úterý 5. srpna 2014

PODZIM 2014: Česká televize nabídne televizním divákům alternativu


Přijde Kancl, Soudce A. K., vodníci a další.
Minulý týden své podzimní programové schéma představila televize Nova, která víceméně vsadila na osvědčenou klasiku a zvolila cestu rozšiřování svých sítí na celý týden. Díky Doktorům z Počátků a Ordinaci 2 tak má pokrytý téměř celý pracovní týden. S čím se předvede Česká televize?

SERIÁLY

Jak už je u ČT poslední dobou zvykem, nabídne nám daleko více původních českých seriálů než její komerční konkurenti. Zatímco ale v minulých sezónách měla k dispozici alespoň jeden kousek schopný oslovit širokou masu diváků, letos sází spíše na alternativu.

Hlavním tahákem bude páteční seriál Neviditelní o českých vodnících. Jedná se vlastně o takové volné pokračování kultovní komedie Jak utopit doktora Mráčka. Akorát tentokrát se proti sobě postaví Jiří Bartoška a Jiří Langmajer.

Dalším novým seriálem bude Život a doba soudce A. K., ve kterém bude David Švehlík coby mladý soudce řešit různé trestné činy.

Poslední seriálovou novinkou je černohumorný sitcom Kancl podle britské předlohy. Nesnesitelného šéfa české pobočky firmy Papír a Print si zahraje Václav Kopta. Nebudeme soudit předem, ale ČT hodně riskuje, když se pustila zrovna do seriálu spoléhajícího na černý humor hraničící s trapností.

Co se týče pokračování již zavedených projektů, dočkáme se druhé, šestidílné řady Cirkusu Bukowsky, finálních dílů Českého století a pěti nových příběhů v povedeném cyklu Nevinné lži.

Z původních televizních filmů nás pak čeká komedie Osmy talentovaného režiséra Jiřího Stracha v čele s vynikajícím Ivanem Trojanem. Seriál to sice není, ale určitě stojí za pozornost.

ZÁBAVA

Ze zábavy tentokrát ČT nabídne pouze dvě novinky. Pořad Boj o koláč, ve kterém bude pětice herců a bavičů bojovat o post moderátora letošního silvestra, a skečovou show Pečený sněhulák v režii Jakuba Koháka. Minimálně na Pečeného sněhuláka si posvítíme, protože skečové show jsou u nás v poslední době trestuhodně nevyužité. A my pořád čekáme, kdy se na Primu vrátí Zdeněk Izer. Koncept Pečeného sněhuláka je takový, že nás v každém díle čeká nafingovaná reportáž, která bude prostříhávána různými skeči.

DOKUMENTY  

Česká televize je dlouhodobě jedním z nejvýznamnějších výrobců českých dokumentů a ani letos tomu nebude jinak. Zajímavý bude například třináctidílný seriál Paterčata o romském páru, kterému se loni narodila paterčata. ČT se bude věnovat i stoletému výročí 1. světové války dokumentem Raport o Velké válce. Ten bude mapovat osudy a zážitky českých vojáků bojujících v tomto mezinárodním konfliktu. 

Za pozornost určitě stojí i Hlava rodiny, v níž teenageři budou držet rodinnou kasu, Třída 8. A dokumentující snahu nových učitelů změnit podprůměrné žáky k lepšímu a Lovci přízraků o českých lovcích duchů. 

PUBLICISTIKA

Z publicistiky ČT chystá pokračování Herbáře, na pozitivní zprávy zaměřený magazín Gejzír a cestovatelský Bedekr, ve kterém Sandra Pogodová a Petr Rajchert odcestují jako manželé do německých měst a budou je divákům představovat.

ZAHRANIČNÍ SERIÁLY

Jak už je zvykem, ČT staví hlavě na své vlastní tvorbě, ale i přesto divákům nabídne alternativu v podobě těch nejlepších seriálových kousků. Konkrétně to bude druhá řada Homelandu, třetí řada Borgiů, třetí řada dánského Zločinu, dánský krimi seriál Most, čtvrtou řadu Panství Downton a kanadský kriminální seriál Kingová.

DĚTSKÉ POŘADY

Dětské Déčko nabídne řadu vlastních pořadů pro děti. Jedním z nich budou Písničky doktora Notičky, v nichž Michal Malátný z Chinaski jako doktor Notička bude předělávat slavné dětské písničky k nepoznání. Nových dílů se dočká i legendární večerníček Štaflík a Špagetka. A v Angličtině s Hurvínkem budou známé loutky děti učit anglicky.

Zaujalo vás podzimní schéma České televize?

Zdroj: presskit České televize
Foto: Česká televize

1 komentářů:

  1. Kohák a jeho variace na Českou sodu, to beru. Jinak taková nudička. Kde jsou nějaké reality show? Nova nic, ČT nic, tak snad Prima. Nebo se snad naše televize mění na seriálové? Nuuuda!

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.