čtvrtek 19. února 2015

Téma: Co musíte dělat, abyste vypadali jako filmoví znalci?

Filmy patří k nejoblíbenější formě zábavy vůbec, v podstatě na ně kouká skoro každý. A spousta lidí chce vzbuzovat dojem, že jsou v tomto oboru excelentními znalci. Toužíte před ostatními také vypadat jako borci, kteří by si zasloužili doktorát z kinematografie? Poradíme vám, jak na to.

Samozřejmě, berte to s nadhledem. Jistě, že nechceme tvrdit, že všichni filmoví fandové jsou pozéři, jen jsme za roky sledování filmů vypozorovali, že jsou určitá pravidla, která někteří dodržují, aby náhodou nevypadali, že jsou kinematografičtí cucáci.

Milujte Nolana

Christopher Nolan je vynikající režisér. O tom žádná. Jeho styl, cit pro osudovou deprimující atmosféru nebo práce s postavami z něj dělají oblíbeného filmaře. Zaslouženě. Ale ani on není dokonalý a někdy uklouzne. Například takový Počátek byl sice hudebně a obrazově působivý, ale bylo obtížné si vytvořit vztah k postavám a kromě toho se film snažil tvářit, že je extrémně chytrý, ale ve své podstatě byla premisa docela jednoduchá a někteří dokonce tvrdí, že až okatě podobná Matrixu. Nejvíce rozporuplných reakcí pak vyvolal Interstellar, kdy si někteří recenzenti dovolili Nolana pokárat, ale to vyvolalo bouřlivý odpor ze strany jeho fanoušků, protože Christopher přece chyby nedělá. Většina publika jeho práci žere (viděli jsme i taková tvrzení, že Temný rytíř je nejlepší film všech dob, což je velmi odvážné prohlášení) a tak pokud chcete vypadat, že jste borec, v žádném případě nekritizujte nic na Nolanově práci a vždy, když někdo pronese jeho jméno, pokyvujte hlavou a hlásejte, že je to mistr nad mistry.

SOUVISEJÍCÍ: INTERSTELLAR: JAKÉ JSOU NÁZORY ZAHRANIČNÍCH RECENZENTŮ NA ROZPORUPLNĚ PŘIJATOU SCI-FI ODYSEU?

Nesnášejte dabing

Ach ten dabing. Věčné to téma, které je jako píchnutí do vosího hnízda. Stačí se o něm jen zmínit a mnozí vykřikují, že je to největší zlo, které filmový svět potkalo. Nebudeme si nic nalhávat, jeho kvalita šla v poslední době dolů, ale pořád je ještě pár důkazů, že zdejší dabéři nejsou vůbec špatní. Vlastně existuje několik příkladů toho, že český dabing může povýšit originál na novou úroveň. Ano, můžeme tu polemizovat o tom, že jeho použití je (bez ohledu na jeho kvalitu) už ze své podstaty špatné, protože neslyšíme hercův hlav v originálním znění, ale dokážete si představit takové Simpsonovi bez hlasu Lábuse atd.? No možná ano, ale nebylo by to prostě ono. A někdy je holt člověk jednoduše líný číst titulky, chce si jen hodit nohy na stůl a nekmitat očima z textu na obraz. Ale pokud si náhodou občas něco pustíte v českém znění, tak to hlavně nikde neříkejte, zapřísaháváme vás, mlčte.

SOUVISEJÍCÍ: DESET PROJEKTŮ, KTERÉ SI BEZ DABINGU NEUMÍME/NECHCEME PŘEDSTAVIT

Kritizujte Ratnera, Andersona nebo Trošku

Jsou dobří režiséři, jsou špatní režiséři a jsou průměrní režiséři, kteří točí řemeslně slušné filmy bez jakéhokoliv přesahu, které ale zvládnou pobavit. Takový Brett Ratner neprodukuje tituly, které se zapíši do historie, ale člověk se u nich nenudí (Křižovatka smrti). Jenže "správný" filmový znalec musí nad podobným typem masové zábavy ohrnovat nos. A pokud se danému režisérovi podaří natočit slušný film, jako jsou například X-Men: Poslední vzdor, tak nikdy, ale opravdu NIKDY nepřiznávejte, že vás neznechutil a tvařte se, že vás to rozhodně neoslnilo, protože vy se nenecháte tak snadno oblbnout. Vy, na rozdíl od mnohých jiných, totiž víte, že i když daný projekt na první pohled působí docela dobře, je nemožné, aby z dílny takový režisérských patlalů vzešlo něco dobrého. Pokud pomineme Uwe Bolla, který je prostě špatný režisér, tak to nejvíce schytávají Ratner, Paul W.S. Anderson a u nás Zděnek Troška (samozřejmě, je pár dalších, kteří dostávají za uši). Zaslouženě? To je samozřejmě subjektivní. Takový Anderson prostě točí přepálené pestrobarevné filmy, které ale mají své kouzlo a třeba jeho Mortal Kombat je pořád jedna z nejlepších adaptací počítačových her. A co se týče Trošky, tak ano, jeho poslední filmy nejsou tedy žádná sláva (mírně řečeno), ale stalo se zvykem, že v reakci na jeho aktuální práci je "nutné" kritizovat i jeho předchozí projekty, které se povedly (Slunce, seno...). Rada je tedy jaká? I kdyby vás mučili, nikdy nesmíte byť jen naznačit, že jakýkoliv film od výše zmíněných pánů se vám nezdál úplně špatný.

SOUVISEJÍCÍ: JE TROŠKA TAK ÚDĚSNÝ REŽISÉR JAK ČASTO SLYŠÍME?

Nenáviďte to, co je populární u puberťáků

Vyrojily se jako houby po dešti, filmové série určené teenagerům, které jsou obvykle naivní a pro dospělého diváka v lepším případě nezáživné, v tom horším (a častějším) otravné až nesnesitelné. Ano, je tu řeč o projektech jako je Stmívání. A nemůžeme vinit zkušenější diváky, že jim nemohou přijít na chuť. Z filmařského hlediska jde často o ne zrovna excelentně zvládnuté záležitosti. Ti méně vokální prostě nad podobnými sériemi jen pokrčí rameny a nechají jejich fanoušky, ať si je užívají, ale jsou tací, kteří musí na každém rohu vykřikovat, že je to zkáza pro filmový svět. Upřímně, jsou mnohem horší filmy, než série Twilight. Ona je vlastně více méně neškodná, jen je, alespoň z našeho pohledu, hrozně nudná a nezáživná. Ale oči by u ní asi krvácet neměly. I tak ale raději hlásejte, že je vám fyzicky nevolno, když omylem zahlédnete Edwarda, Bellu a Jacoba. A nezapomeňte, čím populárnější je daná teenagerovská série, tím více ji musíte kritizovat. To je zlaté pravidlo.

Odmítejte sequely, prequely, spin-offy, rebooty, restarty a remaky

Už nějakou dobu to vypadá, že Hollywoodu docházejí nápady. A tak se oživují kultovní, ale i téměř zapomenuté projekty. Ze všech stran se na nás valí pokračování, rebooty, remake, prequely a spin-offy různých úspěšných (ale i neúspěšných) filmů. Pravdou je, že dost často se nejedná o zrovna povedené kousky. Nelze se tak divit, že spoustě lidem vstávají chlupy na zádech, jen někdo vysloví termín jako "remake". Jestliže tak chcete vypadat, že rozumíte kinematografii, je nutné se při jakékoliv zmínce o sequelu, rebootu atd. zamračit a hlasitě oznámit, že projekty tohoto typu jsou čiré zlo.


Tvrďte, že sledujete hlavně a především nezávislé filmy

Dodržujete všechny předchozí rady a stále se necítíte, jako největší filmový borci? Pak je tu finální krok. Naprosto odmítněte jakoukoliv mainstreamovou tvorbu. Ty blockbusterové kraviny z Hollywoodu, které slouží jako výplach mozku, vás v žádném případě nemohou pobavit. Vy jste kultivovanější, nelíbí se vám jen tak něco, takže volíte nezávislou tvorbu se silným poselstvím a umělecky netradiční projekty, kterým většina lidí nerozumí Vy totiž vidíte to, co se skrývá za obrazovými výjevy, které běžnému smrtelníkovi přijdou jako představy člověka holdujícího omamným látkam. Od hodiny byste si mohli usednout v nějaké filmové porotě a vybírat ty nejlepší umělecké tituly. Vaše heslo? Filmy pro běžnou veřejnost jsou fuj.

Co myslíte, že je známkou pravého filmového fandy?

10 komentářů:

  1. To co proved Ratner s X-Menama byla prasarna!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas!! RatnerneRetner ten film je kokotina a v cele serii vcetne new dilu je jak pest na oko

      Vymazat
  2. Mezi filmare, nad kterymi kazdy ohrnuje nos, bych zaradil Michaela Baye. Myslim si, ze jeho filmy jsou vyrazne horsi nez Andersona, akorat jsou vydelecnejsi. Jinak Ratner Xmeny doslova pohrbi.

    OdpovědětVymazat
  3. Můj názor je, že X-Men: Poslední vzdor samozřejmě prvním dvěma filmům nesahají, ani po kotníky, ale pořád to byl snesitelný nadprůměr a žádná katastrofa. A nejsem v tom úplně sám, nejsou zase tak špatně hodnoceni (ČSFD 71 %, IMDb 6,8/10, Metacritic 58 %, RottenTomatoes 5,9/10).

    OdpovědětVymazat
  4. Ještě bych k tomu přidal opovrhování nad celou českou tvorbou a nadávání na všelijaké ocenění, že tenhle film nemohl vyhrát, protože ten a ten jsou lepší

    OdpovědětVymazat
  5. Existuje spousta pózerů, to ale neznamená, že Chris Nolan neni Bůh a že dabing neni zlo, podporující negramotnost :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Hezky napsáno - pobavilo :D

    OdpovědětVymazat
  7. To má být ironie? Pokud ano, možná byste to v článku mohli více zdůraznit. Pokud ne, pak si myslím, že toto mohl napsat jen absolutní ignorant.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hned v úvodu je fráze "Samozřejmě, berte to s nadhledem". Věřím, že většina tak pochopila, že to není míněno vážně. A navíc si myslím, že je to napsáno stylem, který dává jasně vědět, že jde o ironii. Nemyslím, že je potřeba na to v každé druhé větě upozorňovat.

      Vymazat
    2. Já se taky bál, že to není sranda :D

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.