pátek 5. září 2014

Hvězdy našeho mládí: Krotitelé duchů - Co dělají a jak vypadají herci ze zábavné komedie, která měla přemiéru před 30 lety


Je tomu skutečně tak. Od chvíle, kdy se Krotitelé duchů objevili v kinech, uběhly už tři dekády. A jak jsou na tom představitelé hlavních rolí?


Veleúspěšná sci-fi komedie (utržila více než 294 milionů dolarů při rozpočtu 30 milionů) měla původně vypadat úplně jinak. Dan Aykroyd, který měl na starosti scénář, zamýšlel projekt nazvaný Ghostmashers, jako velkolepou podívanou plnou cestování v čase, prostoru a po několika dimenzích s tím, že hlavní hrdinové budou bojovat s gigantickými duchy. Dan navíc počítal s tím, že se v hlavních rolích objeví i John Candy a John Belushi. Avšak z původního plánu sešlo. Zaprvé, režisér Ivan Reitman upozornil Aykroyda, že to, jak si film představuje, bude produkčně "finančně nepraktické" (rozumějte, drahé jako prase) a navíc situaci zkomplikovalo úmrtí Johna Belushiho a John Candy se nakonec rozhodl, že o roli nemá zájem. Scenáristé Aykroyd a Harold Ramis tak byli nucení děj výrazně upravit. Ale nakonec to dobře dopadlo, film se stal finančně úspěšným, odnesl si dvě nominace na Oscara (za vizuální efekty a za ústřední song od Raye Parkera Jr.) a odstartoval lavinu dalších produktů s nálepkou Krotitelé duchů. Také vznikl druhý díl a několik animovaných seriálů. Už dlouhou dobu se mluví i o třetím filmu, ale produkce se neustále posouvá a to částečně díky Billu Murrayovi, který často mění názor (sice mu musíme zatleskat za to, že nejdříve prohlásil, že se natáčení zúčastní, ale jen když bude mít Ernie Hudson stejně důležitou roli jako ostatní, ale poté už se to zvrhlo v situaci, kdy pár dnů tvrdí, že zájem má a pak zase ne a poté zase ano) a také je problémem, že zemřel Harold Ramis. Nedávno bylo oznámeno, že film bude režírovat Paul Feig (Ženy sobě) a v hlavní roli bude kompletně ženský tým. Uvidíme, zda skutečně dojde k realizaci.

SOUVISEJÍCÍ: TOP 10: NEJIKONIČTĚJŠÍ FILMOVÉ MELODIE - KTERÉ HUDEBNÍ MOTIVY VE FILMOVÉM SVĚTĚ JSOU NAŠE NEJ?

Bill Murray (Dr. Peter Venkman)

Bill je pravděpodobně nejvýraznějším hercem, který se v Krotitelích duchů objevil. A také velmi talentovaným, o čemž svědčí cena Emmy nebo nominace na Oscara (Ztraceno v překladu - za tento projekt dostal Zlatý glób). Po konci natáčení Krotitelů duchů se rozhodl dát si od natáčení na čtyři roky pauzu a věnoval svůj čas studiu filozofie a historie v Sorbonně a také se zaměřil na svou rodinu. V roce 1986 se objevil v Malém krámku hrůzy, ale naplno se na plátna vrátil až v roce 1988 a to ve filmu Strašidelné Vánoce. Následně vznikl druhý díl Krotitelů duchů. Ten sice nebyl tak úspěšný jako jednička, ale pořád šlo o hit (37 milionů rozpočet, 215,39 milionů dolarů tržby). Zabodovaly i projekty A co Bob? (1991) a Na Hromnice o den více (1993). Pochval se dočkal za vedlejší role v titulech jako Ed Wood (1994) a Kingpin (1996). Naopak jeho výkon ve Větší než život (1996) byl pro mnohé zklamáním. Reputaci si napravil díky Jak jsem balil učitelku (1998). Poté se Bill rozhodl, že bude preferovat role spíše dramatičtějšího ražení  (Hamlet, Taková zvláštní rodinka), ale na ztřeštěné komedie úplně nezanevřel (Charlieho andílci). Skvěle se předvedl ve filmu Ztraceno v překladu (2003), za který posbíral hromadu cen a zmíněnou nominaci na Oscara. Následovaly další zajímavé role v ceněných filmech (Život pod vodou, Zlomené květiny, Zombieland), ale nevyhýbal se také hlasovým partům (Fantastický pan Lišák). Nedávno se pak ukázal v Grandhotelu Budapešť (2014) a chystá film The Jungle Book (2015). Ve volném čase se Bill věnuje golfu, dokonce se účastní i turnajů celebrit. Kromě toho spoluvlastní baseballový tým a restauraci. Je také znám tím, že se snaží vyhýbat "hollywoodskému stylu života". Murray měl dvě ženy (Margaret Kelly a Jennifer Butler). S Jennifer se rozvedl v roce 2008, obvinila ho z domácího násilí, nevěry, závislosti na sexu, drogách a marihuaně. Herec má šest dětí.

SOUVISEJÍCÍ: TOP 5: NEJLEPŠÍ FILMY HAROLDA RAMISE

Dan Aykroyd/Dr. Raymond Stantz

Herec, komik, režisér, scenárista nebo zpěvák, který začal být po natáčení Krotitelů duchů fascinován parapsychologií, neměl o práci nouzi, ani po poslední klapce Ghostbusters. V roce 1989 byl dokonce nominován na Oscara za roli v Řidič slečny Daisy. O dva roky později si také vyzkoušel post režiséra, když dohlédl na projekt Nic než trable. Nedopadlo to úplně špatně, ale herectví mu šlo přece jen lépe. To v devadesátých letech předvedl ve filmech Mí drazí Američané (1996) nebo Blues Brothers 2000 (1998). V novém tisíciletí jsme ho mohli vidět v titulech Pearl Harbor (2001), Evoluce (2001), 50x a stále poprvé (2004) nebo Když si Chuck bral Laryho (2007). Z jeho nedávných prací je možné zmínit třeba vcelku zábavnou komedii Volte mě! (2012) nebo povedenou Liberaci! (2014). Jeho zatím posledním počinem je Get On Up - Příběh Jamese Browna z tohoto roku. Připravuje prý také zatím nespecifikovaný film s Chevy Chasem. Dan je spolumajitelem firmy vyrábějící Crystal Head Vodku. Chvíli chodil s Carrie Fisher, dokonce ji požádal o ruku, ale nevyšlo to. Nakonec se v roce 1983 oženil s herečkou Donnou Dixon, mají spolu tři dcery.

Harold Ramis/Dr. Egon Spengler

Harold svou pozornost spravedlivě dělil mezi herectví, psaní scénářů a režii. Po Krotitelích duchů si zahrál ve filmech jako Na Hromnice o den více (projekt také napsal a zrežíroval), Lepší už to nebude (1997), Všechny moje lásky (2000), Poslední polibek (2006), jeho poslední hereckou/režisérskou prací byla komedie Rok jedna (2009). Jako režisér zabodoval například s projekty Jako vejce vejci (1996) a samozřejmě s veleúspěšnou komedií Přeber si to (1999). Režíroval také některé epizody povedeného sitcomu Kancl. V roce 2009 prozradil, že se pracuje na třetích Krotitelích duchů. Bohužel, jejich realizace se nedočkal. V únoru tohoto roku zemřel ve věku 69 let na komplikace způsobené infekcí, která se u něj objevila v roce 2010. Harold byl dvakrát ženatý, nejdříve za Anne Plotkin (z jejich vztahu vzešla dcera Violet, jejímž kmotrem je Bill Murray) a poté se oženil s Ericou Mann, se kterou měl dvě děti a byli spolu až do jeho smrti.

Ernie Hudson/Winston Zeddemore

Předtím, než se objevil v Krotitelích duchů, si zahrál v seriálech jako The Dukes of Hazzard (1979) nebo A-Team (1983), ale právě Krotitelé duchů ho dostali do povědomí diváků. Ernie se ucházel i o možnost dabovat svou postavu v animovaném projektu The Real Ghost Busters (1986), ale nakonec práci získal Arsenio Hall. Ernie měl výraznější roli v thrilleru Ruka na kolébce (1992), objevil se v kultovní Vráně (1994), vidět jsme ho mohli také ve Rváčově deníku (1995) nebo dobrodružném Kongu (1995). Zabodoval díky seriálu HBO Oz (1997) a určitě si ho pamatují diváci, kteří viděli docela vtipnou komedii Slečna Drsňák (2000). Zahrál si také v chváleném televizním filmu The Ron Clark Story (2006) a měl menší roli v hitovém sitcomu Taková moderní rodinka (2009) nebo Mob City (2013). V tomto roce ho uvidíme hned ve čtyřech filmech (například Your´re Not You) a příští rok pak v Race to Judgment. Od roku 1985 žije Ernie s Lindou Kingsberg.

Rick Moranis/Louis Tully

Rick je nejen herec, ale také úspěšný hudebník (byl nominovaný na dvě ceny Grammy). Aktuálně se věnuje právě muzice, ovšem dařilo se mu i na stříbrném plátně. Hlavně díky Krotitelům duchů ale také parodii Spaceballs (1987) a sci-fi komedii Miláčku, zmenšil jsem děti (1989). Jenže Ricka svět nákladných filmů neoslnil, preferoval spíše menší projekty, na kterých se mohl podílet i autorsky. Objevil se sice v několika dalších titulech (Flintstoneovi nebo Velký tyran), ale v roce 1997 se rozhodl herectví věnovat jen okrajově. Pokud se nechal přesvědčit, tak do dabingových rolí (Medvědí bratři). Ricky se soustředil spíše na hudbu, v roce 2006 bylo dokonce jeho album The Agraphobic Cowboy nominované na cenu Grammy. Další CD ale vydal až po 7 letech, nese název My Mother´s Brisket & Other Love Songs. V roce 2013 byl tázán, zda by byl ochoten ukázat se ve třetích Krotitelích duchů. Odpověděl, že je tu možnost, že by kývnul, ale scénář by musel být dobrý. Rick se vyjádřil v tom smyslu, že dvojka byla trošku zklamáním, ale ve trojce by se mohl objevit, protože by rád viděl, kde je jeho postava nyní. V letech 1986 - 1991 byl Rick ženatý za Ann Belsky Moranis, bohužel zemřela na rakovinu. Mají spolu dvě děti.

Annie Potts/Janine Melnitz

Role Annie, laxní asistentky Krotitelů duchů, je sice jednou z jejich nejvýraznějších, ale má na kontě i další zajímavé a ceněné projekty. Po Ghostbusters si zahrála v další komedii a to Jumpin´ Jack Flash (1986) nebo v Manželských etudách (1988), pokud jde o seriály, tak se pozornosti dočkala díky sitcomu Designing Women, který se natáčel v letech 1986 - 1993. Za svůj výkon v seriálu Love & War (1993) získala nominaci na Emmy, o dva roky později jsme ji pak slyšeli v Toy Story: Příběhu hraček (1995) (a znovu v pokračování), kde namluvila postavu Bo Peep. Pochval ze strany odborníků se dočkala za výkon v seriálu Možná už zítra (1998). Dál pracovala na seriálech jako Kauzy z Bostonu, Ošklivka Betty, Dva a půl chlapa nebo Animal Practice, výraznější roli měla v Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti, kde se objevovala od roku 2005 do roku 2009. Nedávno byla k vidění v seriálu Young & Hungry. Často také hraje v divadle a namlouvá audioknihy. Annie byla čtyřikrát vdaná, s posledním manželem, režisérem Jamesem Haymanem už je 24 let. Má s ním dva sny, syna Claye má z předchozího manželství se Scottem Senechalem.

Doufáte, že vznikne třetí díl Krotitelů duchů nebo se bojíte, že by stejně nebyl dobrý jako předchozí filmy?

P. S.: Pokud vám chybí v přehledu Sigourney Weaver, tak to má několik důvodů. Za a) článek se zaměřuje jen na členy týmu krotitelů, za b) v budoucnu se v této rubrice objeví i článek o Vetřelci (1979), ve kterém hraje Sigourney hlavní roli, takže bychom se opakovali.

5 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Konec článku
      P. S.: Pokud vám chybí v přehledu Sigourney Weaver, tak to má několik důvodů. Za a) článek se zaměřuje jen na členy týmu krotitelů, za b) v budoucnu se v této rubrice objeví i článek o Vetřelci (1979), ve kterém hraje Sigourney hlavní roli, takže bychom se opakovali.

      Vymazat
    2. Musím poznamenat, že jsem to tam dopisoval později, protože jsem doufal, že si lidé všimnou, že jde jen o členy týmu (i když Louis se jím stal až v druhém dílu, pokud se nepletu :)).

      Vymazat
  2. Spolupráce Aykroyd / Chase by nemusela dopadnout špatně. (Nezmínění?) Špióni jako mi je jednou z mých nejoblíbenějších komedií vůbec.
    Myslím, že třetí díl v takové podobě, jakou by si fanoušci přáli určitě nevznikne. Murray na to bez Ramise už nekývne a bez nich to bude stejně jen náhražka.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.