středa 31. prosince 2014

PŘEHLED: Seriály roku 2014, které byste si neměli nechat ujít


Které seriály odvysílané v roce 2014 doporučujeme?

Na Gorille je již tradicí, že se každý rok na jeho konci věnujeme hodnocení seriálových novinek, které se za těch 365 dnů objevily na obrazovkách. Letos to ale uděláme trochu jinak. Tentokrát nebudeme sestavovat žádný žebříček. Místo něj vám nabídneme naše tipy na všechny seriály roku 2014, které byste měli vyzkoušet. Může se jednat o seriály již běžící (v tomto případě je to lákadlo na jejich nové řady) nebo i o seriály zbrusu nové. Vše je pro větší přehlednost seřazeno abecedně. Doufáme, že některé z vás inspirujeme a pomůžeme jim objevit projekt, o kterém třeba dosud ještě ani neslyšeli.

Agents of S.H.I.E.L.D. (druhá řada)

Agenti Shieldu byli v loňské sezóně hodně slibnou novinkou, která však nedokázala naplnit očekávání fanoušků. Kvůli epizodním zápletkám a nepříliš zajímavým charakterům se diváci nudili a v hojném počtu od projektu odcházeli. Už ve druhé polovině první řady si ale Agenti kvalitativně polepšili využitím zvratu z Kapitána Ameriky 2. A musíme s potěšením prohlásit, že druhá řada už od začátku zamířila správným směrem. Příběh je kontinuální, na epizodnost se zapomnělo. Scénáře se zlepšily a mytologie se prohlubuje. Jediné minus vidíme snad jen ve větším množství vedlejších postav, které jsou upřímně řečeno slabé a nepříliš záživné. Otázkou zůstává, jak moc se ABC bude chtít seriálu s nízkými ratingy držet.

American Horror Story: Freak Show

Z American Horror Story se čím dál tím více stává spíše charaktery poháněný thriller než horor. Rozhodně ale nemůžeme říci, že by to byl krok špatným směrem, ba naopak. Strašit se sice dá, ale dělat to několik let každý týden po celou stopáž prostě nejde. Potřebujete hlavně silné charaktery a zajímavý příběh. Pak teprve můžete přimíchávat tu hororovou atmosféru. Po méně povedeném Covenu se tak Freak Show snažila odčinit prohřešky třetí řady. A podle našeho názoru se jí to podařilo.

Arrow (třetí řada)

Ačkoli mnozí si stěžovali na to, že rozjezd třetí řady byl roztěkaný a nedosahoval kvality předcházející série, my to zase tak černě nevidíme. Ano, Laurel je stále nezáživná, některé zápletky jsou moc protahované a záporáci se zatím moc nevytahují. ALE dobrodružství Olivera Queena se stále nevyčerpalo. Tvůrci si pouze připravovali půdu pro mytologii třetí řady, která se bude hodně točit kolem výtečného záporáka Malcolma Merlyna, Ligy zabijáků a Ra's Al Ghula. Například epizody Magician (S03E04), Flash crossover (S03E08) a The Climb (S03E09) patří k tomu nejlepšímu, co seriál nabízí. A pokud jste ještě neviděli podzimní finále, rychle svou chybu napravte. Je to absolutní pecka!

Banshee (druhá řada)

První řada Banshee byla obrovským překvapením roku 2013. Dostali jsme mix zajímavých postav, drsnou atmosféru amerického zapadákova, pořádné záporáky a realistické souboje. Druhá řada v tomto ohledu nepolevila. Postavy posouvá novým směrem, záporáci jsou ještě drsnější a místní slečny ještě nadrženější. Třetí řada navíc slibuje ještě lěpší podívanou, takže pro všechny milovníky hardcore akce a sexu (ne, porno to není) je to téměř povinnost.

Bates Motel (druhá řada) 

Ačkoli po první vynikající sezóně se Bates Motel ve své druhé řadě trochu zamotal do přehršle postav a zápletek, i tak se jedná o kousek, který by vám neměl ujít. Normanovo postupné přecházení od stydlivého kluka k známému psychopatovi je totiž pořád stejně zábavné. Jen by to chtělo méně válčení drogových gangů.

Brooklyn Nine-Nine (druhá řada)

Je trochu škoda, že se první řada potýkala s malou sledovaností, protože šlo o jednu z nejlepších komedií na celoplošných stanicích za posledních x let. FOXové to ale vyřešili šalamounsky zařazením do nedělního slotu. Společně se seriálem se naštěstí přesunul i jeho humor. Jako komediální oddechovka je Brooklyn Nine-Nine ideální.

Da Vinciho démoni (druhá řada)

Vyčítat tomuto dobrodružnému spektáklu historickou nepřesnost nejde. Musíte zkrátka na hru tvůrců přistoupit. Ale jakmile tak učiníte, nebudete litovat, protože vás čeká výpravná a dobře napsaná jízda. Druhá řada navíc svou velkolepostí ještě o něco zvedla laťku.

 

Doctor Who (osmá řada)

Osmá řada obnoveného seriálu s již padesátiletou tradicí byla v mnohém přelomová. Producenti se společně s hlavním scenáristou Stevenem Moffatem rozhodli vyměnit nejen představitele hlavní role ale i styl celého seriálu. Ubralo se na barevnosti, přidalo na depresi, příběhy se skládaly z dlouhých scén a změnil se i charakter Doktora, kterého si s chutí střihnul Peter Capaldi. Ten se své role zhostil na výbornou, o tom není pochyb. Problém ale nastal někde jinde - v jeho společnici Claře. Ta dostala zbytečně moc prostoru, odsunula Doktora na vedlejší kolej a  poslední ranou byl její přítel - nesnesitelný Danny Pink. Naštěstí osmou řadu zachránila produkce, Capaldi a vynikajicí Michelle Gomez v roli, kterou nesmím prozradit kvůli spoilerům pro ty, kteří ještě osmou řadu neviděli. Příští rok by to už ale chtělo lepší story arc, nový sonic screwdriver a jinou dějovou linii pro Claru.

Fargo (novinka)

Jeden z nejpodceňovanějších seriálů letoška. A musíme dodat, že neprávem. Tempo Farga sice není nějak strhující, ale je to výborně napsané a fantasticky zahrané plejádou skvělých herců. Pokud patříte mezi náročnější diváky, určitě dejte Fargu šanci.

Game of Thrones (čtvrtá řada)

Třetí řada Hry o trůny nabídla divákům neznalým knižní předlohy pořádný šok. A právě proto měla čtvrtá řada co dělat, aby přinesla něco ještě o kousek lepšího. A podařilo se jí to. Od svatby Joffreyho přes Trial by Combat a bitvu o Castle Black až k finále to byla opět slušná jízda plná šokujících zvratů. Čtvrtá řada je navíc hodně zaměřená na Tyriona a Jona Snowa, takže fandové těchto charakterů budou mít žně.

Gotham (novinka)

Gotham byl stejně přehypovaný jako start první řady Agentů Shieldu. A ani tentokrát nedostál očekáváním fanoušků. Prvních pár dílů sice bylo trochu nudných, ale s dalšími epizodami se konečně objevili zajímavější záporáci a Tučňákova cesta k moci je s každým dílem zajímavější. Pecka roku to sice není, ale mezi ty kvalitnější seriály celoplošných stanic se Gotham může zařadit se vztyčenou hlavou.

Hannibal (druhá řada)

Americké publikum sice Hannibala stále nedokáže pořádně ocenit, ale jeho nesporné kvality se prostě upřít nedají. Druhá řada je navíc lepší než ta první, výborně pracuje s postavami a celkově se stává jedním z nejlepších televizních thrillerů.

Helix (první řada)

Stanice Syfy se sice nemůže v poslední době chlubit nějakými lepšími kousky ze své vlastní seriálové tvorby, ale hororový Helix a právě běžící minisére Ascension jsou výjimkami. Oběma byste svůj čas věnovat měli.

Homeland (čtvrtá řada)

Sláva Homelandu po první řadě pomalu skomírala, ale čtvrtá řada zvládla to, co se málokomu povede - seriál vstal z mrtvých. Dějově je to zase konečně zajímavé. Jen se to chtělo oprostit od Brodyho.

House of Cards (druhá řada)

Abych se přiznal, House of Cards jsem při jeho startu ignoroval. Prošvihl jsem i premiéru druhé řady. Teprve až před Vánoci jsem zkusil první díl a během týdne zhltnul všechny dosavadní díly. Výborně zahrané politické drama pyšnící se skvělým scénářem nepolevuje ani ve své druhé řadě.

How To Get Away with Murder (novinka)

Shonda Rhimes se očividně ještě nevyčerpala, protože dokázala přijít s dalším velkým hitem. A právem! Seriál svižně odsýpá, na kontě má pár nečekaných zvratů a produkční kvalita je také vysoká. Milovníci kriminálek s prvky mystérie by zhlédnutí neměli dlouho odkládat.

Chicago Fire (třetí řada)

Hasičské drama NBC po celou dobu své existence nabízí strhující záchranné akce, zajímavé vedlejší zápletky i líbivé charaktery. Nic se na tom nezměnilo ani v řadě třetí. Snad jen ta smrt v úvodu série byla tvůrcům hodně vyčítána. My s ní ale souhlasíme, jelikož umožnila seriálu jít dopředu a vyvíjet se. Navíc tento charakter už seriálu neměl moc co nabídnout.

Jane the Virgin (novinka)

Přišlo to jako překvapení, ale Jane the Virgin je jedním z nejlepších nefantasy seriálu The CW. Tento kousek si utahuje sám ze sebe, z telenovel i z různých seriálových a filmových klišé. Nápaditý voiceover je pak příjemnou třešinkou na dortu.

 

Marco Polo (novinka)

Netflix je čím dál tím více ambicióznější. Důkazem budiž drahá novinka Marco Polo, která pojednává o začátcích slavného cestovatele u dvora mongolského vládce Kublaj-chána. Je pravda, že mnohem více, než Marco Polo tvůrce zaujala tehdejší politika mongolských kmenů, války a spory o moc a území, ale i tak je to hodně zajímavé. Připravit se ale musíte i na rozvláčnost příběhu. Každá epizoda má přes padesát minut a více než příběhovým zvratům se věnuje postupnému rozvoji postav. Marco Polo je tedy spíše pro milovníky výpravných historických fresek s politickou tematikou než pro fandy akčních dobrodružství.

 

Masters of Sex (druhá řada)

Drama o lidské sexualitě a o všem, co se k ní váže, neztratilo dech ani ve druhé řadě. Tvůrci se v ní také daleko více zaměřilo na běžné sociální problémy té doby (například rasismus), už to není jen o sexu.

 

Modern Family (šestá řada)

Ačkoli Modern Family poslední dobou nepřináší nic nového, pořád ještě dokáže vykouzlit úsměvné zápletky a stejně tak bláznivé charaktery, jak je máme rádi. Pokud se chcete pobavit, sáhněte po jistotě. Je ale pravda, že by to chtělo seriál něčím osvěžit.

 

Once Upon a Time (čtvrtá řada)

Tvůrci pohádkového seriálu se pokusili přiživit na úspěchu Ledového království a po svém tak zpracovali postavy z veleúspěšného animáku. Musíme přiznat, že nám se tato dějová linie líbila, ačkoli občas už to je v Začarovaném lese trochu přeplácané. Kromě zápletky s Ledovým královstvím čtvrtá řada nabízí i další zajímavou dějovou linku, jež se bude točit kolem autora pohádkové knihy. A kromě toho nás ve druhé polovině řady čekají hned tři záporné postavy - Maleficent, Cruella De Vil a mořská bohyně Uršula.

Orange Is the New Black (druhá řada)

První řada seriálu o ženské věznici přinesla svěží vítr do projektů s podobnou tematikou. Druhá řada je ještě o něco lepší. Přesvědčte se sami.

Outlander (novinka)

Tematiku cestování časem máme rádi. Je tedy pravda, že tohle je spíše romantický opus pro ženy, ale výpravné, scenáristické i herecké kvality Outlander má. Pokud máte rádi historické látky, určitě neváhejte.

Penny Dreadful (novinka)

Po úspěchu kabelovky FX s American Horror Story se nás pokusila vyděsit i kabelovka Showtime seriálem Penny Dreadful, v němž tvůrci spojili hned několik klasických literáních postav - Dorian Gray, Dracula a řada dalších. Seriál je výpravný, mrazivý a výborně napsaný. Nudit se rozhodně nebudete.

Person of Interest (čtvrtá řada)

Válka dvou bohů. Tak by mohl znít podtitul čtvrté řady seriálu, který čím dál tím více opouští vody epizodních případů a rozpoutává epickou válku dvou mocných počítačů a lidí, kteří jim posluhují. Jedno z nejlepších dramat stanice CBS.

Power (novinka)

Kabelovka Starz by se ráda stala druhou HBO. A proto nám nabízí i takovéto ambiciózní projekty ze světa nočních klubů a dealerů drog. Zápletky jsou poutavé, po každém díle si musíte ihned pustit další a paranoia hlavních postav se pomalu přenáší i na vás. A pokud jste ochotni se na kabelovkový seriál dívat jen s příslibem nahoty, nemusíte se bát. Power jí nabízí hodně.

Sleepy Hollow (druhá řada)

Je škoda, že v Americe druhá řada fantasy seriálu o boji dobra se zlem klesá ve sledovanosti. Po kvalitativní stránce si to totiž vůbec nezaslouží. Scenaristům se podařilo na scénu přivést jednu novou posilu v podobě sarkastického lovce artefaktů a i jednotlivé zápletky jsou pořád na dobré úrovni. Pokud jste si zamilovali první řadu, druhou rozhodně nevynechejte.

The 100 (druhá řada)

Neuvěříte, že takhle kvalitní seriál běží na The CW, ale je to tak. Prozatím je druhá řada o stovce mladistvých delikventů vysazených na postapokalyptické Zemi ve výborné formě, což se jako tradičně v USA odráží na nízkých ratinzích. Doufejme, že seriál nezruší, protože si to rozhodně nezaslouží. Tohle je totiž lepší než již zrušená Terra Nova.

The Flash (novinka)

Se superhrdinskou tematikou se letos na televizních obrazovkách roztrhl pytel. The Flash je ale prozatím jasným vítězem. Seriálu nechybí humor a nadhled v kombinaci se zajímavými dějovými linkami a závěrečnými scénami, které rozplétají mytologii seriálu. Crossover s Arrowem se pak řadí mezi to nejlepší, co The CW kdy vyprodukovala. Novinka roku celoplošných stanic.
 

The Last Ship (novinka)

Léto většinou slouží jako vyklizený prostor pro kabelovkové seriály. Toho naplno využila TNT, která nám připravila příběh o poslední americké letadlové lodi na světě po rozšíření nebezpečného viru. Téměř každý díl byl pořádně našlapaný, herci jsou na úrovni a celkově se u toho dobře bavíte. Byla by škoda nechat si Poslední loď odplout.

The Librarians (novinka)

Prosincová novinka navazující na béčkové filmy s knihovníkem Flynnem Carsenem. Seriál v té béčkovosti pokračuje. Knihovníci nám totiž servírují lahodnou porci za vlasy přitaženého fantasy protkaného zábavnými hláškami, špatně nachoreografovanými souboji a devadesátkovým vizuálem. Přesto je tenhle seriál nesmírně zábavný a jako guilty pleasure přímo ideální.

The Kingdom (novinka)

Seriál o bojovém sportu a zápasnících, ve kterém se moc nebojuje. Zato se v něm hodně trénuje, potí a řeší se osobní vztahy i rodinné problémy. Možná si teď odfrknete a mávnete nad tím rukou, ale pozor, to by byla chyba! Seriál se sice spíše věnuje osobním životům hlavních postav, ale ty rozhodně nejsou nudné ba naopak. Všichni jsou napsáni realisticky, každý má svoje špatné i dobré vlastnosti a jejich osudy vás okamžitě chytnou. Nakonec vás ani ta absence většího počtu zápasů nebude mrzet. Nejpřehlíženější seriál roku.

 

The Originals (druhá řada)

Po vydařené první řadě tvůrci museli přijít s něčím, co by Původní odlišilo od jejich mateřského seriálu Upíří deníky. A nakonec přišli s rodinnou válkou. Zatím rozehrané zápletky mají něco do sebe, žádný z dílů nenudí a s krví se opět nešetří. Takhle mají vypadat novodobí upíři, ne jako ti ze Stmívání.

The Strain (novinka)

Hororový seriál ze stáje FX, který posouvá hranice televizních hororů. Novinka, kterou byste měli vidět.

True Detective (novinka)

Jedno z největších překvapení roku. Zatraceně dusná kriminálka o dvou detektivech pátrajících po sériovém vrahovi. Výborný scénář a excelentní výkony ústřední dvojice Matthew McConaughey a Woody Harrelson. Obzvláště Matthew a jeho monology o lidské existenci se vám zavrtají do hlavy. Jen škoda, že v druhé řadě už bude jiné obsazení i jiný příběh.

The Walking Dead (pátá řada)

Po vší kritice se seriál o zombie apokalypse dokázal vrátit k pořádně nabušené drsné podívané, jakou si diváci žádají. Zatím jde o nejlepší řadu Walking Dead, kterou by měli zkouknout i ti, kteří to se seriálem vzdali po druhé.

Vikings (druhá řada)

O vikingských válečnících toho zase tolik natočeno nebylo a jak se ukazuje, byla to chyba. Materiálu je totiž dost a neučesaná podívaná jménem Vikings to dokazuje i ve své druhé řadě.

You Are the Worst (novinka)

Výborná vztahová komedie, která na romanci ústřední dvojky nahlíží trochu jinak. Díky tomu se ale jedná o svěží a originální komedii, která vás zejména díky naturelu svých charakterů bude bavit.

Chybí vám v našem přehledu nějaký seriál? A proč? Inspirovali jsme vás ke zhlédnutí něčeho, co jste předtím neznali? 

6 komentářů:

  1. Tohle je vynikající článek, ale vynechat The Leftovers je docela úlet. Věřím, že jde jen o opomenutí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pestra ponuka tohoto roka, ale bohuzial nie tak kvalitna,casy ked priemernych serialov bolo na kazdej stanici tucet su fuc . Serialova tvorba nam ukazala ze to ide aj kvalitne...zo spominanych je odpadlikom helix,ktory pripomina 80 roky, uplna nuda a to bude pokracovat...da vinci je o vsetkom a zaroven o nicom,dalsi historicky pribeh,ktore dnes dosahuju vyssiu kvalitu ako toto, gotham ma problem v tom ze vsetci vedia kam postavy dojdu a sledovat ich vyvoj 10 serii asi bude dost namahave, kolko im to vydrzi ? Flash je lepsi no urcite sa nechyta na arrow,ten ma lepsie ako pribehy tak postavy, felicity je ikona, ktora schova do vacku aj penny, last ship a knihovnici su dalsou parodiou na kvalitne serialy,ale aj take treba...jednoznacne by som vypichol haven,ktory je prvym serialom na odstrel,lebo taky pokles kvality a pribehov som snad nezazil, najvacsou nesnazou je samotny tym tvorcov,ktori su totalne bez spetky napadu...zato walking je fakt pecka, strain trosku pokaslal finale,ale da sa, power je skutocne kvalitne krimi drama, true detective trosku finale prehnali,inak dobove drama ako ma byt, homeland s brodym bol paaradny kym tvorcovia nepokaslali tretiu seriu,brody zrazu zmizol a vo finale zhustili dej akoby dobiehali zameskane, myslim ze tema bolo dobre len nevedeli co maju urobit s patriotom/Teroristom, citlive tema pre usa, person of interest je novy kultovy serial ktory preskocil vsetky csi sci ics a podobne telenovely :-) pf 2015

    OdpovědětVymazat
  3. určitě mi tu chybí The Knick ;) jinak pěkný přehled

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. souhlas + doporučuji Peaky Blinders
      samozřejmě došlo k vyvrcholení Sons of Anarchy

      Vymazat
  4. Pfff, já vám dám, že Leslie z ChF už neměla co nabídnout :P. Ono by bohatě stačilo aby ji přestali psát neskutečně blbě jako doposud a dali jí konečně nějakou rozumnou GF, která by nebyla bad news.. Nejhorší na tom je, že Severidovi to jeho "zhroucení" po její smrti nevěřím ani za mák, protože když se hroutila Shay, tak si lítal kde se mu zachtělo a na ni kašlal.. A Dawsnová taky.. A najednou všichni dělají jací s ní byli kamarádi? Pche. Pokrytci jsou to a scénáristi s nima. Odepsání Shay bylo lazy writing a ne nějaké posunutí děje dopředu. Navíc, náhrada za ni je divná. Taky blond, ale špatné orientace a v podstatě kromě kulinářských schopností a nezapomenutelné scény s odhalením Joea v zumba tělocvičně nám v podstatě nic nenabídla.. Takže za sebe říkám, naprosto zbytečná smrt způsobená leností a pitomostí scénáristů... (ne, opravdu jim to nemíním zapomenout).

    Jinak souhlas s tím, že tady chybí The Knick. To byl seriál, že jsem zírala teda. Clive Owen si rozhodně dost nahlas řekl o nějakou tu cenu (klidně jak Globus, tak Emmy, nezlobila bych se). Plus se mi hrozně líbí jak vystihli onu šílenou dobovou atmosféru New Yorku na začátku dvacátého století.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.