čtvrtek 10. července 2014

TÉMA: Seriály podle komiksů a jak se jim daří


Komiksový boom zasáhl i televize... znovu!


V posledních několika letech se především díky přičinění Marvelu začaly komiksové filmy těšit velkému zájmu. No a když se něčemu daří na velkém plátně, je jen otázkou času, než si toho všimnou i televizní studia a začnou produkovat své vlastní verze komiksových pecek. Já se vám v dnešním článku pokusím osvětlit historii amerických hraných komiksových seriálů a také to, jaký úspěch sklízí u diváků.

Ukončené seriály

Ačkoli mnozí z vás budou znát jenom novou vlnu komiksových filmů a seriálů, tento boom není pro televize žádnou novinkou. poměrně slušně se totiž komiksovým seriálům dařilo už v devadesátých letech, ačkoli tehdy nebyly rozpočty tak vysoké a kvůli tomu utrpěl i vizuál. Přesto se některým kouskům podařilo vybudovat hutnou atmosféru i bez tuny počítačových efektů či přehypovaného scénáře.

Jednou z celkem vydařených seriálových komiksáren byla kanadská Vrána, která vznikla na základě nepříliš známé stejnojmenné komiksové série. Hlavním hrdinou byl rocker Eric Draven, který se rok po své smrti vrací ze záhrobí, aby pomstil svou smrt a smrt jeho snoubenky Shelly. Erica na jeho cestě za pomstou provázela mystická vrána. Seriál nebyl špatný a dokonce se těšil i slušnému zájmu diváků, jenomže i přesto se dožil pouhých 22 epizod kvůli odkupu studia Universalem, který v seriálu pokračovat nechtěl.

Typickým příkladem překombinovaného a příliš komplikovaného scénáře se stal seriál Harsh Realm od tvůrce hitu Akta X. Seriál o skupině lidí uvězněných ve virtuální realitě se dočkal odvysílání pouhých tří epizod, než byl stažen z programu.

O něco většího úspěchu se dočkal seriál Witchblade, který přežil celé dvě sezóny, než ho kabelovka TNT utnula. Příběh je založený na komiksové předloze o policistce, které se do rukou dostane starodávný artefakt, jenž jí propůjčuje nadlidské schopnosti pro boj se zlem. Projekt byl sice úspěšný, ale pak ho stanice překvapivě zrušila. Povídá se, že to bylo kvůli tomu, že hlavní herečka Yancy Butler odešla na odvykačku z návykových látek.
Tahle kráska zavinila konec Witchbladu

Překvapivě nejúspěšnějším komiksovým seriálem, který nepocházel z produkce DC Comics nebo Marvelu, byla v devadesátých letech Sabrina, mladá čarodějnice, která nebyla dramatem ale sitcomem. Na druhou stranu, kdo by odolal mluvícímu kocourovi, že? Projekt se tak na seriál vycházející z komiksu dožil neuvěřitelných sedmi řad. Na Sabrinin úspěch se pokusil navázat sitcom The Tick. A i když kritici chválili jako o život, FOX projekt zrušil po osmé odvysílané epizodě.

DC COMICS

Seriály od DC Comics se přeci jenom těšily o něco většímu úspěchu, jelikož mohly čerpat ze silné fanouškovské základny. Hned první pokus Adventures of Superman z padesátých let se dočkal šesti řad. Batman let šedesátých s Adamem Westem v hlavní roli přežil tři řady. Úspěšný byl i seriál o mladém čaroději a jeho mentorech - Shazam! Na scénu se v tomto projektu dostal i Captain Marvel

V roce 1975 se pak stalo cosi nevídaného. Na obrazovkách se úspěšně usadila ženská superhrdinka Wonder Woman, která vydržela celé tři sezóny. Příběh vypráví o ostrově neohrožených bojovnic Amazonek a jejich princezně Dianě, která má za úkol dopravit válečného pilota Steva Trevora do Ameriky. 

Po neohrožené Amazonce se ke slovu dostal mladý Superman v seriálu Superboy, kterého do televize přivedli tvůrci prvních tří filmových Supermanů. V syndikátním oběhu se udržel po čtyři série. O úspěch se se superrychlostí pokoušel i Flash aka Barry Allen, ale kvůli tvrdé konkurenci a vysokému rozpočtu byl seriál po první řadě poslán k vodě.
Původní Flash z devadesátých let

Zdaleka největšího úspěchu se z produkce DC Comics v devadesátých letech dočkaly seriálové příběhy Supermana v seriálu Lois and Clark: The New Adventures of Superman. Seriál byl sice v mnoha ohledech značně přitažený za vlasy (například obsazení města superchytrými dětmi), ale i přesto diváky bavil celé čtyři roky. A navíc, kdo by neznal tu znělku?
 




Na televizní obrazovky si cestu našel i seriál Birds of Prey, který byl zasazen do Gothamu poté, co ho opustil Batman. Boje proti zločinu se tak ujaly ženské hrdinky od DC Comics v čele s Oracle a Huntress. A i když se v seriálu tu a tam mihl i samotný Temný rytíř, ratingy padaly a padaly, a tak se projekt dožil pouhých třinácti epizod.

Fandové Supermana, kteří byli sklíčení koncem Lois a Clarka, se v roce 2001 díky stanici The WB, ze které se stala televize The CW, dočkala nového pohledu na zrod Supermana v seriálu Smallville. Ačkoli mnozí seriál zatracují pro to, že se vydal jiným směrem, než jaký od něj byl očekáván, musíme uznat, že právě tento projekt dlouhodobě působil jako platforma pro představování jednotlivých hrdinů od DC Comics. A i když tvůrci neměli povoleno ukázat Clarka v kompletním kostýmu, poradili si s jeho přerodem v Supermana ve finále seriálu více než dobře. Nejdůležitější na Smallvillu ale je to, že právě díky němu a jeho úspěchu dnes The CW zkouší do vlastních seriálů přivádět další a další DC hrdiny. A navíc je to právě Smallville, kdo drží prvenství pro nejdéle běžící seriál od DC Comics.





Do světa komiksů se nakonec znovu ponořila i televize FOX, když adaptovala komiks Human Target o soukromé bezpečnostní agentuře. Po dvou řadách ale seriál skončil.

MARVEL

Je to vlastně legrace, jak je to celé rozehrané. Zatímco Marvel dominuje na poli filmovém, daleko více úspěchů v seriálovém světě má DC Comics. Ačkoli teď už Marvel začal pracovat na tom, aby dominoval i na tomto poli. 

Prvními pokusy studia dostat své komiksové hrdiny na obrazovky probíhaly už v sedmdesátých letech seriály The Amazing Spider-Man a The Incredible Hulk. Překvapivě daleko úspěšnější byla zelená příšera poháněná vztekem než přátelský pavouk ze sousedství. Spider-Man v adaptaci CBS se nakonec nelíbil ani jeho tvůrci Stanu Lee

Teď menší kvízová otázka. Když nemůžete na obrazovky dostat X-Meny, co uděláte? Ano, sáhnete po Mutantu X. Mutant X byl příběh nové generace mutantů a o týmu, který je vyhlédával a pomáhal jim se adaptovat do běžného života. Seriál běžel na syndikaci celé čtyři řady. Pak byl ale kvůli konci jedné z produkčních společností zrušen a na rozloučenou byl fandům zanechán velký cliffhanger.

Po úspěchu filmových dobrodružství se na obrazovky pokoušel dostat i lovec upírů Blade, ale kvůli vysokému rozpočtu, který domovská stanice Spike TV nemohla rozdýchat, vydržel jen jednu řadu.

Pokračující seriály

V této kategorii se to všechno pěkně vyrovnalo, protože studia mají rovnoměrný počet běžících seriálů - 1. Celkem neznámá společnost Image Comics se může těšit alespoň z toho, že seriál Walking Dead založený na jejím komiksu je velkým kabelovkovým hitem. Ten se navíc už brzy vrátí s pátou řadou. I Marvel má v současnosti jediného hraného zástupce, a to Agents of S.H.I.E.L.D. Ti disponovali vyhypovanou startovací kampaní, ale nakonec se ze seriálu stala nezáživná nuda. Tedy až do sedmnácté epizody, kdy se to konečně rozjelo a ukázalo se, v čem tkví síla tohoto projektu. Otázkou však zůstává, jestli druhá série dokáže přijít s dostatečně uspokojivou dějovou linkou. Jak ne, bude to zřejmě konečná.

O svou budoucnost se zatím rozhodně bát nemusí seriál Arrow stanice The CW. Ten totiž v současnosti stejně jako kdysi Smallville slouží k získání fanouškovských základen pro jednotlivé DC charaktery. Navíc se projekt po počátečním zaváhání dostal k temnějšímu ději a s přehledem válcuje i některé komiksové filmy s vysokými rozpočty. 



Nadcházející seriály

DC COMICS

Tentokrát DC Comics nesází jenom na jednoho koně a své projekty rovnoměrně rozprostřelo téměř po všech amerických celoplošných stanicích. Na FOXu zakotvil Gotham, před-Batmanovský příběh o mladém komisaři Gordonovi, Bruci Wayneovi a ostatních ikonických zloduších.



Na The CW zakotví hned dva seriály od DC. Prvním je očekávaný spin-off Arrowa - Flash. Ten se bude věnovat Barry Allenovi a jeho nově získaným superschopnostem. Seriál se zatím stylově podobá spíše Smallvillu než Arrowovi, ale i tak se na něj zatraceně těšíme.






Dalším komiksovým projektem na The CW je iZombie. Seriál bude sledovat osudy mladé medičky, která pracuje na pitevně, kde se živí mozky mrtvol. Díky tomu vstřebává jejich vzpomínky a na jejich základě se pokouší své potravě pomoct najít alespoň nějaké rozřešení po jejich smrti tím, že najde jejich vrahy či vyřeší to, co už sami nestihli.

Na NBC pak zakotví seriál Constantine o muži, který bojuje s démonskou havětí. Jenomže jeho nasazení na páteční slot nám nedává příliš velké naděje na další série. Ale snad se mýlíme.

No a posledním doposud schváleným projektem DC Comics je seriál Preacher pro kabelovku AMC. Příběh bude sledovat reverenda Jesse Custera, který se rozhodne najít Boha a konfrontovat ho ohledně toho, proč opustil Nebe a své povinnosti.

MARVEL

Nezahálí však ani Marvel, který do vysílání chystá bezpočet projektů. Tím nejbližším je první seriál pro Playstation pojmenovaný Powers. Projekt se bude točit kolem dvou detektivů vyšetřujících zločiny, v nichž hrají roli superhrdinové a superpadouši. Vyjít by měl v prosinci tohoto roku.

Zatím jediný projekt určený pro celoplošnou televizi nese název Agent Carter a bude sledovat osudy agentky Carterové, kterou můžete znát z filmu Captain Amerika: První Avenger. Seriál by se měl vysílat v roce 2015.

Marvel se navíc zavázal vyprodukovat pět seriálů pro streamovací službu Netflix. Asi tím nejočekávanějším je televizní verze slepého superhrdiny Daredevila. Dalším seriálem se stane AKA Jessica Jones, následovat bude příběh Luka Cage, následně Iron Fista a všechny tyto seriály povedou k minisérii Defenders.

Na které nové seriálové komiksárny se těšíte nejvíc? Jaké z toho současného trojlístku sledujete? A které jste měli rádi v minulosti?

2 komentářů:

Děkujeme za Váš názor.