pátek 2. ledna 2015

Odešli v roce 2014 - filmový svět opustily tyto osobnosti

Rok 2014 přinesl spoustu skvělých filmů a seriálů, ale bohužel nás opustili také lidé, kteří tyto filmy pomáhali dlouhé roky vytvářet. Nebyli to přitom jen výjimeční herci, ale v roce 2014 odešlo řízením osudu i několik největších filmových a televizních producentů. Pojďme jim všem věnovat ještě jednu vzpomínku.


Richard Attenborough
Herec, režisér a producent, který je všem známý jako milionář z Jurského parku, ale na kontě má i hereckou účast ve Velkém útěku a dva Oscary za svůj skvělý snímek Gándhí, který mimo jiné režíroval.




Lauren Bacall
Slavná herečka, představitelka osudových žen v noirech filmech po boku Humphreyho Bogarta (za kterého se i vdala) a držitelka Oscara.



Malik Bendjelloul
Režisér dokumentárních filmů, který natočil Oscarem oceněné fascinující Pátrání po Sugar Manovi. Spáchal sebevraždu kvůli depresím.



Sid Caesar
Komik z 50. let v jehož pořadech začínali například Mel Brooks a Woody Allen.


James Garner
Herec, který se proslavil westernovým seriálem Maverick, zahrál si v jeho filmové verzi po boku Mela Gibsona a k vidění byl i v dalších víc než 50 filmech - mimo jiné ve Velkém útěku nebo Vesmírných kovbojích.



Robert Halmi Sr.
Významný televizní producent, který na obrazovky přinesl celou řadu adaptací velkých literárních děl jako Gulliverovy cesty (ty s Tedem Dansonem), Zločin a trest nebo Moby Dick.



Philip Seymour Hoffman
Herec, který svým talentem oslnil v podstatě pokaždé, kdy se objevil na plátně. Na jeho profilu na csfd.cz se to červeně označenými filmy jen hemží. Oscara získal za film Capote.



Bob Hoskins
Další výjimečný herec, který se proslavil v 80. letech Falešnou hrou s králíkem Rogerem, ale také skvělými dramaty Mona Lisa a Dlouhý velký pátek.


Richard Kiel
Pro svůj výrazný zjev si zahrál celou řadu vedlejších postav (romantičtí milovníci to zrovna nebyli), do srdcí filmových diváků se ale zapsal hlavně jako záporák Jaws v bondovkách s Rogerem Moorem.


Glen A Larson
Scenárista a televizní producent, který stál za takovými peckami formujícími naše dětství jako: Knight Rider, Battlestar Galactica a Magnum.



Paul Mazursky
Herec, scenárista a režisér, který do značné míry udělal hvězdy z Bette Midlerové a Richarda Dreyfusse díky úspěšné komedii Somrák z Beverly Hills.




Menahem Golan
Je to zvláštní ironie osudu, ale kromě televizní akčního mogula Glena a Larsona nás opustil i jeho filmový protějšek Menahem Golan. Missing in Action. Delta Force. American Ninja. Kickboxer. Bloodsport. Masters of the Universe. Invasion U.S.A. Kde by byl Chuck Norris bez Golana? A kde bychom byli my bez Chucka Norrise?


Mike Nichols
Režisér takových filmů jako Kdo se bojí Virginie Woolfové, Absolvent, Hlava 22, Silkwoodová, Podnikavá dívka, Vlk, Ptačí klec a Na dotek (a to zdaleka nejsou všechny).



Harold Ramis
Herec, scenárista a režisér, který společně s Danem Aykroydem vymyslel Krotitele duchů a natočil navíc komediální klasiku Na hromnice o den více a k tomu Přeber si to, Jako vejce vejci nebo Smlouva s ďáblem.



Arthur Rankin Jr.
Producent, který dal vzniknout animovanému Hobitovi (mnohými dodnes považovaného za nejlepší zpracování předlohy) a také seriálovým Hromkočkám.


James Rebhorn
Nikdy nebyl největší hvězdou, ale jeho tvář si určitě pamatujete, protože vždy patřil k těm solidním oporám v hereckém obsazení. Vidět jste ho mohli například jako otce Carrie v seriálu Homeland nebo ve Dni nezávislosti.



Joan Rivers
Významná americká komička, která v Česku nebyla příliš známá, přesto i u nás zanechala svoji stopu. Moderovala totiž slavnou life-stylovou show Fashion Police / Módní policie, kterou dnes kopíruje nejeden český bulvár.



Mickey Rooney
Známý herec a držitel dvou Oscarů (jeden za celoživotní dílo) byl díky svému rošťáckému obličeji už od dětství hvězdou, takže stihl natočit 320 filmů...a měl 8 žen.



Maximilian Schell
Významný rakouský filmový herec a držitel Oscara za herecký výkon v Norimberském procesu.



Shirley Temple Black
Dětská filmová hvězda a velvyslankyně USA v Česku.



Robin Williams
Jeden z největších komiků posledních 30 let. Držitel Oscara, 4 Zlatých glóbů a 4 cen Grammy. Williams byl velkým přítelem herce Christophera Reeva (studovali spolu herectví) a stál při něm vždy i v těch nejtěžších chvílích po Reevově pádu z koně, který ho upoutal na invalidní vozík. Spáchal sebevraždu a zanechal za sebou celou řadu vynikajících filmů. Pepek námořník. Dobré ráno, Vietname. Král rybář. Probuzení. Hook. Táta v sukni. Společnost mrtvých básníků. Dobrý Will Hunting. Budeš nám chybět, Robine.



Saul Zaentz
Významný producent a držitel tří Oscarů za produkování filmů Přelet nad kukaččím hnízdem, Amadeus a Anglický pacient. Muž, který věřil v Miloše Formana.

1 komentářů:

Děkujeme za Váš názor.