úterý 10. června 2014

Téma: Fanoušci vs fanoušci - Marvel vs DC, Star Trek vs Star Wars nebo Tým Jacob vs Tým Edward

Někdo má rád holky, někdo zase vdolky. To platí i pro filmový/televizní svět. Je naprosto běžné, že se objevují různé názory na filmy, seriály, herce a herečky... A není nic špatného stát si za svým a svůj pohled na věc (slušně a neagresivně) obhajovat. Ovšem milovníci určitých projektů jsou jim natolik oddáni, že jsou schopni se za ně hádat do krve. Videoherní svět má spory PCčkářů a konzolistů (konzolisté se pak štěpí na zastánce Playstation a Xboxu), hudební Bieberovců a antiBieberovců a filmový/televizní má...

Star Wars vs Star Trek

Tak tohle je spor starý jako lidstvo samo. Dobře, ne tak starý, ale pokud dojde řeč na dva nesmiřitelné tábory filmových fandů, tak obvykle vyvstane na mysli především nesnášenlivost milovníku příběhů z daleké předaleké galaxie a vyznavačů kapitána Picarda a dalších hrdinů Federace. První grupa básní o hrdých rytířích Jedi, světelných mečích, s nesmírnou fantasií napsaném příběhu o souboji "dobra a zla" v jeho nejčistější podobě, skvělých hrdinech jako je Han Solo, Leia nebo Luke. Takzvaní Trekkies zase budou připomínat, že Star Trek je sice vědeckofantastická podívaná, ale není to žádná pohádka pro dospělé, že hlavní hrdinové jejich milovaných projektů nevládnou žádnou mystickou silou, ale sázejí na vědu a intelekt a upozorní na propracované politické linky. Ne úplně přátelským vztahům obou skupin se věnovalo nejen nespočet článků, ale třeba také dokument Star Wars vs. Star Trek: The Rivalry Continues (2001) nebo zábavná komedie Fanoušci (2009). Jen by nás zajímalo, zda situaci uklidní nebo naopak ještě více rozvíří to, že režisér novodobých Star Trek filmů J.J. Abrams dostal na starost sedmou epizodu Hvězdných válek.

Gorilla fandí: Máme rádi obojí. Jak filmy a seriály s nálepkou Star Trek, tak filmy a seriály a ostatní materiály z universa Star Wars. To druhé ale přece jen o něco více. Hvězdné války jsou sice takzvanou vesmírnou operou, což zní trošku urážlivě, ale nás prostě výlety mezi Jedie baví o něco více, než výsadky s posádkou ozbrojenou phasery.



Tým Edward vs Tým Jacob

Aniž bychom tu chtěli vyvolávat diskusi na téma stereotypy na základě pohlaví, tak prohlásíme, že ženská fanynky umějí být o něco oddanější, než ti mužští. To se ostatně projevilo i díky sérii Stmívání, ve které se objevily dva novodobé idoly dívek. Tajemný třpytivý upír s dobrým (i když nebijícím) srdcem Edward (Robert Pattinson) a divoký vlkodlačí pubertus s tělem samý sval Jacob (Taylor Lautner). Slečny se tak rozdělily do dvou táborů, kdy každý prostě trvá na tom, že jejich miláček je ten nejsladší, nejlepší, nejťutínkovější a ten druhý mu nesahá ani po kotníky. A za svůj názor jsou slečny odhodlané bojovat velmi neúnavně (i když hlavně v internetových diskusích).

Gorilla fandí: Nikomu ze zmíněných pánů. Nic proti Twilight sáze, nepatříme k těm, kteří odsuzují její fandy, prostě pokud to někoho baví, ať se dívá. My také máme pár projektů, které si rádi pustíme a spousta lidí na nás díky tomu kouká poměrně zvláštně. Nás filmy ze série Twilight nebavily, ale neohrnujeme nos nad těmi, které ano. Ovšem, to neznamená, že máme favorita z dvojice Edward a Jacob. Neoslnil nás ani unylý vampýr, který vypadá, že je 99 % času mimo, ani stěží dospělý svalnatý vlkodlak, kterému nevyrašil ještě ani první chlup na hrudníku.



Marvel vs DC

A další klasický spor. Je lepší Marvel nebo DC? Dva největší komiksoví molochové, kteří za poslední roky ovládli kina a hodně rázně se prosazují i na televizních obrazovkách. Jde tak o střet, který probíhá na několika frontách. Pokud jde o komiksy, tak se fanoušci Marvelu ohánějí tím, že jejich oblíbená společnost má zajímavější postavy, které se vyvíjejí s dobou, obvykle přišly z "obyčejného" prostředí a je lehčí se s nimi ztotožnit, jejich schopnosti jsou lákavé a srozumitelné a Marvel má také ve stáji více fajn týmů. DC se zase chlubí tím, že jejich ikoničtí hrdinové se obvykle objevili dříve, často mají monumentálnější talenty a rozhodně ne výjimečně se také sází na temnější pojetí (hlavně díky komiksům od společnosti Vertigo, která pod DC spadá).

Přesuneme do televizního světa. Pokud se budeme bavit o animovaných seriálech, tak tady je situace docela vyrovnaná. Obě stáje představily několik zajímavých projektů. Marvel například legendární seriál X-Men z roku 1992, samozřejmě Spidermana (1994) nebo Avengers: Nejmocnější hrdinové světa (2010). DC postavy zase můžeme vidět ve spoustě projektů s Batmanem a za zmínku určitě stojí projekt Young Justice (2010). U hraných seriálů má ale navrch DC, marvelovští Agents of S.H.I.E.L.D. se sice nakonec vzchopili, ale Arrow je stále mnohem lepší. Navíc, v následujících letech se sice dostane na obrazovky několik sérií s postavami od Marvelu, ale od DC jich bude více (o komiksových seriálech se dozvíte více tady a tady),

I pokud jde o filmy, máme tu dvě fronty. Jedna animovaná a v tomto případě mají více argumentů fandové DC. Marvel přinesl několik více než slušných animovaných celovečerních filmů (Hulk vs., Ultimate Avengers: Konečná pomsta), ale DC ve spolupráci s Warner Bros. jich nabídlo více a často skvělých. Ať už je řeč o těch se Supermanem, Batmanem, Green Lanternem, Flashem nebo celou Justice League. U hraných celovečeráků je to ale naopak. Tady mají více munice milovníci Marvelu. Ten má prostě (i když někteří fanoušci DC to budou popírat) lépe propracované a propojené universum. Fandové DC se mohou ohánět Nolanovou trilogií a Mužem z oceli, ale "marveláci" se pochlubí Thorem, Iron ManemKapitánem Amerikou a samozřejmě Avengers. K přímému měření sil dojde za dva roky, kdy v květnu dorazí ve stejný den do kina Captain America 3 a Batman v Superman: Dawn of Justice. Mimochodem, není to samozřejmě poprvé, co se Marvel a DC střetnou tváří v tvář, v komiksovém světě k tomu došlo několikrát, například v sérii DC vs. Marvel, ve kterém soupeřili hrdinové od obou vydavatelství.

Gorilla fandí: Opět platí, že sice máme projekty jedné společnosti raději, ale rozhodně se nevyhýbáme těm od konkurence. Marvel je naše srdcovka, možná proto, že seriál X-Men (1992) v nás probudil lásku ke komiksům. Na druhou stranu, animované filmy od DC nás velmi baví a samozřejmě Arrowa máme také moc rádi. Pokud jde o hrané filmy, tak nás více okouzlil Marvel, který nesází jen na temné a depresivní pojetí, ale umí být i rozjuchaný a to je osvěžující. Navíc oceňujeme, že jednotlivé filmy fungují jako kousky větší skládačky. A obecně nám obvykle postavy od Marvelu přijdou o něco zajímavější, než od DC.


Community/Zpátky do školy vs Teorie velkého třesku

Nenávist mezi fanoušky Community a Teorie velkého třesku nás nejdříve překvapila. Netušili jsme, že je mezi oběma skupinami tak zlá krev, ale nakonec jsme zjistili, že to má velice jednoduché vysvětlení. Oba sitcomy byly vysílány ve stejnou dobu a fanoušci Community vinili Teoriu velkého třesku z toho, že jejich oblíbený seriál čelí velmi nízké sledovanosti. A netřeba připomínat, že Teorie velkého třesku naopak publikum velmi zajímá.

Nutno poznamenat, že komentáře milovníků Community v diskusích u článků o Teorii velkého třesku tak byly hodně drsné a velmi nenávistné. Je sice pravda, že Zpátky do školy je o něco fundovanější seriál, sází na hromadu popkulturních narážek a metahumor, zatímco Teorie velkého třesku volí sice geekovsky zabarevný, ale docela přímočarý styl gagů, ale zábavné je obojí. Ovšem, mnoho vyznavačů Comminity označuje Teorii velkého třesku za škvár, hloupou zábavu a podobně. Diváci Teorie velkého třesku jsou o něco klidnější a spíše se přiklánějí k tomu, že mají rádi obojí, ale to je před zlobou milovníků Zpátky do školy neochrání.

Gorilla fandí: Tady nemáme jednoho velkého favorita. Styl obou seriálů je natolik odlišný, že si v USA sice konkurovaly v časovém slotu, ale zpracováním byl každý úplně jiný, takže pro nás nejsou skutečnými rivaly. Pobavíme se u obojího. Teorie velkého třesku volí jednodušší humor, Community několikavrstevnatý a nám přijde k chuti obojí.

A jen pro inspiraci se podívejte na video, jak se chová skutečně zapálený fanoušek. V tomto případě zpěvačky Britney Spears.



Překvapila vás nevraživost fanoušků některého filmu či seriálu, pokud máte rádi něco jiného než oni?

10 komentářů:

  1. WTF??? myslím to video :-D jinak se vším souhlasím, mám kompletní sbírku BD Star Wars, sluchátka, flashky, dokonce z nějakého Conu z Londýna kartáček :-D ale že bych neměl rád Star Trek? Ne, miluju ho, upozornění na sms na mobilu mám jako ten zvuk, co dělají v TNG dveře, když na ně někdo "zazvoní", viděl jsem všechny filmy (několikrát) všechny seriály (některé několikrát, některé jednou), ale Star Wars budou vždy první, nezapomenu, když jsem je viděl jako malé dítě na ČT, v originálním znění, dodnes si pamatuji první scénu, co jsem viděl, byla to bitva o Hoth. Ale co se týče Marvel/DC...Marvel vítězí! Ne že by komiksy od DC byly špatné, ale Marvel je prostě lepší, už jen díky Stanu Lee

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dole som síce niečo písal, ale odkedy sú vonku Marvel filmy, hlavne tie nové, tak mám trošku iný pohľad na ich svet, myslím tým, že sa mi páči viac.
      Ide o to, že DC má vinikajúci svet, ale celkovo vesmír je podľa mňa trošku viac prepracovaný v Marvel. Jednoducho niečo dostáva + v DC a niečo zasa v Marvel, oba svety milujem na rovnako, ale niekedy pre rozdielne veci. Neviem to popísať.

      Btw vinikajúci článok.

      Vymazat
    2. Ono je někdy těžké vybrat favorita, takže proč nemít rád obojí skoro stejně :D. Jinak díky za pochvalu, snažíme se :)).

      Vymazat
  2. Vo všetkom súhlasím sa Vami, milujem DC aj Marvel, a takisto aj všetky ostatné filmy, o ktorých ste písali, okrem série Twilight proti ktorej nič nemám, dokonca sa mi niektoré filmy aj páčili, ale som muž a preto sa mi nepáčilo to pojatie akým boli natočené (kniha sa mi páčila oveľa viac). To isté platí aj pre Star- Wars/Trek, aj keď tu sa skôr prikláňam ku Star Treku, práve preto, pretože ako malý som pozeral seriál, ktorý ma neskutočne oslnil, ale mám veľmi rád aj Star Wars a je mi jedno či "staršie" alebo "novšie" epizódy.
    DC milujem aj kvôli príbehom, pretože Batman: The Dark Knight Returns, je podľa mňa jeden z najlepších filmov všetkých čias a to aj v porovnaní s hranými.
    End

    OdpovědětVymazat
  3. Team Edwaaaard!!! (just a joke ;))

    OdpovědětVymazat
  4. Myslím že u těch hraných seriálu jste zapomněli na Smallville, který se držel 10 let

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nezapomněli, ten si opravdu pamatujeme :D. Ale nedají se zmínit úplně všechny projekty a v případě hraných komiksových seriálů jsme uvedli jako příklad dva, které jsou aktuální.

      Vymazat
  5. Takže za mě Star Wars - nic proti Star Treku, ale na mě je to moc organizovaný a zodpovědný nebo jak to popsat. Pokud jde Twighlight tak jedině Jacob, Edward se mi nelíbí ani trochu, ale na ty filmy se nedá dívat, takže je to vcelku jedno.
    Pokud jde o komixy, tam jsem nevyhraněná, prostě se mi líbí Thor a je mi jedno čí projekt to je :-)
    No a k tomu dalšímu se vyjádřit nemůžu, protože Community neznám.
    A jinak fajn článek, v poslední době se tu objevují docela zajímavé věci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. To víte, snažíme se přinášet i originální obsah, u kterého se člověk pobaví a snad i trošku zamyslí :)). Samozřejmě, stále tu najdete i na důležité novinky z filmového a televizního světa, ale chceme čtenářům nabídnout víc, než jen překlad informací ze zahraničních zdrojů :).

      Vymazat
    2. Pane Lysý,
      chtěla jsem Vás poprosit a celou Gorilu o jednu věc. Vaše stránky mám ráda a ráda si čtu články, a pokud mám chuť, tak diskutuju. Ale občas zapomenete napsat, že článek obsahuje videa, na která má mít člověk žaludek či i žaludek na to, co popisujete a já to pak čtu, protože třeba titulek článku zní zajímavě a nakonec mi z toho vyleze, že je mi špatně a nemůžu tu hrůzu pustit z hlavy.
      Já vím, že jsem asi jediná, ale jsem slabší nátury, na horory se nedívám a od té doby, co jsem maminka, tak je to všechno ještě nějak horší.
      A teď proč jsem to psala - jedná se o konkrétní článek o těch 7 dokumentech, u kterých vás bude mrazit. Sice bych to měla předpokládat, ale to co tam bylo psáno o těch vrazích dětí a těhotných žen bylo hrozné. Kdyby jste napsali do hlavní stránky, kde je přehled článků, že to obsahuje drastické popisy a příklady, tak jsem se tomu vyhla. A píšu o tom sem, protože jsem nechtěla diskutovat pod tím článkem, jelikož už bych stránku s tímto článkem nerada otvírala.
      Jinak obrovská pochvala a jen tak dál s těmi náměty na články. Jste velmi dobří. Různé žebříčky, pohledy na herce po letech a přehled toho, co budou naše televize vysílat, je pro mě perfektní servis. Děkuju.

      Katynka

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.