sobota 27. září 2014

TV RECENZE: Under the Dome 2 - Ouch, tak tohle nevyšlo. Po slušné první řadě tu máme řádný kvalitativní sešup

První řada seriálu na motivy knihy Stephena Kinga Under the Dome nás nezklamala. Výhrady jsme měli, ale ve finále jsme byli spokojeni. Naneštěstí, v případě druhé sezóny to prohlásit nemůžeme.

Nebudeme se s tím párat, druhá řada je velké zklamání. Proč? Protože chyby, které nás mírně obtěžovaly v předchozí sezóně nejen, že nezmizely, ale tvůrcům se podařilo je ještě více zdůraznit. Z původně napínavé atmosférické podívané se stala absurdní záležitost plná nelogičností, která nejen, že nehodlá zodpovědět žádné důležité otázky, ale navíc přidává hromadu dalších a velmi pochybujeme, že se scenáristům podaří dějové linky uspokojivě ukončit.

Druhá řada se odehrává těsně po událostech první a hned od počátku šlápne na plyn. Bez mrknutí oka nechá zemřít několik zajímavých postav a první epizoda vám naznačí, že si díky napětí a svižnému spádu nevydechnete. Jenže vzápětí pochopíte, že jedna vlaštovka jaro nedělá a příslib toho, že je připravena dynamická podívaná nabízející intenzivní atmosféru, naplněn nebude.

Je docela překvapivé, že i když aktuální sezóna má jen třináct dílů (stejně jako předchozí), scenáristům se příliš nedaří přijít s něčím originálním. Neustále je to to samé dokola - kupole provede něco zvláštního (nebezpečný déšť, mráz, smršťování) a obyvatelé Chester´s Mill se to pokouší přežít a najít odpověď, proč to vlastně kupole dělá. To první se většině z nich povede, to druhé ale ne.

Každou minutu vyvstávají nové a nové otazníky, ale vyřešeno je naprosté minimum z nich. Takže k hromadě nezodpovězených otázek z první řady přibude spousta dalších. Aby toho nebylo málo, tak zjišťujeme, že stále více osob je nějakým tajemným způsobem pro kupoli důležitých, plus se objeví pár nových, které se vynoří odnikud. Jednoduše zmatek nad zmatek.

Ach, ten Jim

Ne, že by někteří nováčci nebyli sympatičtí, ale je poněkud zvláštní, že se zničehonic zjeví například učitelka ze střední školy (Karla Crome), která v první řadě nefigurovala. Ovšem všichni se chovají tak, jako by s nimi byla už od nepaměti.

Podivné je i chování, některých zúčastněných. Pro příklad takový Jim (Dean Norris). Nejdříve je to záporák, pak "procitne" a z něj takřka mesiáš, poté mu zase rupne a stane se z něj vrah. Dobře, nečekáme, že lidé uvěznění pod jakýmsi silovým polem se budou chovat naprosto racionálně, ale když se u někoho mění povaha každé dva díly, je to docela k smíchu.

Mimochodem, trochu jsme autorům křivdili, přišli s něčím novým. Dostaneme se do i města Zenith, kam unikne několik osob zpod kupole. Ale z našeho pohledu to ději vůbec neprospívá, spíše naopak. I když je tu určitý potenciál, aby to příběh posunulo dál, tak k tomu nedošlo. Zmiňme třeba to, že se mimo kupoli setkáme s Barbieho otcem (Brett Cullen), ovšem jeho působení je hodně limitované a jeho osud vyšumí do ztracena.

Kdyby se raději scenáristé snažili hlouběji rozpracovávat psychologii postav, které už známe, udělali by určitě lépe. Takhle na obrazovce pobíhá X hrdinů/záporáků, ale jen minimum z nich je napsáno dostatečně zajímavě. Obvykle jsou načrtnuty dost povrchně a jejich činy jsou často nepochopitelné.

Tajemno za každou cenu?

Jedním z aspektů, které se nám na první řadě líbily, byla mysteriózní atmosféra. Ale tentokrát se to nějak zvrtlo. Tvůrci nám servírují jednu "mysteriózní" událost za druhou, ale jen málokterá z nich je prezentována jako napínavá. Spíše se tu pohybujeme dost za hranicí snesitelné absurdity. Není asi potřeba hledat logiku v seriálu, ve kterém město skončí uvězněno pod kupolí, ale i tak by mohly události dávat alespoň nějaký smysl. Zatím opravdu většinou nedávají.

Možná mají tvůrci připraveno nějaké ultimátní vysvětlení, díky kterému si divák nakonec řekne "aha, tak to takhle to je". Ale upřímně o tom pochybujeme, protože takovou lavinu šíleností je téměř nemožné uspokojivě rozuzlit.

Ne, že by se o to zatím někdo extra snažil. Máme za sebou 26 epizod a o kupoli víme velké kulové. A asi by to chtělo, nabídnout alespoň pár odpovědí. Ne na všechno, ale na něco určitě.

Verdikt:

Sympatické obsazení, to je hlavní důvod, proč jsme druhou řadu dokoukali. Jinak se ale zvrhlo a scenáristé jsou jako utržení ze řetězu. Kupí jednu absurdní událost za druhou, odmítají odpovídat na jakékoliv podstatné otázky a postavy, z nichž některé se vynořují "odnikud", se chovají  dost zvláštně. Jsme velmi zvědaví, jak hodlají tvůrci všechny ty šílenosti, které jsme ve druhé řadě viděli, vysvětlit, aby dávaly alespoň nějaký smysl. To bude úkol skoro nadlidský. Ze zajímavě vypadajícího mysteriózního seriálu se nám po druhé řadě stal jen velký zmatek. A bude to stát hodně úsilí, napravit to.

Hodnocení: 4/10


8 komentářů:

  1. Ne že by první řada byla nějaká perla, to ne, ale dalo se na to v létě koukat. Druhá řada byla totálně zplácaná a nesmyslná, že mi dělalo potíže ji vůbec dokoukat celou. Třetí si už nepustím (jestli bude).

    OdpovědětVymazat
  2. Nechápu ''hejty'' na tuhle řadu, mě se líbila 100x víc než první.

    OdpovědětVymazat
  3. Pro magory do Lostu.
    Závěrečné vysvětlení bude podobné, celé to je jen sen jednoho psa o převrácené misce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pobavilo :D :D
      Ale Ztraceni byli o hodně lepší než tohle.....

      Vymazat
  4. Bože můj... Vzdal jsem to po pár dílech první řady, když se to naprosto přestalo držet Kingovy předlohy. A koukám, že jsem udělal dobře... Nebezpečný déšť, mráz, smršťování, útek do městečka Zenith... Nic z toho v knížce nebylo... King to měl velmi vychytané a bez nelogičností, taky na tý knížce makal léta... Chudák, musí pro něj být peklo tenhle sranec sledovat :-/

    fx

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to divný, ale je to právě naopak. King se aktivně zúčastňuje natáčení i tvorby samotného scénáře. Taky nechápu, protože knížka se mi moc líbila.

      Vymazat
  5. Tak můj dojem je přesně opačný - druhá řada se mi líbila mnohem víc než první, která mě ucajdaností v druhé půlce nudila natolik, že jsem se na druhou ani dívat nechtěl (nakonec jsem si ji pustil jen kvůli Jess z Missfitů :)).

    Nechci tvrdit, že je to veledílo, to vůbec, je to hovadina tupější než LOST, ale druhá řada měla aspoň tempo a (zcela jistě nevysvětlitelné a naprosto nesmyslné) mysteriózno právě jako zmíněný LOST. Rychlejší tempo, pár zvratů, sem tam někdo umře a i ty dialogy v rámci možností bolí o něco méně než v první řadě.

    LB

    OdpovědětVymazat
  6. Mne sa teda druha seria tiez viac pacila ako prva. Prva sa totiz tahala a najprv isla podla Kinga, ale potom nevedeli co skor. Druha seria ma viac napatia. Tvorcovia si dali cas na premyslenie a rozsirenie mytologie, ktora mi prisla teda velmi zaujimava. Je pravda ze v poslednych dvoch castiach uz trochu stracali dych a finale nebolo velmi uspokojive. Ale tesim sa na dalsiu seriu.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.