čtvrtek 3. července 2014

TOP 7: Nejdelší televizní znělky - Klidně si dejte kávu a skočte si na WC, času dost

Kromě toho, že se Hra o trůny proslavila svou kvalitou, je známá také tím, že úvodní znělka seriálu je docela dlouhá. Dokonce se objevují články na téma "Co dělat během úvodních titulků" a podobně. A je pravda, že znělka zrovna krátká není. Nelze přesně říct, jak dlouhou trvá, protože se mění v závislosti na tom, která místa jsou v dané epizodě navštívena, ale řekněme, že se pohybujeme někde kolem minuty a čtyřiceti vteřin. To je ale ještě slabá káva proti projektům, které jsme vypátrali.

7. The Prisoner (1967)
Délka znělky: cca 2:15 min.

Britský špionážní seriál The Prisoner je povedeným projektem, který zaujal mnoha aspekty. Jedním z nich je i znělka, která trvá dvě a čtvrt minuty, což není zrovna málo. The Prisoner je atmosférickou televizní podívanou, která se jistě čistě náhodně podobná filmovým dobrodružstvím Jamese Bonda. Seriál se dočkal 17 dílů a v roce 2009 se objevil remake. Ten není špatný, ale jak to tak bývá, originálu se nevyrovnal. Zvažovala se také filmová verze, kterou měl mít na starost Christopher Nolan. Samotná znělka je považována za ikonickou s tím, že hudbu složil Ron Grainer (autor hudby ke znělce k Pánovi času), poté, co byla odmítnuta muzika od skladatelů jménem Wilfred Josephs (jeho hudba byla použita jen v prvotních sestřizích několika epizod) a Robert Farnon (jeho verze se prý až příliš podobá té z filmu The Big Country). Úvodní titulky se objevily v 15 ze 17 epizod.



6. John Adams (2008)
Délka znělky: cca 2:22 min.

Specialistou na dlouhé znělky je stanice HBO. Její seriály obvykle nemají úvodní titulky, které by měly pár vteřin. Naopak, trvají tak dlouho, že si zvládnete připravit svačinu, uvelebit se v křesle a minimálně třikrát změnit polohu, abyste našli tu nejpohodlnější. Kriticky velmi dobře přijatá historická minisérie o životě prezidenta Johna Adamse se chlubí znělkou, k níž složili hudbu Rob Lane a John Vitarelli. A jde o hudbu natolik působivou, že je používána během baseballových zápasů ve Washingtonu nebo během voleb.



5. Arthur Hailey's the Moneychangers (1976)
Délka znělky: cca 2:32 min.

Krátká rozhodně není ani znělka minisérie z roku 1976 na motivy knihy The Moneychangers Arthura Haileye, která mapuje dění v jedné významné bance. V hrané podobě si zahrál Kirk Douglas nebo Christopher Plummer. Přestože si seriál odnesl cenu Emmy a několik nominací, tak se dá označit za zapomenutý, což je trošku škoda.



4. Městečko Twin Peaks (1990)
Délka znělky: cca 2:37 min.

Depresivní podívaná Davida Lynche už je dnes kultovní záležitostí a zaslouženě. Seriál je vynikající, stejně jako úvodní znělka, která je působivá hlavně díky hudbě, za kterou stojí skladatel Angelo Badalamenti a David Lynch. Motiv pochází z alba Floating in the Night zpěvačky Julee Cruise. Lynch a Badalamenti album produkovali, Lynch napsal texty a Badalamenti stvořil hudbu. V Twin Peaks zaznělo několik skladeb z alba a právě song Falling v instrumentální podobě byl použit jako hudba ve znělce.



3. The Mickey Mouse Club (1955)
Délka znělky: cca 2:41 min.

Děti v padesátých letech minulého století byly zřejmě trpělivější, než ty dnešní. Možná proto překousnuly znělku k pořadu The Mickey Mouse Club, který běžel (s přestávkami) od roku 1955 do roku 1996. Dlouhá znělka byla používána v padesátých letech a autorem písně k ní (Mickey Mouse March) byl moderátor pořadu Jimmie Dodd. V pozdějších verzích pořadu byla používaná podobná znělka, ale ve zkrácené verzi.



2. Probe (1972)
Délka znělky: cca 3:04 min.

Dvouhodinový televizní film Probe z roku 1972 posloužil jako pilotní epizoda k seriálu Search. Žánrově projekt spadal do žánru sci-fi detektivek a ujala se ho stanice NBC. Pokud nepočítáme pilotní díl, tak seriál má 23 dílů a ke změně jména došlo proto, že stanice PBS už vysílala projekt, který nesl název Probe. Zhruba tříminutová znělka byla použita pouze v případě úvodní epizody, další díly už měly cca minutovou úvodní sekvenci.



1. Zir-e tigh (2006)
Délka znělky: cca 3:21 min.

Fanfáry pro vítěze. Tím se stává íránský dramatický seriál Zir-e tight z roku 2006. Projekt má 19 dílů a dočkal se velmi pozitivního přijetí. Seriál bych chválen především za vynikající herecké výkony. Naopak mírně kritizováno bylo to, že byl projekt místy až příliš depresivní. Autorem hudby k úctyhodně dlouhé znělce se stal skladatel Hossein Alizadeh.


5 komentářů:

  1. Já si pamatuju nekonečnou znělku u seriálu Vražedné pobřeží :D

    OdpovědětVymazat
  2. ještě dlouhé znělky byly v Bratrstvu neohrožených. Naopak nejkratší co znám je ve Ztracených.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla i kratší, třeba pozdější díly Earla, SGU...

      Ale je fakt, že Bratrstvo mělo nějakých 2:23, tudíž tu mělo figurovat

      Vymazat
  3. Poslední dobou si u seriál všímám toho, že tvůrci znělku úplně vynechají a jenom nechají na pár sekund probliknout název. Jinak moje oblíbená z dětství - Lovci pokladů se Sydney Foxovou, v hlavě mi to zní dodnes. A Odpadlík! :D

    OdpovědětVymazat
  4. Smolíkovi, tam mi připadala znělka delší, než epizoda :D

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.