čtvrtek 9. dubna 2015

Téma: Jak nahradit herce, který není k dispozici - Co dělat, když hvězda nechce pokračovat v natáčení, nemá čas nebo bohužel zemřela?

Jak řeší filmaři situaci, kdy chtějí dál natáčet, ale chybí jim herecká hvězda?

Není to úplně běžné, ale občas se to přihodí. Obvykle se to stává ve chvíli, kdy vznikne jeden film a plánuje se druhý, ale párkrát se to stalo i přímo "uprostřed" natáčení. O čem je řeč? O tom, že tvůrci přišli o herce.

Někdy jsou důvody prosté - daná hvězda chce více peněz a studio s tím nesouhlasí, jindy je situace výrazně nepříjemnější, herec například zemře. Nedávno se s tím museli potýkat tvůrci Rychle a zběsile, když se Paul Walker zabil během autonehody.

A jak filmaři řeší situaci, kdy z nějakého důvodu musejí nahradit určitou osobu?

Přeobsadit roli a dělat, že se nic neděje

Filmový svět je byznys jako každý jiný. Často v něm jde hlavně a především o peníze. A je známým faktem, že společnost Marvel není úplně štědrá. Několikrát už tak hrozila hercům, kteří měli vyšší mzdové požadavky, než by se hlavounům společnosti líbilo, že je jednoduše vymění. Nelhala, už k tomu došlo. Konkrétně v případě herce Terrence Howarda, který se objevil v prvním Iron Manovi (2008) jako James Rhodes. Marvel herci nechtěl zaplatit částku, na které se dohodli, prý mu "na férovku" bylo sděleno "dostaneš méně, než na čem jsme se domluvili, protože film bude úspěšný s tebou i bez tebe". Ale Howard si zachoval hrdost. Jinak řečeno, nepřistoupil na to. Marvel ho tak vyšoupl a nahradil ho Don Cheadle. Všichni se pak tvářili, že je to pořád ten starý dobrý Rhodney, i když vypadá úplně jinak.

SOUVISEJÍCÍ: MARVEL PLATÍ ZA SPOŘIVÉ STUDIO. JE DOBŘE, ŽE NECHCE DÁVAT HERCŮM ASTRONOMICKÉ SUMY?

Přeobsadit roli a vysvětlit to svérázným způsobem

Někdy filmaři přeobsazují roli z mnohem nepříjemnějších důvodů, než jsou peníze. Konkrténě se jedná o nečekané úmrtí herce. Zkušenosti s tím mají tvůrci trilogie Matrix. Jistě jste si všimli, že Vědmu ztvárňovaly dvě herečky. Nejdříve to byla Gloria Foster a následně Mary Alice. Gloria Foster by v natáčení pokračovala, ale zemřela a tak musela být nahrazena jinou herečkou. Tentokrát ale nebyla její změna vizáže přehlížena a scenáristé transformaci vzhledu zakomponovali do děje a to jako důsledek její pomoci  Neovi (Keanu Reeves) a jeho spolubojovníkům.

Nepřehlížet očividnou proměnu je většinou lepší způsob, jak se s přeobsazením vypořádat, ale zase je na místě upozornit, že ne v každém filmu by to šlo vysvětlit snadno. Ve sci-fi, kde se změní vzhled bytosti, která je ve své podstatě program, na to divák přistoupí. Ale ne v každém projektu je možné použít nějakou roztomilou scenáristickou kličku.

Podobnou metodu, jak ostatně připomněli čtenáři v diskusi, využili i tvůrci projektu Imaginárium Dr. Parnasse (2009), kteří museli vykoumat, jak nahradit zesnulého Heatha Ledgera. Nakonec se tak v roli Tonyho objevili hned tři herci a to Johnny Depp, Colin Farrell a Jude Law. A působilo to vcelku přirozeně, přece jen, film spadá do žánru fantasy, který má velmi ohebná pravidla.

"Nasadit" hlavu na jiné tělo

Tohle je v poslední letech docela běžná metoda, pokud není herec k dispozici. Použije se člověk, který má podobou fyzickou konstituci jako původní hvězda a s pomocí počítačových mágů se stvoří někdo, kdo by měl připomínat danou celebritu. Jedním z nejznámějších případů (i když ne úplně ideálních) je film Terminator Salvation (2009). Tam se objevil ikonický T-800, kterého původně ztvárňoval Arnold Schwarzenegger. Ale v Salvation si ho zahrál kulturista Roland Kickinger a na jeho urostlé tělo byla "přimontována" digitální hlava Arnolda Schwarzeneggera. Výsledek nebyl zrovna oslňující, ale dalo se to přežít. A podobným způsobe bude přiveden k životu T-800 i v chystaném Terminátor Genisys (2015), ve kterém si sice Arnie zahraje, ale přestože vypadá stále dost svěže, tak by si už asi terminátora v jeho původní podobě zahrát nemohl (nebo mohl, ale bylo by to úsměvné).

Pracovníci oddělení vizuálních efektů museli zasáhnout například i během natáčení Hunger Games. Donutilo je k tomu to, že zemřel Philip Seymour Hoffman, aniž by stačil dotočit všechny potřebné scény. V druhé části Síly vzdoru tak herce v několika momentech nahradí jeho digitální verze. Speciální triky umějí být sice hodně přesvědčivé, ale ještě ne tolik, aby počítačově stvořené osoby vypadaly jako dokonalý odraz živého člověka a proto filmaři natočí zbývající momenty s Hoffmanem tak, aby se pozornost soustředila spíše na další herce v záběru. Naštěstí Philip stihl natočit většinu scén pro Hunger Games: Síla vzdoru 2. část (2015). Jeho digitální alterego bude používáno minimálně.

Použít sourozence

Na triky se museli spolehnout i tvůrci Rychle a zběsile 7, když přišli o Paula Walkera. Ale filmaři zvolili i jinou metodu a to poměrně netradiční. Přizvali si na natáčení Walkerovy bratry Caleba a Codyho, kteří jsou mu podobní a ti za Paula v některých momentech zaskočili. Samozřejmě, ne v záběrech zblízka, spíše šlo o momenty, kde nebyl herec zabírán z několikacentimetrové vzdálenosti.

Opět ale nutno připomenout, že Paul stačil natočit velké množství scén, což situaci hodně usnadnilo. Kdyby jich chybělo třeba 90 %, asi by to bylo mnohem komplikovanější.

Vsadit na už vzniklé scény

Očividně se dá ale natočit i film, aniž byste měli jediný nový záběr s hlavní hvězdou. Příkladem je Stopa Růžového pantera (1982). Projekt vznikl po smrti legendárního představitele inspektora Clouseaua Petera Sellerse a tvůrci vsadili na nepoužité momenty z filmu Růžový panter znovu zasahuje (1976). Samozřejmě, jen s tím si filmaři nevystačili, takže natočili i nové scény, ale logicky bez Sellerse. Vznikl tak slepenec, který neoslnil ani kritiky, ani diváky a už vůbec ne Sellersovou ženu Lynne Frederick, která zažalovala producenty a studio o tři miliony dolarů. Podle ní film zneuctil hercovu reputaci. Soud souhlasil a přiznal jí odškodnění ve výši 1 milion dolarů. To asi nebyla pro tvůrce dobrá zpráva, když jich film vydělal jen devět.

Jaké je podle vás nejlepší řešení ve chvíli, kdy přijdete o hereckou hvězdu? Jak byste si s tím poradili vy?

4 komentářů:

  1. Ještě se se smrtí herce dobře vyrovnali ve filmu Imaginarium doktora Parnasse, ale je to docela podobný případ jako u Matrixu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mne to hned napadlo jako zajímavý příklad řešení.

      Vymazat
  2. Za zmínku by asi stálo i Imaginárium Dr. Parnasse, kdy zesnulého Heatha Ledgera nahradili rovnou 3 herci, Johnny Depp, Colin Farrell a Jude Law.

    OdpovědětVymazat
  3. A taky to platí pro Brumbála v HP, tam ovšem naštěstí šlo o vizuálně skvělý tah, což byla obrovská klika, protože nový představitel role by se u pevné adaptace knihy vysvětlit ani nedal...

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.