pondělí 16. března 2015

Test seriálů 2014/2015: Powers - Netradiční superhrdinský seriál

Tak trošku jiná komiksová adaptace.

Základní informace

Název: Powers
Datum premiéry: 10. března 2015
Žánr: Superhrdinské policejní drama
Stanice: Playstation Network (online služba pro vlastníky konzolí, tabletů a chytrých telefonů od společnosti Sony)

Kdo za tím stojí

Tvůrci: Charlie Hunston (tvůrce komiksů) a David Slade (30 dní dlouhá noc)
Hrají: Sharlto Copley (District 9), Susan Heyward (Studio 30 Rock), Michelle Forbes (True Blood: Pravá krev), Adam Godley (Teorie všeho), Eddie Izzard (Hannibal) a další

O co jde

Někteří lidé se rodí s výjimečnými schopnostmi. To už nikoho nepřekvapí, je to prostě fakt. Ale ne všichni s nadáním chtějí svého talentu využít pro dobro ostatních a páchají zločiny. Někdy se jim do cesty postaví superhrdinové, ale na to nemohou "obyčejní" lidé spoléhat. A tak vznikne jednotka nazvaná Powers, která má na starost vyšetřování kriminálních aktů spáchaných superzločinci.

Seriál je (volnou) adaptací stejnojmenného komiksu a sleduje osudy detektiva Christiana Walkera (Sharlto Copley), bývalého superhrdiny Diamonda a jeho partnerky detektivky Deeny Pilgrim (Susan Heyward).

Klady

Seriál na to jde trošku jinak. Podobně jako film Kronika (2012) ukazuje, že i ti, kteří mají unikátní schopnosti, jsou lidé s různými povahami a chybami. Žádné dokonalé modly. Velmi lákavě je nastíněn svět, ve kterém je běžné, že vám nad hlavami poletují supehrdinové. A rozhodně nám není prezentován jako ideální. Narazíte tu na puberťáky, kteří jsou ochotni orálně uspokojit osoby s výjimečnými talenty, aby na moment okusili, jaké to je být výjimečný a jste svědky pohrdání ze strany superlidí, kdy někteří koukají na běžné smrtelníky hodně svrchu. Společnost, jejíž normální součástí jsou lidé, kteří se teleportují nebo mají nadlidskou sílu, je znázorněna docela uvěřitelně. Bonusem je depresivní atmosféra a nekompromisní brutalita.

První epizoda není příběhově úplně ohromující, ale naznačuje, že se děj bude vyvíjet zajímavým směrem. Zatím to vypadá, že nás čekají působivé zvraty a hodně drsné okamžiky.

Zápory

Po chvíli vám bude jasné, že seriál mě omezený rozpočet a je to na něm hodně vidět. Není tu řeč o hereckém obsazení, které je slibné, ale o vizuálech. Ty nejsou úplně oslňující. Triky jsou přinejlepším průměrné. Nejsou vysloveně hrozné, ale nic, co by vás oslnilo.

Docela nudná je i stylizace hlavního hrdiny. Detektiv pronásledovaný svou minulostí? To už dnes nikoho neoslní. Kdysi se za klišé považovali policisté, kteří byli psychicky v pořádku a netrápilo je nějaké velké trauma. A tak je nahradili strážci zákona, kteří mají kostlivce ve skříni (alkohol, smrt někoho blízkého atd. atd.). Ale upřímně, teď jsou klišé oni. Už je těch "zlomených typů" v seriálech až moc.

Sledovat nebo nesledovat?

Ideální to není. Obrazově na tom seriál není úplně nejlépe. Hlavní postava je zahrána dobře, ale je napsána docela neoriginálně. A stejně tak její partnerka (drsná černoška, nečekané). Ale jelikož pozitiva převažují, říkám ano.

Verdikt:

Vezměte Hrdiny, přijdete poctivou dávku Misfits, nádech filmu Kronika, přimíchejte nášup v podobě depresivní atmosféry a intenzivního násilí a výsledným mixem jsou Powers. Není to úplně tradiční superhrdinský seriál, ale to není rozhodně špatně. Lidé se nadpřirozenými schopnostmi nejen, že nejsou pro ostatní ničím výjimečným, ale navíc nejsou znázorněni jako bezchybní polobozi. Naopak, jsou to osoby s běžnými problémy a chybami. Žádní Mirkové Dušínové. Polidšťování superhrdinů už není ničím výjimečným, ale v takové míře to ještě běžné není (řekněme si to narovinu, zdejší postavy jsou vulgární, často ne úplně sympatické a někdy sobecké, jednoduše jako každý druhý). Nejviditelnějším problémem jsou slabší triky a pár klišé (dvojice hlavních postav je poněkud neoriginální), ale potenciál tu je a rozhodně ne malý.

Hodnocení: 7/10

1 komentářů:

  1. Diky za tip. Jinak, stylistika vam moc nerika, ze :D?

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.