pátek 6. června 2014

Hry o trůny: Seriál se stal nejúspěšnějším projektem HBO všech dob

Zpočátku nebyla sledovanost fantasy seriálu Hra o trůny/Game of Thrones kdovíjak oslnivá, ale velmi rychle si projekt vybudoval silnou základnu fanoušků, které roste a roste. Nakonec se tak ze Hry o trůny vyklubal nejsledovanější projekt, který kdy HBO nabídlo.


Je to tak. Čtvrtá řada se pomalu blíží ke svému konci, zbývají pouhé dvě epizody a ta osmá (The Mountain and the Viper), která vyvolala stejný, ne-li větší rozruch, než ta, ve které se odehrála takzvaná Rudá svatba, připoutala k obrazovkám (a nejen k nim, číslo reprezentuje všechny formy sledování) 18,4 milionů diváků, což je o dvě stě tisíc víc, než měl dosavadní držitel rekordu z roku 2002 a to mafiánský seriál Rodina Sopránů.

Jde o výrazný nárůst publika i oproti původním řadám, třetí se například chlubila 14,4 miliony diváků v průměru. Holt novinka George R. R. Martina válí a nehodlá s tím jen tak skončit, HBO už potvrdilo, že se dočkáme páté i šesté řady a to asi málokoho překvapí.

A o oblibě seriálu nesvědčí jen to, že zdolal rekord Sopránů, ale také jde o nejvíce "nelegálně" stahovaný pořad. Ovšem, například šéf Warner Bros. Jeff Bewkes měl dostatečné "koule" na to, aby prohlásil, že stahování Hry o trůny seriálu neubližuje, ale právě naopak pomáhá, díky tomu, jaký rozruch projekt vyvolává.

Game of Thrones už také stačila posbírat hromadu cen (často putují na poličku Petera Dinklagea, představitele Tyriona Lannistera), jakou jsou Emmy, Zlatý Glóbus nebo Screen Actor Guild Awards.

Finále čtvrté řady se dočkáme 15.června. Těšíte se na něj?

9 komentářů:

  1. No nevím, hrozně bych chtěl, aby mě to chytlo, ale dal jsem tomu šanci třikrát a ani jednou jsem se nedostal přes čtvrtý díl.. Na Six Feet Under, the Wire a Oz se to fakt nechytá - tyhle seriály ale pro změnu (u nás) moc lidí nevidělo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jestli jsi viděl jen pár prvních dílů tak jsi toho právě moc neviděl.Ono to začne gradovat až na samém konci první série a pak už je to slušná jízda když se do to zadívaš a začneš se o osudy té spousty postav zajímat.Ve hře o trůny jsem viděl scény na které rozhodně jen tak nezapomenu a to se mi u mnoha seriálů nestává :-)

      Vymazat
    2. S tím jsem počítal, přesně tak to je i u těch tří mnou zmíněných, že první série je taková seznamovací, ale u GoT ji jaksi nemůžu zdolat a musím říct, že ten neskutečnej hype, kterýmu se vyrovnal možná tak Avatar, mě od toho taky svým způsobem odrazuje.. :p Nemluvě o spoilerech :D

      Vymazat
    3. SFU jsem viděl několikrát celé (můj nejoblíbenější seriál vůbec), ale tohle mi přijde přinejmenším stejně dobré, ačkoliv srovnávat to je těžké, když jsou to tak rozdílné seriály :-) Z HBO mě hodně baví ještě Newsroom (to je fakt pecka!), Girls, Looking... Rozhodně si nemyslím, že by šlo jen o hype, ten seriál je prostě ta největší fantasy, jaká kdy byla zfilmovaná, herecké výkony jsou výborné, je to plné nečekaných zvratů, vypadá to draze/filmově... Lidi to prostě baví... Ten hype kolem toho přišel až v posledních cca dvou letech, ale už předtím to mělo masivní sledovanost. O hype šlo u Avatara, kde to bylo neúnosné aniž by to někdo už viděl... Přitom to byla dějově jen vykradená Pocahontas :D

      Vymazat
  2. Čtenáři knížek budou asi vždy velcí kritici (ať objektivní či neobjektivní), ale moc nechápu, jak se třeba v postavách, geografii apod orientují nečtenáři a pouze diváci. Jim musí unikat velká většina .. vlastně úplně všeho.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knihy jsem nečetl a nemám ten pocit.

      Vymazat
    2. Orientuju se celkem dobře ... na knihy se vrhnu až po seriálu:-)

      Vymazat
  3. maly preklep vam tam zabludil ... epizoda The Mountain and the Viper bola epizodou osmou a nie siedmou :*:* k clanku asi len tolko, ze stvrta seria od svojho zaciatku smerovala k takemuto rekordu. Osobne si myslim, ze ak pojde teraz dej filmov aspon ciatocne tempom udalosti knih po suboji, 9. alebo 10. epizoda tento rekrod opat prekonaju :)
    Miska

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za upozornění, máte pravdu, je to osmá :)).

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.