pátek 20. března 2015

Test seriálů 2014/2015: iZombie - Tak tohle vypadá hodně dobře

Zombie seriál, který na to jde jinak.

Základní informace

Název: iZombie
Datum premiéry: 17. března 2015
Žánr: Komedie/kriminálka/drama/horor
Stanice: The CW

Kdo za tím stojí

Tvůrci: Rob Thomas (Veronica Mars) a Diane Ruggiero-Wright (Veronica Mars)
Hrají: Rose McIver (Once Upon a Time), Malcom Goodwin (House of Cards), Rahul Kohli (Holby City), Robert Buckley (One Tree Hill) a další

O co jde

Olivia/Liv (Rose McIver) je šťastná. A proč by nebyla. Daří se jí jako lékařce na pohotovosti, má sympatického snoubence, fajn kamarády... Ale to vše se změní, když se (tak trochu proti své vůli) vydá na party. Právě tam propukne masakr, jehož výsledkem je, že se z Olivie stane živá mrtvá. Ale překvapivě se jí to daří vcelku úspěšně skrývat. Sice se její život výrazně změní, například musí doplňovat živiny s pomocí mrtvol z márnice, kde pracuje, ale jinak nikdo (nebo skoro nikdo) nemá podezření, že je z ní oživlá mrtvola.

Inspirací pro seriál se se stal stejnojmenný komiks od vydavatelství Vertigo (spadá pod DC Comics).

Klady

iZombie šikovně kombinuje drama pro mladé, hororové prvky, nadsázku, humor a komiksovou stylizaci. Mohlo to dopadnout jako, když zombie kočička a pejsek pečou dort, ale nakonec je z toho fungující mix různých žánrů, který funguje bez většího zaškobrtnutí.

Velkou zásluhu na tom má Rose McIver, která je v hlavní roli skvělá, člověk si ji musí hned zamilovat, stejně jako jejího spolupracovníka doktora Raviho Chakrabartiho. Neotřelé je, že ten po zjištění, co je Olivia vlastně zač, nedělá žádné cavyky a nedojde na klasické "Ne, to není možné, já tomu nevěřím, musí pro to být logické vysvětlení".

Příjemné je, že se seriál nebere úplně vážně, ale nejde o parodii. Jen prostě hlavní hrdinka komentuje to, co se jí přihodilo poměrně cynicky, ale ne vysloveně zahořkle. Jednoduše má sympaticky ostrý jazyk.

Odbytý nebyl ani příběh, který se začal vyvíjet lákavým směrem s tím, že budete chtít vědět, co se bude dít dál.

Zápory


Jde o seriál The CW, takže se dalo čekat, že se nevyhneme "teenagerovské" milostné lince. Dost se tak řeší vztah s bývalým snoubencem Majorem Lilywhiteem (Robert Buckley). Osobně mi to nevadilo, ale pro někoho to může být otravné a zbytečné.

Fanoušci komiksů asi také neocení výrazné změny oproti předloze. U té se seriál inspiruje dost volně. Já v tom nevidím problém, seriál pobaví, ale oddaní milovníci kreslených sešitů by mohli být zklamáni.

Sledovat nebo nesledovat?


Jednoduchá odpověď zní - určitě.

Verdikt


Netradiční přírůstek do rodiny komiksových i zombie seriálů, který na to jde odlišně. Liv je sice nemrtvá, takže jí chutnají mozky (ovšem jedině s chilli omáčkou), ale jinak to není žádné kolíbající se "vypatlo", ale vlastně docela milá a sympatická holka. Tak sympatická, že budete chtít vědět, jak se bude její příběh dál odvíjet. iZombie sice není úplně věrnou adaptací komiksu, ale to neznamená, že by nešlo o zábavnou podívanou, která nepostrádá lehkou příměs hororu a pořádnou dávkou nadhledu a humoru.

Hodnocení: 8/10

2 komentářů:

  1. Liv, normální zkrácenina jména Olivia...

    OdpovědětVymazat
  2. Hmm no ked so videl plagat a ten nazov tak vo mne hned trklo...totalna kravina. Predlohu nepoznam ale pilot je svizny, zabavny a nenudi. A hlavne mi tam nevadi vyber hercov,ktori nevedia presvedcivo hrat svoju ulohu co je v dnesnych serialoch podla mna problem c1 hned po debilnom scenari aj ked napad moze byt dobry. Zbehol ani som sa nestacil cudovat. Pre mna prijemne prekvapenie, ked to bude pokracovat v podobnom duchu bude urcite uspesny...

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.