sobota 1. listopadu 2014

Kráska týdne: Rachel Weisz - Čirá esence roztomilosti

Anglická rodačka Rachel zvládne role v komiksové adaptaci, dobrodružném filmu i oscarovém dramatu. A ještě je u toho roztomilá.

Rachel se narodila ve Westminsteru do rodiny investora a učitelky/psychoterapeutky. Její rodiče do Anglie přišli proto, že utíkali před nacisty během 2. světové války. Oba rodiče podporovali Rachel i její mladší sestru Minnie (která je fotografkou a kurátorkou) v lásce k umění.

Rachel se nejdříve začala věnovat modelingu a to už ve věku 14 let. Do povědomí veřejnosti se zapsala tím, že jí byla nabídnuta role ve filmu Král David (1985) s Richardem Gerem v hlavní roli, ale Rachel ji odmítla. Na vysoké škole pak začala hrát v různých divadelních představeních.

Na začátku devadesátých let se objevovala v různých menších rolích (Kdo nehraje, nevyhraje), zlomem se stal film Řetězová reakce (1996), ve které si zahrála s Keanu Reevesem. Následovaly projekty jako Zrozeni z moře (1997) nebo Bent (1997).

Přestože její filmografie bobtnala, mezinárodní úspěch se dostavil až díky hlavní ženské roli v zábavné dobrodružné podívané Mumie (1999), A přestože ne všichni kritici byli z filmu nadšení, finančně šlo o úspěch (tržby téměř 416 milionů dolarů).

Následovalo několik tematicky rozdílných projektů. Zahrála si ve válečném filmu Nepřítel před branami (2001), komedii Jak na věc (2002) nebo soudním dramatu Porota (2003).

S Keanu Reevesem se Rachel znovu setkala při natáčení povedené komiksové adaptace Constantine (2005). Od multimilionových blockbusterů si odpočinula díky filmu Nepohodlný (2005), za který získala několik, prestižních cen, kromě jiných Oscara za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli nebo Zlatý glóbus.

Poté si zahrála v obrazově působivé Fontáně (2006) nebo nepříliš povedené fantasy Eragon (2006). Respektive jsme v ní slyšeli její hlas. Také odmítla roli v Mumie: Hrob Dračího císaře (2008). Měla výhrady ke scénáři (chytrá holka).

Chválu jí přinesly role ve filmech Agora (2009) nebo The Whistleblower (2010). K megaprodukcím se vrátila díky projektům Bourneův odkaz (2012) a Mocný vládce Oz (2013). Aktuálně pracuje na několik filmech, například The Light Between Ocean (2015).

Rachel se nadále věnuje i divadlu, například si zahrála ve hře A Streetcar Named Desire, která se stala druhou nejvýdělečnější produkcí na Broadwayi roku 2013.

Od roku 2001 žila Rachel s režisérem Fontány Darrenem Arafonskym, v roce 2005 se zasnoubili, o rok později se jim narodil syn Henry Chance. V roce 2010 se ale dvojice v dobrém rozešla. Rachel ale nezůstala dlouho sama. V roce 2011 si vzala Daniela Craiga. Obřad byl skromný, zúčastnili se ho jen čtyři hosté.

Přijde vám Rachel také roztomilá?



4 komentářů:

  1. Kdo ji někdy viděl i třeba v Behind the scenes k Fontáně, tak ocení i její smysl pro nekorektní humor. Super holka.

    OdpovědětVymazat
  2. Jeste bych zde zminil film Sexualni rekonstrukce... tam hrala skvele.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.