pátek 24. října 2014

Hvězdy našeho mládí: Predátor - Co dělají herci z chlapáckého filmu o elitním lovci z vesmíru?

Jeden z nejmilovanějších sci-fi filmů osmdesátých let minulého století, který s přibývajícími lety neztratil nic na své údernosti a působivosti, je tu s námi už 27 let.

Nejdříve upozorníme, že záměrně vynecháváme v přehledu Arnolda Schwarzeneggera, který je sice největší hvězdou filmu, ale přijde na něj řeč v jiných článcích této rubriky. Navíc, asi většina z vás ví, co dělá a jak vypadá, tak to snad překousnete. Zaměříme se na ostatní členy herecké skvadry, o kterých asi ne všichni tuší, co s nimi bylo dál.

Film Predátor vyšel na skromných 15 milionů dolarů, ale podařilo se mu utržit téměř sto milionů dolarů. A to i přes fakt, že ve své době byl kritizován za ne zrovna spletitý scénář. Ale postupem času recenzenti měnili názor a mnoho z nich zařadilo Predátora mezi nejlepší filmy všech dob.

Na film navázala dvojka z roku 1990, která se tak pozitivního ohlasu nedočkala, ale přiznáme se, že nám se vcelku líbila. V roce 2010 se pak v kinech objevili Predátoři, kteří také nebyli špatní. Připomenout musíme i dva crossovery a to Vetřelec vs. Predátor (2004) a Vetřelci vs. Predátor 2 (2007). Aktuálně se pracuje na dalším Predátorovi, jehož premiéra je naplánována na rok 2016 a režii si vzal na starost Shane Black, který si v původním Predátorovi zahrál jednu z výrazných rolí.

Carl Weathers/George Dillon

Bývalý americký fotbalista se proslavil nejen rolí v Predátorovi, ale i v Rockym. Po natočení Predátora se nadále objevoval hlavně v akčních filmech (Action Jackson, Hurricane Smith), ale nevyhýbal se ani hudebním klipům (Liberian Girl od Michaela Jacksona) nebo vysloveně komediálním rolím (Rivalové, Malý Nicky - Satan Junior). Vidět jsme ho mohli i v několika seriálech (Policejní odznak) a ne úplně reálnou verzi sama sebe si zahrál v komediální seriálové pecce Arrested Development. V minulém roce bylo možné slyšet jeho hlas v televizním filmu Toy Story of Terror. Kromě toho se věnuje reklamám, spolupracuje s firmou Old Spice nebo je k vidění ve spotech na pivčo Bud Light. Kromě toho je Carl členem Amerického olympijského výboru. Carl měl tři ženy, ale se všemi se rozvedl. Z prvního manželství má dva syny.

Bill Duke/Mac Elliot

Bill měří více než 193 centimetrů, sází na vyholenou hlavu a má docela zarputilý výraz, takže bylo v podstatě jasné, že tou pravou cestou pro něj jsou akční filmy. I když zahrál si i odlišné party, například homosexuálního pasáka v Americký gigolo (1980). Produkoval a zahrál si v seriálu Palmerstown, U.S.A., ale ten na obrazovkách dlouho nevydržel. Jeho doménou se nakonec skutečně staly akční filmy. Ještě před Predátorem si s Arniem zahrál v Komandu (1985), s dalším kolegou z Predátora Carlem Weathersem, pak v Action Jackson. Následovaly role ve filmech Pták na drátě (1990) nebo Odplata (1999), oba v hlavní roli s Melem Gibsonem. Mezi jeho další výrazné projekty patří například Sestra v akci 2 (1993), Lovec policajtů (2001) nebo Červený drak (2002). Určitě si ho pamatujete i z X-Men: Poslední vzdor (2006). Pokud jde o seriály, tak jich má na kontě několik, například Ztraceni. Bill se také věnuje režii, kromě zmíněné Sestru v akci 2 režíroval třeba povedený televizní film America´s Dream (1996) s Danny Gloverem, který měl jednu z hlavních rolí v Predátorovi II. Zaznamenat jste ho mohli i ve videoklipu Busty Rhymese Dangerous.

Jesse Ventura/Blain Cooper

Bývalý voják se slovenskými kořeny, který se účastnil Vietnamské války, se po konci armádní kariéry zaměřil na bodybuilding a wrestling. Tomu se věnoval velmi intenzivně a byl v něm opravdu úspěšný (je držitelem několika titulů), ale čas od času si odběhl k herectví. Během natáčení Predátora se spřátelil s Arniem. Možná proto se objevil v jeho dalším filmu Běžící muž (1987). Následovaly filmy jako Demolition Man (1993) nebo Bratři jak se patří (2003). Jeho zatím posledním projektem je film The Drunk (2014). Kromě toho se Jesse stále točí kolem wrestlingu, často jako moderátor. Zaměřoval se také na politiku, byl starostou Brooklynu nebo guvernérem Minnesoty.

Sonny Landham/Billy Sole

Sonny odstartoval svou kariéru v pornografických filmech, ale poté začal hrát v projektech, které nevyžadovaly tolik nahoty (Warriors, Poltergeist). Po Predátorovi se herec objevil s několika kolegy v Action Jackson nebo byl k vidění ve filmu Karate tiger 6: Nejlepší z nejlepších 2 (1993). Ale po vzoru Arnieho a Jesseho se dal na politickou kariéru. Ucházel se o místo v Senátu, ale poté, co se nelichotivě vyjádřil o Arabech, stáhli Libertariáni jeho kandidaturu. Aktuálně si Sonny dodělává titul na Eastern Kentucky University.

Richard Chaves/Jorge "Poncho" Ramirez

Richard se nejdříve zaměřoval především na divadelní herectví, později na mýdlové opery. Po Predátorovi získal další výraznou roli a to v seriálu Válka světů (1988). Poté už se mu ale tolik nedařilo. Objevil se sice v několika dalších projektech (Star Trek: Voyager), ale ne v tak výrazných rolích jako měl v Predátorovi a Válce světů. Jeho zatím poslední herecká práce byla na filmu Dark Horse (2009). Richard se poté, co měl nepříjemnou zkušenost se stalkerem, stáhl z veřejného života.

Shane Black/Rick Hawkins

Shane se spíše než na herectví zaměřuje na psaní scénářů (ostatně, podílel se i na scénáři k Predátorovi, byť nebyl uveden v titulcích). Napsal například Smrtonosnou zbraň (1987) (netřeba připomínat, že v ní si zahrál Danny Glover, který se později objevil v Predátorovi II). Jeho hereckým debutem se stal právě Predátor. Poté se hraní věnoval už jen sporadicky (Lepší už to nebude), zaměřoval se dál hlavně na psaní (Poslední skaut, Dlouhý polibek na dlouhou noc). V roce 2005 si poprvé vyzkoušel režijní práci, konkrétně dohlédl na film Kiss Kiss Bang Bang. Znovu se za kameru postavil o osm let později, ale zase dostal na starost pořádný blockbuster. Podílel se na scénáři a režíroval Iron Mana 3 (2013). Za dva roky uvidíme další dva jeho režijní počiny a to Predátora a kriminálku The Nice Guys s Russellem Crowemem a Ryanem Goslingem.

Elpidia Carrillo/Anna

Elpidia se sice objevila v několika amerických projektech, ale spíše se zaměřovala na latinskoamerické filmy a seriály. Po Predátorovi měla cameo v jeho pokračování a čas od času si zahrála v nějakém americkém seriálu (Mentalista) nebo filmu (režijní počin Johnnyho Deppa Bojovník). Zatím poslední roli měla ve filmu Foreign Land (2013).

Patří Predátor k vašim oblíbeným sci-fi filmům?

4 komentářů:

  1. Můžu se zeptat, v jaký scéně měla Anna cameo v tom Predim 2?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Natočila scénu, ve které popisuje své zážitky s Predátorem. Ale kompletní scéna byla vystřižena. Přesto se ve filmu mihne. V momentě, kdy Keyes popisuje jak Predátor aktivoval sebedestrukci, měla by být vidět na jedné z obrazovek.

      Vymazat
  2. Hodně dobrá partička! I Expendables jsou k smíchu. :D Elpidia Carrillo je pořád kočka...

    OdpovědětVymazat
  3. Za čestnú zmienku by stál aj Kevin Peter Hall

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.