.

Ten frajírek z Glee

Do hlavní role byl vybrán Grant Gustin, pro kterého je to zatím největší kariérní příležitost (předtím se proslavil hlavně díky Glee) a castingoví pracovníci nesáhli vedle. Grant je sympatický, má charisma a divák nemá problém s tím, uvěřit mu, že je to tak trošku podivín, který se shodnou okolností (i když to nakonec zase tak velká náhoda není) stal superhrdinou.

Gustin není žádný kulturista, je to spíše takové vyžle, což je ale dobře. Vypadalo by to dost zvláštně, kdyby se extrémně velkou rychlostí po obrazovce proháněl někdo, kdo nedá bez proteinu ani ránu.

Pokud jde o ostatní členy obsazení, tak tu máme fajn kombinaci zkušených veteránů (Jesse L. Martin, Tom Cavanagh a další) a čerstvé krve (Carlos Valdes, Danielle Panabaker).

V podstatě s nikým asi nebudete mít větší problém, snad jen s postavou Eddieho Thawnea (Rick Cosnett). Jenže to není problém jeho hereckého představitele, ale spíše scenáristů, protože Eddie jednoduše nemá pro příběh větší smysl. Tvůrci se občas snaží udělat z něj důležitější postavu, ale z mého pohledu se jim to nedaří. Trošku si to ale vyžehlí v závěrečné epizodě první řady, kdy Eddie výrazněji zasáhne do dění.

V podstatě je tu hlavně proto, aby to Barry neměl snadné u dívky svých snů Iris (Candice Patton). Jde o seriál stanice The CW, takže málokoho zaskočí, že tu vztahové peripetie hrají důležitou roli. Na můj vkus občas až moc důležitou. V několika epizodách se v nich scénář zbytečně nimrá a není to tak zajímavé, jak asi tvůrci doufali.

A aby bylo emocionálního nátlaku na publikum ještě víc, tak samozřejmě Barryho pronásleduje démon z dětství. Před jeho očima byla zabita jeho matka Nora (Michelle Harrison) a z vraždy byl obviněn jeho otec Henry Allen (John Wesley Shipp), přestože vrahem je superrychlík ve žlutém obleku.

Už jsme si zvykli, že většina hrdinů se potýká s traumatem z minulosti, ale i tak je toho ždímání emocí trochu moc. Tvůrci si klidně mohli odpustit scény, kdy Barry ve vězení tiskne svou dlaň na plexisklo, za kterým je jeho otec a oběma se lesknou oči plné slz. Vocaď pocaď s těmi city, přátelé.

Ale samotná smrt Barryho matky je pro děj podstatná, což se musí přičíst tvůrcům k dobru a také přítomnost Johna Shippa je milým odkazem na seriálového Flashe z devadesátých let, kde právě Shipp ztvárnil ústřední postavu.

Flash v Arrowovi, Arrow ve Flashovi a znovu a znovu

A nejde o jediného herce z původního Flashe, který se v nové verzi objeví. Dál je to například Trickster v podání Marka Hamilla nebo doktorka Tina McGee (Amanda Pays).

Kromě toho se zastaví několik návštěv z bratrského Arrowa. Je to docela časté a stejně tak postavy z Flashe mnohokrát zamíří do Arrowa, což posiluje pocit, že oba seriály jsou součástí většího celku. I když DC hodlá držet filmový a seriálový svět oddělený, tak v případě televizního se jim daří jednotlivé projekty pěkně proplétat.

Nakonec se ta dostaneme do fáze, kdy se objeví Felicity (Emily Bett Rickards) nebo se přiřítí Arrow (Stephen Amell) a nikoho už to nepřekvapí. Působí to naprosto přirozeně a nerušivě.

Samozřejmě, neuvidíme jen staré známé, ale Flash nám představí i několik nováčků, hlavně na straně záporáků.

Seriál sází jak na jednu nosnou zápletku, která se proplétá celým seriálem (smrt Barryho matky a snaha osvobodit otce), tak na epizodičnost, kdy ve většině dílů tým Flash stíhá nějakého superpadoucha.

Někteří z nich jsou zajímaví, ale je pár těch, kteří jsou docela odbytí. Nic moc se o nich nedozvíme, jen se občas ukáží na scéně, provedou nějakou sv*ňárnu a pak dostanou na kokos.

Naštěstí, hlavní šedá eminence seriálu je naopak zvládnutá velmi dobře. Čím více se o ní dozvídáme, tím zajímavější je.

Prostě a jednoduše, hlavní dějová linie drží pohromadě, málokdy ztrácí dech, na rozdíl od některých zápletek jednotlivých epizod.

Na poměry The CW slušné vizuály

Původně jsem měl docela obavy, jak to dopadne se speciálními efekty. Přece jen, The CW, přestože patří do velké "televizní pětky", má omezené zdroje. Nakonec jsem ale byl mile překvapen, triky jsou více než slušné.

Tedy, alespoň většinou. Je tu pár scén, které by si ještě zasloužily trochu dopilovat, ale nic bolestného. I když se přiznám, že momenty, kdy Barry běží a je zabírán zepředu, mi nepřijdou zrovna ideální (prostě a jednoduše vidím Granta, jak kmitá na místě a za ním je zelené plátno). Vlastně jsem si vybavil scény z původního Flashe. Dobrá, to malinko přeháním, ale přesto to není úplně to pravé ořechové. Ale jinak je na tom The Flash obrazově velmi slušně. Dokonce i Gorilla Grodd nepůsobí tak směšně, jak jsem se obával.

A ve finální epizodě první řady se grafici vytáhnou. Závěrečný díl má poměrně pomalé tempo (ale zase nabízí fungující emocionální momenty), ovšem na konci se rozjede a čeká nás vizuální žranice (a také malá pozvánka na DC´s Legends of Tomorrow). I tak se ale přiznám, že jsem od finální epizody čekal o něco více. Nejdříve není zrovna dynamická, aby se v posledních pár minutách stala hromada různých věcí. Některé tak působí dost uspěchaně.

Přesto jde ale o relativně uspokojivý díl, který uzavře některé důležité příběhy a postaví základy pro druhou řadu, ve které se bude cestovat do různých časových linií (viz vyjádření Granta Gustina). Jsem tak rád, že byla ukončena zápletka týkající se Barryho matky a děj se zaměří na něco jiného.

Verdikt:

The CW vytasilo další komiksový trumf. Flash je odlehčenou zábavnou podívanou, která se nebojí humoru, nabízí sympatické dobře obsazené postavy, velmi slušné triky i fungující ústřední dějovou linii. Ne vše je ideální, někteří zloduchové by si zasloužili více propracovat a seriál se snaží občas až moc "dojit" z diváka emoce, ale to jsou drobnosti, se kterými se dá bez problémů smířit.

Hodnocení: 8/10

5 komentářů:

  1. Ty scény s otcem byly výborné. Milionkrát lepší než ty kraviny s Felicity. Ta mi fakt pije krev kdykoliv se objeví ve Flashi. To mi pak zkazí díl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, Felicity mi totálně lezla na nervy.

      Vymazat
  2. SPOILER!
    Celkove tu myslenku se sebevrazdou Edieho dost zkazili. Protoze kdyby E.T. nikdy neexistoval, Flash by nikdy nebojoval s Reversem v budoucnosti ani v minulosti. Matka by zila, pravy Wells by zil, Grodd by neexistoval atd, atd.. Proste vse by se zmenilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proto se děsím toho, že si budou s alternativními časovými liniemi pohrávat ve druhé řadě. To může často nadělat více škody než užitku.

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.