pondělí 1. prosince 2014

Recenze: Kancl: Česká televize Brno a její verze světoznámého The Office - jak to dopadlo?

Když Česká televize Brno oznámila, že chystá českou adaptaci světoznámého komediálního seriálu The Office/Kancl, dost lidí si poklepalo na hlavu.  To jako vážně? Čeští tvůrci stále ještě bojují a neovládli zcela tradiční žánr jako je sitcom a Kancl je v tomto směru mnohem tvrdší oříšek. Svým docu-reality způsobem vyprávěním i humorem, který se záměrně pohybuje na hranici trapnosti představuje skutečnou výzvu. První díl českého Kanclu ale napovídá, že i když laťka, kterou nastavili geniální Ricky Gervais a skorostejněgeniální Steve Carell nebyla přeskočena, český štáb pod vedením Milana Šteindlera v této zkoušce obstál.


Samozřejmě není to na jedničku s hvězdičkou, ale to asi nečekal nikdo. Podstatné je, že český Kancl je vtipný a to tak, že dost. Určitě u něj nebudete nadávat na ,,zprasení" předlohy (ačkoli i takoví se dozajista najdou) a naopak - na české poměry jde o nad očekávání podařenou adaptaci a jeden z mála českých seriálů, který mi opravdu udělal radost a na který se rád podívám znovu. A teď podrobněji.

Prvních pár scén je lehce předělaných, prostředí je samozřejmě adaptované na české poměry, jinak se ale první díl poměrně věrně drží předlohy a to je jedině dobře. Adaptace proběhla citlivě a bez onoho pořád ještě typicky českého ,,my víme nejlíp jak na to, uděláme si to úplně po svém".

Casting je alfa a omega

Kromě všudypřítomné cílené trapnosti obsažené už ve scénářích je jedním z klíčových prvků je v případě Kanclu casting. S ním tento seriál do značné míry stojí a padá. Herci musí být schopní tvářit se, že vlastně nehrají, že kameru téměř ignorují a jsou na ni zvyklí - ale ne zcela. Někdy jim není příjemná, někdy do ní dokonce po očku mrknou. Je to velmi jemná alchymie, na kterou je obzvlášť Ricky Gervais nepřekonatelný specialista.

Dobrou zprávou je, že Václav Kopta svoji rolí zvládá, místy je dokonce vynikající. Jeho idiotský šéf Marek Chvála je český šéf se vším všudy. Největší rozdíl je asi v tom, že zatímco Ricky Gervais je ve své trapnosti extrémní, Kopta je přece jen o něco bodřejší, lidštější. To ale neznamená, že to není idiot k pohledání. Jen se za něj nestydíte tolik a nelitujete ho tak často. Větší problém je, že ne vždy se režiséru Milanovi Šteindlerovi a Václavu Koptovi podaří trefit ta správná míra přirozenosti. Ve většině situací je Kopta velmi dobrý, občas mu ale nevěříte (odhadem tak 20%) a to je samozřejmě problém. Kopta je nicméně velmi dobrou castingovou trefou.

Podobný problém s dostatečnou věrohodností mají i vedlejší postavy. Tam se bohužel casting tak nepovedl a je vidět, že hercům dělá problém hrát ,,naturščiky". Vyloženě se s tím trápí Sára Venclovská, překvapivě velké rezervy má ale i jinak talentovaný Michal Dalecký. A obecně pak kdykoli dojde na výpovědi do kamery, herci nejsou 100% přesvědčiví.

Také kamera, která se snaží natáčet docu-reality stylem, je někdy zjevně příliš usazená a klidná a nedokáže materiálu dodat dostatečný pocit autentičnosti. Vtipný scénář a Václav Kopta ale pořád drží seriál nad vodou a tak nakonec těch pár zaškobrtnutí ve stylu odpustíte. Navzdory zmíněným slabinám totiž celek působí po celou dobu velmi příjemně a především vtipně. Navíc je zřejmé, že u takto náročného seriálu všichni svoji cestu hledají a učí se v podstatě za pochodu, takže se dá s dalšími díly očekávat (doufejme) pozvolné navyšování kvality s tím, jak si všichni budou na své role a styl natáčení víc a víc zvykat.

Verdikt: 

To je ale překvapení. Český Kancl se Milanovi Šteindlerovi povedl a dokázal, že Šteindler pořád ještě patří k našim nejlepším komediálním režisérům. Dokáže vás upřímně pobavit a rozesmát a nikdy si u něho neřeknete ,,proboha, ti to teda zmršili". Chybičky se sice najdou a je co zlepšovat a ladit, ale pokud by takovouto úroveň měly všechny komediální české seriály, možná bychom se znovu začali dívat na televizi častěji. A pro Václava Koptu je to samozřejmě druhá životní role. Dnes večer ve 20:55 na ČT1 se dívejte

Hodnocení: 7/10

4 komentářů:

  1. Aby to nebylo jak s divadlem.Divadlo je dobry,spatny a z Brna.

    OdpovědětVymazat
  2. dost jsem na to zvědavej hlavně na Michala Daleckého kterého ještě pamatuju jako vedoucího na táboře kam jsem jezdil ;)... jinak mě zarazilo že v programu udávají jen 6 dílů, přijde mi to dost málo vzhledem k tomu ze to ma cca 30 minut

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak jdou na motivy Britských seriálů kde má série 6 dílů a ne 120 jak u nás

      Vymazat
  3. S recenzí nelze než 100% souhlasit. Kopta v první půlce výborný, lze tam pozorovat části jak Rickyho, tak Steva. Ve druhé půli mi přišlo, že z toho trochu vypadnul. Tahle role mu ale sedla. Obavu jsem měl ze Šteindlera, se kterým to jde už nějakou dobu z kopce, to se naštěstí nepotvrdilo. Na licenci toho nejde moc kazit, britský feeling na začátku je příjemný. Některé dialogy pak ale trochu drhnou. Opravdu velký problém mám s "Jimem", ta dikce a projev bez nadhledu mi přišly neuvěřitelně mimo. Pouze podoba s Freemanem nestačí, z těch pár záběrů se mi jeví poměrně nesympaticky. Dwight nějaký potenciál ukázal. Pam mi přišla poměrně koukatelná až do scénky s pláčem, mám ale obavu, že to nebude výjimka. Na prozatím 6 dílů mi tam přišlo dost office komparzu, bude zajímavé, zda se to v tomto ohledu přikloní k UK nebo US verzi.
    7/10, 1. díl určitě o něco lepší, než bych od české produkce čekal.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.