pondělí 5. ledna 2015

TOP 10: Nejvýdělečnější filmy roku 2014

Které filmy si odnesly největší sumy?


Začal rok 2015, takže se ještě chvíli bude rekapitulovat rok předchozí. Tentokrát se pojďme juknout na to, které bijáky získaly od diváků největší sumy.

10. Interstellar

Rozpočet: 165 milionů dolarů
Tržby: 653,44 milionů dolarů
Recenze

Zatím poslední Nolanův film vyvolává zřejmě nejbouřlivější emoce. Někteří na něj nedají dopustit, jiní upozorňují na nedostatky, kterými projekt trpí. A většinou to vyústí v pěkně šťavnaté hádky. Nesporné ale je, že film uspěl, obsadil desáté místo mezi nejvýdělečnějšími projekty roku 2014 a jde o čtvrtý nejvýdělečnější Nolanův projekt (první je Temný rytíř povstal, následován Temným rytířem a Počátkem).

9. Hobit: Bitva pěti armád

Rozpočet: 250 milionů dolarů
Tržby: 678,57 milionů dolarů
Recenze

Nebudeme tvrdit, že jsme byli z posledního dílu fantasy trilogie extrémně nadšení, ale diváci očividně ano a tak se film vyhoupl na deváté místo nejvýdělečnějších projektů roku, přestože měl premiéru až v prosinci. Nezbývá než prohlásit oblíbenou frázi dnešní mládeže: "Dobře on".

8. Hunger Games: Síla vzdoru 1. část

Rozpočet: 125 milionů dolarů
Tržby: 695,48 milionů dolarů

Z Hunger Games se vyklubala veleúspěšná série a první část finále není výjimkou. Přestože ani Síla vzdoru se nevyhnula hromadě ne příliš pochvalných názorů, z ekonomického hlediska se jí daří. Katniss je prostě v kurzu.

7. Úsvit planety opic

Rozpočet: 170 milionů dolarů
Tržby: 708,28 milionů dolarů

Povedený blockbuster plný digitálních opic a lidoopů prvnímu dílu ostudu neudělal a pokud jde o tržby, tak ho výrazně překonal. Zrození Planety opic utržilo necelých 482 milionů dolarů.

6. Amazing Spider-Man 2

Rozpočet: 200 milionů dolarů
Tržby: 708,98 milionů dolarů
Recenze

Jen o kousek překonal druhý Amazing Spider-Man 2 Úsvit planety opic a zasloužil si tak šesté místo mezi nejvýdělečnějšími filmy roku 2014. Můžeme polemizovat o tom, zda je tento reboot potřebný nebo ne, ale diváci na jméno Spider-Man očividně slyší. Ale ne tolik, jako na předchozí filmy, z pěti Spider-Manů je tento nejméně výdělečný.

5. Captain America: Návrat prvního Avengera

Rozpočet: 170 milionů dolarů
Tržby: 714,08 milionů dolarů

Podle mnohých jedna z nejlepších "marvelovek" uzmula páté místo a stala se čtvrtým nejvýdělečnějším filmem od Marvelu. Zaslouženě, jde o velmi povedený kousek. Jednička mimochodem utržila 370,57 milionů dolarů.

4. X-Men: Budoucí minulost

Rozpočet: 200 milionů dolarů
Tržby: 746,05 milionů dolarů
Recenze

Návrat Bryana Singera na režisérskou pozici se povedl. Nejen po kvalitativní stránce, ale také po té ekonomické. X-Men: Budoucí minulost jsou nejúspěšnějším dílem ze série. I když ne v USA, tam si první pozici stále drží X-Men: Poslední vzdor.

3. Zloba - Královna černé magie

Rozpočet: 180 milionů dolarů
Tržby: 757,75 milionů dolarů

Netradičně pojatý pohádkový příběh s Angelinou Jolie se stal překvapením tohoto roku. Samozřejmě, úspěch se dal čekat, ale takhle velký, to je pro tvůrce jistě milé překvapení. I když Disney je na filmy, které vydělávají stamiliony zvyklý.

2. Strážci Galaxie

Rozpočet: 170 milionů dolarů
Tržby: 772,57 milionů dolarů
Recenze

Fanfáry, nejúspěšnějším komiksovým filmem se stali překvapivě Strážci Galaxie. Od Marvelu to byl risk, když vsadil na ne až tak známý tým, navíc složený z poměrně zvláštních individuí, jako je mluvící strom nebo mýval, ale vyšlo to. Zrodil se třetí nejúspěšnější film od Marvelu.

1. Transformers: Zánik

Rozpočet: 210 milionů dolarů
Tržby: 1,087 miliardy dolarů

Jediným filmem v minulém roce, kterému se podařilo překonat vysněnou hranici jedné miliardy dolarů, jsou Transformers. Je asi mnoho těch, kteří si myslí, že to není úplně zasloužené a co si budeme povídat, kvalita filmu je poměrně sporná, ale publikum prostě své obří roboty chce a je za ně ochotno platit.

Překvapilo vás nějaké jméno v žebříčku?

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.