středa 10. prosince 2014

Suicide Squad: Přestavujeme tým komiksových antihrdinů, kteří se dočkají vlastního filmu

Suicide Squad u nás není až tak známou grupou. Tak se na ně pojďme podívat trošku blíže.


Suicide Squad je jméno dvou týmů, které se objevily na stránkách komiksů od DC. První z nich se představil už v roce 1959 v komiksu The Brave and Bold, druhý o několik dekád později, konkrétně v roce 1987 v sérii Legends.

Právě novodobá podoba se stala inspirací pro filmovou verzi, kterou uvidíme v srpnu 2016. Stvořil ji John Ostrander a jde o skupinu antihrdinů, kteří se dohodli s americkou vládou. Za to, že pro ni budou plnit úkoly, o kterých se nesmí veřejnost dozvědět, jim bude zmírněn nebo odpuštěn trest v podobě vězení.

SOUVISEJÍCÍ: JAKÁ JE REAKCE TVŮRCE KOMIKSU NA OBSAZENÍ FILMOVÉ VERZE?

Sestava týmu se samozřejmě v průběhu let měnila, filmaři se nakonec rozhodli pro tyto postavy:

Dr. Amanda Waller (spekuluje se o tom, že ji ztvární Oprah Winfrey, Viola Davis nebo Octavia Spencer)

Poprvé se tato postava objevila taktéž na stránkách komiksu Legends a to v roce 1986. Stvořili ji John Ostrander, Len Wein a John Byrne. Amanda je šéfkou týmu a nebyla k němu přidělena za trest, byla to její volba. Doktorka Waller nedisponuje žádnými nadpřirozenými schopnostmi, ale její vysoký intelekt, protřelost, taktické a strategické myšlení a znalosti špionáže z ní dělají velmi nebezpečného protivníka. Její metody jsou velmi nekompromisní, takže členové jednotky ji nemají zrovna v lásce, což ji ale nijak netrápí. Waller často nemá problém překračovat hranice, což nakonec vedlo k tomu, že byla postavena před soud (za vraždu šéfa zločineckého kartelu). Byla ale omilostněna a znovu stanula v čele Suicide Squad. Amanda se objevila jak v animovaných filmech a seriálech, tak v hraných (Smallville, Arrow).

Deadshot (Will Smith)

Deadshot, pravým jménem Floyd Lawton měl komiksovou premiéru v Batmanovi v roce 1950 a za 64 let své existence si vybudoval pozici důstojného protivníka pro Netopýřího muže. Deadshot je (téměř) neomylný střelec, který má kybernetické oko zlepšujícího jeho schopnost zacílit. Deadshot se pokusil ovládnout svět zločinu v Gothamu, ale jeho plán odhalil komisař Gordon a Deadshot putoval do vězení. Poté, co si odseděl svůj trest, byl rekrutován do Suicide Squad a stal se pro ni přínosným členem. Kromě toho, že je expert na střelné zbraně, nemá problémy s tím, vzít život. Jeho chování se ale nadřízeným ne vždy líbilo. Například, když měl zastavit svého spolubojovníka Ricka Flaga, aby nemohl spáchat atentát na senátora, který vyhrožoval, že odhalí existenci Suicide Squad světu, Deadshot politika zabil sám. Díky tomu ho vážně postřelila policie. Ale přežil a v jednotce působil dál.

Joker (Jared Leto)

Joker je bezpochyby nejznámějším protivníkem Batmana. Poprvé se objevil na stránkách komiksu Batman a to už v roce 1940. Za dlouhé roky jeho existence se jeho povaha výrazně měnila. Někdy byl znázorňován jako psychopat se smyslem pro silně sadistický humor, v jiných verzích byla jeho brutální nátura umírněna a byl spíše takovým zvráceným vtipálkem (k tomu došlo v padesátých letech kvůli regulaci ze strany Comic Code Authority). Později se ale vrátil ke svému násilnickému "já" a způsobil Batmanovi pořádné problémy. Nemohl Netopýřímu muži odpustit to, že ho pronásledoval a on díky tomu spadl do kyseliny, což ho znetvořilo. Zavraždil druhého Robina a poslal na vozík spojenkyni Batmana Barbaru Gordon (nyní známou jako Oracle). Je nutné upozornit na to, že Joker v komiksu nikdy nebyl členem Suicide Squad, v ní působila pouze postava, která si říká Joker´s Daughter (přestože její pravé jméno je Duela Dent a je dcerou jiného záporáka a to Two-Face). Joker nedisponuje žádnými nadpřirozenými talenty, ale má geniální intelekt, je to zdatný chemik a není mu cizí ani boj muže proti muži.

Harley Quinn (Margot Robbie)

Harley Quinn je tak trošku unikátem. Zatímco je běžné, že většina postav se nejdříve představí na stránkách komiksů a poté zamíří na obrazovku/stříbrné plátno, Harley Quinn se zrodila pro účely seriálu a to Batman (1992). A získala si takovou popularitu, že se začala objevovat i komiksech, dalších animovaných seriálech a měla mít roli i v seriálu Birds of Prey (2002), ale pilotní epizoda, ve které byla k vidění, se nakonec do vysílání nedostala. Mihla se i v Arrowovi. Pravým jménem je tato záporačka doktorka Harleen Frances Quinzell a působila jako psychiatrička v Arkham Asylum. Tam měla na starosti i léčbu Jokera. Tím se ale stala fascinována a několikrát mu pomohla s útěkem. Poté, co se ale Joker vrátil zraněný po souboji s Batmanem, zešílela, opustila svou pracovní pozici a přijala jméno Harley Quinn. Stala se věrnou společnicí Jokera a dobrou přítelkyní Poison Ivy, díky které se stala odolná vůči jedům a toxinům a je silnější, rychlejší a mrštnější než běžný člověk.

Rick Flag (Tom Hardy)

Toto jméno nese v komiksech trojice mužů, jde o dědu, otce a syna. Rick Flag měl premiéru v komiksu v roce 1959 a ani jedna z jeho verzí nemá nadpřirozené schopnosti, ale všichni jsou vynikající bojovníci se zbraněmi i bez nich a jsou kovaní v umění demolice a záškodnictví. Druhý Rick Flag byl povolán, aby velel týmu Suicide Squad, ale nebyl z toho zrovna nadšený, nechtěl pracovat s kriminálníky, jelikož sám jím nebyl. Začal být psychicky nevyrovnaný, což se zhoršilo ve chvíli, kdy se medikem týmu stala jeho přítelkyně Karin Grace. Ta byla ale během jedné mise zabita, díky čemuž se Rick stal ještě labilnějším. Flag nakonec zemřel během exploze, ke které došlo při boji s týmem, který si nechal říkat Jihad (aktuálně je známý jako Onslaught).

Captain Boomerang (Jai Courtney)

Digger Harkness je synem amerického vojáka a australské ženy, který našel zálibu ve vyrábění a používání bumerangů. Díky tomu si ho vytipovala jedna společnost vyrábějící hračky, ale nevydrželo mu to dlouho, nakonec se vydal na dráhu zločinu. Zastavil ho ale Flash. Boomerang se tak stal jeho častým protivníkem. Diggerovi bylo nabídnuto odpuštění trestu, pokud se stane členem Suicide Squad. Souhlasil s tím, ale nedá se říct, že by se během misí zrovna přetrhl a kromě toho, nechoval se k ostatním členům jednotky příliš mile (projevoval například rasistické sklony, manipuloval s některými spolubojovníky a bez mrknutí oka přihlížel tomu, že byla zastřelena členka jednotky jménem Mindboggler, i když tomu mohl zabránit). A ve chvíli, kdy nazval Amandu Waller "tlustou lady", skončil na opuštěném ostrově, kam ho Waller shodila z helikoptéry. Ale bez ohledu na své chování, v řadách Suicide Squad působil dlouhou dobu. Nedávno jsme postavu mohli vidět v seriálu Arrow. Captain Boomerang se zrodil v roce 1960 v komiksu Flash.

Enchantress (Cara Delevingne)

Postava, která nese stejné jméno jako kouzelnice z Asgardu v komiksu od Marvelu, měla premiéru v roce 1966 v komiksu Strange Adventures. Původně šlo o umělkyni June Moore, která si vyrazila na maškarní do jednoho starého zámku, kde se objevila magická bytost Dzamor. Ta jí darovala mystické síly, aby bojovala proti zlu, které se za zdmi zámku skrývaly. Její další verze, ale nebyla hrdinou. Naopak, šlo o zápornou postavu, která bojovala proti Supergirl. Později byla rekrutována do Suicide Squad, ovšem to, že její temné já bylo stále silnější, se ukázalo být jako velmi problematické a jednotce to několikrát způsobilo potíže. Madame Xanadu, jedna z nejmocnějších magických bytostí v universu DC, darovala Enchantress náhrdelník, který (ve spojení s mocným prstenem) zabraňoval June používat magii k páchání zla. Následně dívka zjistila, že kouzla ovládá díky temné entitě z jiné dimenze, která se pokouší převzít kontrolu nad její osobou. Tuto bytost z ní vyjmul démon Incubus. Chvíli poté June zmizela a už jedenáct let o ní nebylo slyšet.

Co říkáte na složení Suicide Squad? Líbí se vám nebo byste v ní raději viděli jiné členy?

3 komentářů:

  1. Super článek, díky za shrnutí. S takhle nadupaným obsazením je skoro jedno, kterou postavu si kdo střihne a která postava se ve filmu nakonec (ne)objeví, páč komiksové adaptace dávno nevydělávají (jen) na fanouškovské základně předlohy..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, ale občas jsou fanoušci komiksů hodně hlasití, když jim někdo/něco nevoní :D :D

      Vymazat
    2. viz Ben Affleck:) imho super volba a Batman v Superman podle me s prehledem nejocekavanejsi movie based on comics soucasnosti :)

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.