pátek 30. ledna 2015

Hvězdy našeho mladí: Hříšný tanec - Co dělají a jak vypadají herci z kultovního tanečního filmu?

Baby nebude sedět v koutě.

Začalo to nenápadně. Jako malý laciný film (rozpočet byl 6 milionů dolarů) s nepříliš známým obsazením, který měl být v kinech promítán jen týden a pak měl zamířit na videokazety. Skončilo to jako kultovní podívaná, která si z kin odnesla skoro 214 milionů dolarů a stala se tak jedním z nejvýdělečnějších tanečních projektů vůbec. Na fyzických nosičích se také Hříšnému tanci (1987) vedlo skvěle. Stal se prvním filmem, kterého se prodalo více než milionů kusů.

Samozřejmě se nesmí zapomenout na soundtrack, který získal dvě platinové desky a píseň (I´ve Had) The Time of My Life vyhrála Emmy i Oscara.

V roce 2004 se na úspěch filmu pokusil navázat reboot Hříšný tanec 2, který ale při rozpočtu 25 milionů vydělal necelých 28 milionů dolarů.

V roce 2011 se začalo pracovat na nové verzi, v režii Kennyho Ortegy, choreografa prvního dílu, ale přestože se počítalo s premiérou v roce 2013, bylo nakonec uvedení odsunuto na neznámo kdy.

Fanoušci ale mohou navštívit divadelní podobu, která je k vidění v několika zemích.

Patrick Swayze/Johnny Castle

Patrick, který se původně živili jako tanečník v zábavním parku, se nejdříve objevoval v divadle (muzikál Pomáda) a v menších seriálových rolích (M*A*S*H). Nevedl si špatně, ale zlom přišel až s Hříšným tancem, díky kterému se stal miláčkem miliónů žen. Na place se znovu setkal s Jennifer Grey, se kterou si zahrál už v Rudém úsvitu (1984). Swayze svůj úspěch zúročil, takže následovalo několik zajímavých projektů, jako je krimi Road House (1989), legendární romance Duch (1990) nebo skvělý thriller Bod zlomu (1991). V roce 1991 byl také zvolen jedním z nejkrásnějších lidí světa časopisem People. I v devadesátých letech intenzivně natáčel, ale jen málokterý projekt se alespoň přiblížil úspěchu těch, které ho proslavily v předchozí dekádě. Navíc se v roce 1998 zranil na place filmu HBO Dopisy od vraha. Spadl z koně, narazil do stromu a způsobil si několik zlomenin. Několik měsíců se musel zotavovat. A tím utrpěla i jeho kariéra. Podařilo se mu ji zase částečně oživit díky filmům Donnie Darko (2001) nebo Probuzení v Renu (2002). Cameo pak měl v Hříšném tanci 2. V roce 2006 se vrátil na divadelní prkna ve hře Guys and Dolls. Jeho poslední filmovou prací byl projekt Powder Blue (2009). Poté stihl natočit ještě seriál Bestie (2009). V roce 2008 mu byla diagnostikována rakovina slinivky. Herec s ní bojoval, taktéž pomáhal ostatním nemocným, když se zapojil do natáčení charitativního pořadu Stand Up to Cancer a zdálo se, že na léčbu reaguje dobře. Přesto ale 14. září 2009 zemřel v kruhu rodinném. Bylo mu 57 let. V osobním životě nebyl herec žádný zlobivý hoch, pokud jde o vztahy. Svou ženu Lisu Niemi si vzal v roce 1975 a vydrželi spolu až do jeho smrti. Lisa posloužila jako inspirace pro píseň She´s Like the Wind. Ve volném čase se herec věnoval hlavně létání, byl certifikovaný pilot. Jen pro zajímavost, hercovo jméno se stalo součástí hip-hopové kultury. Termín "I´am Swayze", který někteří rappeři používají ve svých písních, znamená "zmizet jako duch".

Jennifer Grey/Frances "Baby" Houseman

Jennifer na rozdíl od Patricka nedokázala získanou slávu využít pro rozvoj kariéry. Za roli Baby sice získala nominaci na Zlatý glóbus, ale poté už se jí ve filmové branži tolik nedařilo. Vina je přikládána tomu, že si na počátku devadesátých let prošla druhou plastikou nosu. Ne snad, že by chtěla, ale musela, protože ta první jí způsobila problémy, které musely být napraveny. Výsledkem ale byla výrazná změna vzhledu. Téměř ji nepoznali ani její blízcí. Sama k tomu řekla:

"Šla jsem na operační sál jako celebrita - odešla z něj jako neznámá osoba. Bylo to jako být v programu na ochranu svědků nebo být neviditelná."

Jiná vizáž se na její kariéře odrazila. A to velmi. Nabídky se zrovna nehrnuly. I když pár jich bylo. V roce 1993 si vyzkoušela hraní na Broadwayi. V roce 1999 získala hlavní roli v sitcomu Však ty víš, kde ztvárnila sama sebe a utahovala si z toho, co se jí stalo s nosem. Natočeno bylo 26 dílů, odvysíláno jen 19. Sledovanost byla příliš nízká. Seriál to ale rozhodně nebyl špatný. Herečka se dál objevovala v menších seriálových rolích (Přátelé, Dr. House) a čas od času i ve filmu (Nahoru, dolů). Byla také soutěžící v jedenácté řadě taneční reality show Dancing with the Stars. Začala velmi dobře, ale poté se zranila, přidal se stres a další problémy, takže to vypadalo, že soutěž se svým tanečním partnerem Derekem Houghem opustí. Nakonec se ale vzchopila a zvítězili. V roce 2011 se stala členkou poroty další taneční soutěže Strictly Come Dancing. V roce 2013 namluvila jednu z postav v animovaném filmu Zvedá se vítr. Jennifer chodila s Matthew Broderickem nebo Johnny Deppem, ale v roce 2001 se vdala za herce/režiséra Clarka Gregga (zahráli si spolu ve filmu Cesta za Vánocemi), představitele marvelovského agenta Coulsona. Ve stejném roce se jim narodila dcera Stella.

Také se u Hříšného tance rozplýváte a jste celí na měkko?

4 komentářů:

  1. Jsem cekal aspon neco o jejich rodici a sestre :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V rubrice se věnujeme především hlavním postavám a oficiálně byli rodiče a sestra vedlejší.

      Vymazat
  2. Coulson si nabalil tanečnici a já myslel že čelistku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No pořád je to docela blízko, obojí je o hudbě :D.

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.