pondělí 25. srpna 2014

TV RECENZE: Undateable - Z nemastného neslaného sitcomu se vyklubala sranda k popukání

Nenechte se zmást pomalým startem a okoukanou zápletkou, po chvíli zjistíte, že jde o hodně vtipnou záležitost.

Undateable je projektem, který nepřekvapivě mnozí hned na počátku "odsoudili k záhubě". Ale to je samozřejmě ukvapené rozhodnutí, které svědčí hlavně o jejich krátkozrakosti. Ale abychom byli fér, sitcom stanice NBC začal opravdu vlažně.

Problémem prvního dílu není jen to, že nabídne dost okoukanou zápletku o dvojici naprosto odlišných mužů citlivého a romantického Justina (Brent Morin) a rázného playboye Dannyho (Chris D´Elia z Whitney), ze kterých se stanou spolubydlící. Samozřejmě spousta gagů čerpá z jejich rozdílnosti, ale v pilotní epizodě jsou vtipy docela opatrné a nepříliš zábavné, takže člověk jen zakroutí očima a řekne si, že jde o další pásový produkt, který nestojí za pozornost.

Naštěstí jsme to ale s Undateable nevzdali a dali jsme mu šanci. Nelitujeme, protože po pár dílech se sitcom hodně vzchopí, humor začne být údernější, aniž by byl zbytečně vulgární a zvrácený, postavy se více projevují a postupem času jsme se začali královsky bavit a dokonce jsem se u každé epizoda několikrát hlasitě zasmáli, což už se nám příliš často nestává.

Z původní zápletky "Don Juan" zaučuje "ňoumu", jak na ženské, se pozornost zaměřila na přátelství hlavní dvojice a několika dalších postav a to byl dobrý nápad. Právě postavy, jakkoliv jsou archetypální (obrýlený podivín, zmatený gay, rázná servírka...), jsou zábavné a sympatické a brzy se vám dostanou pod kůži.

Chemie mezi nimi funguje a je jasně vidět, že se na place při natáčení herci skvěle bavili (mnohokrát je zřejmé, že se chtějí smát a musí se hodně držet, aby se nezačali řehnit na celé kolo) a jejich dobrá nálada se snadno přenáší i na diváka.

Rázné ale neurážející

Asi by nám nevadilo, kdybychom zjistili více o vedlejších postavách. Jistě, že v centru dění jsou Danny a Justin, ale určitě by nebylo od věci dozvědět se něco o životech ostatních hrdinů a musíme také poznamenat, že třeba takový Burski (Rick Glassman) je trošku upozaděný (což je škoda, potenciál má, v několika momentech to předvede), ale jinak ústřední parta šlape jako dobře promazaný stroj.

I když musíme se přiznat, že přestože gayem je tu Brett (David Fynn), tak více "homosexuálně" působí Shelly (Ron Funches), který je mimochodem skvělý hláškař. Ale i přes těchto pár výtek je jasně znát, že herecké ansámbl spojuje skutečné přátelství, případně to tak alespoň vypadá.

Styl humoru je příjemně vyvážený. Jsou tu docela drsné rýpance, ale nepřehání se, cudnější diváci se možná párkrát začervenají, ale nikdo se asi nebude křižovat a lamentovat nad zkažeností televizní zábavy.

Příliš se nesází na fyzický humor, nějakého toho pádu nebo facky se dočkáme, ale je jich opravdu minimum. Scenáristé preferují slovní gagy. A skvělé, rýpání Dannyho do Justina je často k popukání, Justinova jemná zženštilost jakbysmet a jejich dialogy jsou nádherně praštěné, ale přitom trefné.

Už jsme naťukli i to, že ostatní postavy často také pronesou něco hodně vtipného. Jak bylo řečeno, v tomto vede Shelly, ale další členové grupy se také snaží. Pokud si to vše sečteme, tak nám vyjde to, že hluchých míst příliš není a pokud pomineme úvodní epizodu, tak nás žádný díl nezklamal.

Ovšem, v druhé řadě, která už byla schválena, bychom ocenili, kdyby Justinova postava o trochu méně zpívala. Zpívá dobře, ale často.

Vypadá to trochu lacině, ale co už

U sitcomů není ničím výjimečný, že se odehrávají v několika málo lokacích, speciálně ty, které se natáčí před živým publikem, ale i tak je v tomto ohledu Undateable hodně skromný a 99 % času strávíme u Dannyho a Justina doma nebo v Justinově baru Black Eyes. Je jasné, že tvůrci neměli kdovíjaký rozpočet, takže museli šetřit a jelikož má první řada jen 13 dílů, tak se to dalo přežít, ale doporučili bychom ve druhé sezóně pár míst přidat, aby se dané lokace neokoukaly.

Verdikt:

Seriál je důkazem toho, že tvrzení "nesoudit na první pohled" je pravdivé. Alespoň v tomto případě. Undateable nejdříve vypadá jako nezajímavý sitcom s neoriginálním námětem, ale rychle se z něj vyklube zábavná podívaná o partičce kamarádů, kteří se nebojí udělat si z ostatních i sami sebe srandu. Ráznou ale ne extrémně urážlivou. Postavy jsou sice neoriginální, ale sympatické, chemie mezi nimi funguje, gagy ve většině případů pobaví, kritika tak míří hlavně k pomalejšímu rozjezdu a jen omezenému množství lokací. Jinak ale jde o hodně milou a dobře obsazenou podívanou.

Hodnocení: 7/10

2 komentářů:

  1. Pokud se do tohoto někdo pustí, tak doporučuji napřed Ground Floor, což je předchozí (a nepoměrně vtipnější) Lawrencovka. Vzhledem ke zjevné inspiraci se pak tento seriál jeví zábavnější, zvlášť po přežití úvodních dvou dílů. Mimo Brigy se to naplno projeví v dílu s osvětlením, kde dojde ke konfrontaci hlavních zábavných prvků GF a Udb. Osobně mám jediný drobný problém u Undateable (mimo zřejmé klišoidnosti) s postavou Shellyho, která je napsaná tak, že naprosto každá pronesená věta má být hláškou - v tomto případě ne moc vtipnou. Celkově to připomíná mix humoru Whitney a Ground Floor, přičemž z prvního si bere to špatné a z druhého dobré. Pro fanoušky Lawrence je to však povinnost. Zábavnější kousky s podobnou stopáží jsou v poslední době mimo mainstreamu např. Welcome to Sweden nebo starší Hellfjord, ač se jedná o jiný typ humoru. Vzhledem k předchozím rolím hlavních představitelů se překvapivě svěže jeví Married, přestože nejde o čisté humorný kousek, ale je to říznuto neveselou realitou ve stylu Louieho.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Welcome to Sweden dokoukávám, ale musím říct, že jsem od toho čekal malinko více, i když pořád je to hodně zábavná podívaná.

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.