pátek 14. listopadu 2014

Hvězdy našeho mládí: MacGyver - Jak vypadají a co dělají herci ze seriálu o tajném agentovi, který udělá z párátka obojživelné vozidlo

Není šikovnější televizního "kutila", než Anguse MacGyvera.

Právě tak zní jméno hlavního hrdiny seriálu MacGyver, který běžel v letech 1985 až 1992, dočkal se sedmi řad, 139 dílů a dvou televizních filmů. První, druhá a sedmá sezóna byly natáčeny v Los Angeles, třetí až šestá ve Vancouveru.

Původně se uvažovalo o spin-offu, kde si měl hlavní roli MacGyverova synovce zahrát Jared Padalecki z Lovců duchů, ale z tohoto nápadu sešlo.

Díky seriálu vznikl i termín MacGyverismus, což je pojem, kterým fanoušci seriálu označovali schopnost použít jednoduché předměty, které se díky bystrému rozumu dokáží stát řešením problémů.

Od roku 2008 se mluví o celovečerním filmu, ale zatím není k dispozici více podrobných informací.

Samozřejmě, tak ikonická postava jako MacGyver je často parodována a dokonce vznikl celovečerní film, který si z ní utahoval. Konkrétně to bylo v roce 2010 a projekt nese jméno Super Mac.

Richard Dean Anderson/Angus MacGyver

Tři roky po konci natáčení MacGyvera se Richard objevil v seriálu Legend, což měl být původně televizní film, ale nakonec se z projektu stala dvanáctidílná minisérie. O další dva roky později herec získal roli v seriálu Hvězdná brána, která z něj udělala ještě větší hvězdu, než MacGyver a to už je, co říct. Za své ztvárnění Jacka O´ Neilla se dočkal nejen obdivu od fanoušků, ale také chvály ze strany armády, protože ji ukázal v dobrém světle. Dokonce byl jmenován čestným brigádním generálem britské armády. V roce 2005 byl přizván do seriálu Simpsonovi. Tvůrcům neuniklo, že je velkým fandou kultovního animovaného projektu a tak si v epizodě Kiss Kiss Bang Bangalore (sedmnáctý díl sedmnácté řady) zahrál sám sebe. O rok později se vrátil do role MacGyvera, i když jen v reklamě na kreditní kartu MasterCard a nebylo to naposledy, co si zopakoval svou ikonickou roli. Jako Angus se objevil i v reklamě na Pepsi a v před dvěma lety si nho zahrál v několika krátkých filmech společnosti Mercedes-Benz. Aktuálně se herectví příliš nevěnuje, naposledy byl k vidění v minulém roce v seriálu Mrcha od vedle. Richard působí také jako skladatel a producent, společně s Michaelem Greenburgem založil společnost Geeko Film Corporation, která produkovala hromadu epizod z Hvězdné brány. Richard se nikdy neoženil, ale má dceru Wylie s Apryl Prose. S tou se ale rozešel v roce 2002. Herec je aktivní v oblasti neziskových organizací, bojuje proti znečišťování životního prostředí a podporuje hendikepované sportovce.

Dana Elcar/Pete Thorton

Herec, který se objevil v nespočtu seriálů (Nulová šance, A-Team, Knight Rider) a filmů (Šampión) trpěl v době natáčení MacGyvera zeleným zákalem, což bylo do seriálu zakomponováno. Po konci natáčení se Dana objevil v seriálech Právo a pořádek nebo Pohotovost, vždy si zahrál slepou postavu. Jeho poslední hereckou prací byla role v divadelní hře Čekaní na Godota v roce 1992, poté se odebral na odpočinek. Herec se dožil 77 let, zemřel v roce 2005 na komplikace způsobené zápalem plic. Zanechal po sobě dlouhodobou partnerku Thelmu Garcii, syna a tři dcery. Zajímavostí je, že si Dana často pletli s Donem S. Davisem (ten si později zahrál v seriálu Hvězdná brána generála Hammonda), čehož tvůrci využili během natáčení MacGyvera a Don za něj mnohokrát zaskakoval.

Bruce McGill/Jack Dalton

Brucova kariéra po konci MacGyvera rozhodně neskomírala. Právě naopak. V následujících letech si zahrál například v Cliffhangerovi, Dokonalém světě nebo Timecopovi a nevyhýbal se ani seriálům, byl k vidění ve Star Trek: Voyager, Kutil Tim nebo Babylon 5. A svou pozornost poctivě dělil mezi projekty pro kino i televizi. Objevil se v ceněných titulech jako Insider: Muž, který věděl příliš mnoho (1999), Legenda o slavném návratu (2000) nebo sportovním dramatu Ali (2001), pokud jde o seriály, tak v novém tisíciletí to byl například kriminální Rizzoli & Isles: Vraždy na pitevně. Možná jste si ho všimli i ve filmech Collateral (2004) nebo Těžká váha (2005). Ale Bruce se nesoustředí jen na vážně filmy, klidně si zahraje i v komedii (Pravá blondýna 2). S prací nepolevuje ani v posledních letech, takže si do životopisu připsal další spoustu rolí, třeba ve filmech Ctihodný občan (2009) nebo akční komedii Jízda švárů (2014). Ze seriálů je to pak animáč Cleveland Show, případně Agentura Jasno.

SOUVISEJÍCÍ: HVĚZDY NAŠEHO MLÁDÍ: CO DĚLAJÍ A JAK VYPADAJÍ HERCI Z KULTOVNÍHO LÉKAŘSKÉHO SERIÁLU POHOTOVOST?

Bavil vás MacGyver nebo vám byl spíše k smíchu?

7 komentářů:

  1. Jsou tlustí! A proč jsou tlustí? Protože se mají!

    OdpovědětVymazat
  2. MacGyver v dobe, kdy jsem ho sledoval tzn. na ORF byl naprosto skvelej...dnes by mozna byl casto uz k pousmani...
    kazdopadne ta znelka je genialni a zni mi v usich dodnes kdyz se vyslovi MacGyver.

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímalo by mě jestli mu v seriálu někdy řekli Angus..? :D Jo a vždycky jsem mu záviděl boty, kotníkový Nike :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si to nepamatuji a doufám, že ne, není to nic moc jméno :D :D.

      Vymazat
    2. Pamatuju si, že aspon v jedné episodě jeho jméno říkali a reakce postavy byla: "Aha, tak proto chce aby mu všichni říkali MacGyver." :) Jinak nedávno jsem se na některé díly díval a je to dnes opravdu jen nostalgie a k zasmání. Třeba scéna jak ho přenáší do západního Berlína v rakvi, kterou pak hodí do řeky, aby se z ní stal vodní skůtr byla super.

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.