pátek 28. listopadu 2014

Analýza: Star Wars trailer obrázek po obrázku a čím nás trailer překvapil?

Teaser trailer ke Star Wars: Síla se probouzí  přistál a my můžeme hodnotit a spekulovat. Spekulovalo se o tom, že teaser trailer nám představí všechny hlavní postavy. Tahle informace se ale ukázala mylná nebo jen částečně pravdivá. A to je trochu překvapivé. Běžná hollywoodská marketingová strategie by totiž stavěla přesně na osvědčených postavách a tvářích. Všichni přece chtějí vidět, jak bude vypadat Luke Skywalker s plnovousem. Místo toho nám J.J. Abrams a spol servírují nové tváře a potvrzují tak, že do značné míry jde o jejich příběh. Navíc je to vlastně logické - čím déle nám zarostlého Luka neukáží, tím víc budeme napjatější a zvědavější. Kdo ví, možná ho neuvidíme v žádném z trailerů.

AKTUALIZOVÁNO 29.11. 2014

 Z nových postav vidíme čtyři důležité. Takže v podstatě všechny. Na začátku se objeví John Boyega. Už dříve se objevila zpráva, že Boyega bude hrát stormtroopera, který se ocitne shodou okolností v poušti a bez své jednotky. Neměl by být dezertérem, ale spíš se při nějaké nehodě nebo boji ztratí. Trailer to zdá se potvrzuje.

 Mimochodem, když se zpocený Boyega zničehonic objeví v záběru, je to téměř jako pocta stylu Sergia Leoneho. A co se barvy pleti a klonování/neklonování stormtrooperů týče - tady má Abrams co vysvětloval hard-core fanouškům. AKTUALIZACE: Je pravděpodobné, že v tomto vychází Abrams z faktu, že zbytky Impéria už klony nedokáží vyrábět. Jisté je, že stormtroopeři i x-wing piloti mají upgradované uniformy a že stormtroopeři jsou každý jedna individualita - všimněte si, že jeden z nich je dokonce výrazně menší než ostatní (možná přímo Boyega).








Podle stejného zdroje by se měl Boyega v poušti potkat s postavou, kterou hraje Daisy Ridley a je v traileru také vidět. Společně by se pak měli s pomocí Hana Sola vydat pátrat po Luku Skywalkerovi. Podoba Daisy Ridley s princeznou Leiou přitom okamžitě odstartovala znovu spekulace, že Daisy bude dcerou Hana Sola a princezny.








Související: Star Wars: The Force Awakens - Síla se probouzí a spoilery o Luku Skywalkerovi prosakují

Jakou roli v tom všem bude hrát Oscar Isaacs coby pilot X-wingu je otázka. Mluví se o tom, že by mohl hrát syna Hana Sola a po zranění Forda se dokonce mluvilo o tom, že jeho role byla výrazně posílena (nejspíš tedy převzal Fordovo místo v některých scénách a to by jen korespondovalo s tím, že jde o jeho syna).




Záporáka si pak zahraje Adam Driver a velmi pravděpodobně je to ona temná postava v závěru s mečem-křížem - ve filmu by měli údajně být žoldáci-inkvizitoři  pod vedením Sith Inqusitora, takže meč s křížem k tomu nakonec hezky sedí. AKTUALIZACE: Mnoho komentářů poukazuje na fakt, že meč má jinou strukturu paprsku a podle všeho jde buď o historický artefakt a nebo o pokus napodobit lightsaber. Kříž pak zřejmě nemá ani tolik chránící funkci jako jde spíš o ,,vývod" - upouštění energie, která zdaleka nepůsobí tak stabilně a pod kontrolou.

Otázkou je, komu patří hlas ve voiceoveru. Padly názory, že to je Benedict Cumberbatch (o němž se ví, že byl na chvíli na place Star Wars a spekuluje se, že tam byl natočit důležité cameo) nebo Andy Serkis (který bude hrát nevíme koho, osobně tipuji nějakou CGI postavu). AKTUALIZACE: V diskusích se objevila další jména. Max von Sydow, který se ve filmu objeví, je jedním z nich (ale podle nás to není on). Zajímavý nápad je, že je to Adam Driver. A velmi zajímavá teorie - že nejde o jeden, ale dva hlasy, tedy úryvek dialogu. Což se nám při opakovaném poslechu zdá společně se Serkisem jako možná varianta. Kolem hlasu a meče je každopádně na internetu nejživější diskuse.
AKTUALIZACE 2: Hlas patří na 99% Andymu Serkisovi. Servery Collider a Hitflix tvrdí, že tuto informaci se jim podařilo ověřit.

Hudba v traileru pochází přímo ze soundtracku k filmu a jejím autorem je samozřejmě John Williams (potvrzeno oficiálně). Tak jako tak - J.J. Abrams nevyložil málo karet, ačkoli má stále spoustu trumfů v rukávu. AKTUALIZACE: Trailer byl vydán ve 2D i 3D a scéna s Millenniem Falcon je scéna natočená speciálně pro IMAX.

Všechny postavy jsme tedy nedostali, dostali jsme ale nečekaně ukázky z akčních scén - rok před premiérou. A vypadají skvěle. Millennium Falcon, X-Wingy i celá ukázka si s sebou nesou to nejlepší ze Star Wars (některé velmi klasické a jednoduché lucasovské kompozice) a přitom je z obrazu cítit, že za tímhle stojí Abrams (lense flare - byť ne jeho nejtypičtější, místy moderně roztřesená kamera). A že nejen kopíruje, ale také inovuje - včetně Falconu zdá se.

Související: Star Wars: O čem by mohl být první spin-off a kdy uvidíme trailer ke Star Wars: Síla se probouzí?





Je to unikátní situace jakou můžeme u fenoménu Star Wars zažít teprve podruhé v historii. Když diváci viděli Novou naději a Impérium vrací úder, netušili co se bude dít dál. To bylo poprvé. A vždycky mě mrzelo, že jsem v té době nežil. U Skryté hrozby to bylo jinak. Věděli jsme kam se bude celá druhá trilogie ubírat. I když jsme neznali všechny zákruty, ale cíl byl jasný a nepřekvapivý. Navíc jsme už dopředu věděli, kdo koho bude hrát. Abrams zvolil ale jinou - svoji oblíbenou - taktiku. Hraje si na schovávanou a to je v době trailerů vyprávějících celý film výjimka. Zrození fenoménu Star Wars už svědky nebudeme, ale budeme u toho, kdy tahle sága udělá ohromný skok dopředu. A nikdo z nás netuší, kam to povede. Dost možná ale budeme na tohle období jednou vzpomínat a vyprávět o něm. Máme docela štěstí, ne?

10 komentářů:

  1. Hard-core fanoušci budou moc dobře vědět proč je černej ;). Pokud to teda neni jen přestrojení.

    OdpovědětVymazat
  2. A už tu máme první meme - ten lightsaber nedá lidem spát:-D https://twitter.com/DustinMSandoval/status/538363376489865216/photo/1

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dyt ... maji proc :P za uberlighsaber si zaslouzi nekdo po koulich. Doufam ze to nebyl samotnej abrams, co schvalil tenhle bazmek typu cim vic cepeli, tim vic adidas

      Vymazat
  3. Pán autor je asi dobrý znalec, každý správný fanda vám řekne že se po nastolení impéria od klonů upustilo a zavedla se akademie pro stormtroopery -_-

    OdpovědětVymazat
  4. Po konci klonových válek byli zničeny klonovací nádrže na Kaminu, takže v období staré trilogie byla už většina stormtrooperů rekruty... (proto byli také méně schopní a ne tak efektivní) A počítám, že v době nového filmu už nejsou žádní klonové naživu nebo ve věku, kdy by mohli aktivně sloužit.
    Četla jsem taky teorii, že ten stormtrooperský oblek je přestrojení jako měli Luke a Han ve čtyrce, ale kdo ví.

    OdpovědětVymazat
  5. stormtrooperi nejsou kloni (krome par vyjmek), ale obycejni lidi, takze muzou mit jakoukoliv barvu a xicht. Po klonovych valkach se od vyroby klonu upustilo....

    OdpovědětVymazat
  6. mě ten nápad s mečem zase tolik nevadí - myslím tu "světelnou záštitu", takový blbý pocity mám z toho že je to neúčelný. kdyby ta část byla "světelná" až do rukojeti tak by to bylo dobrý a možná i funkční, ale jak je tam ta mezera u těch "čepů" tak to můžou uříznout jako nic a pak to postrádá smysl :D

    OdpovědětVymazat
  7. Zapracovali jsme do textu vaše komenty a přidali nové postřehy, které se na různých serverech objevili. Díky všem. Pokud by chtěl někdo z přítomných do budoucna pro nás Star Wars monitorovat, ať se ozve - kontakty jsou dole na stránce, budeme rádi.

    OdpovědětVymazat
  8. si nemůžu pomoct ale ten týpek v X-Wingu mi hrozně připomíná Wedge Antillese ze starý trilogie

    OdpovědětVymazat
  9. Například tohle by vás taky mohlo zajímat .-) : https://www.youtube.com/watch?v=v93Jh6JNBng

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.