neděle 4. května 2014

TV RECENZE: The Following/Stoupenci zla 2 - Druhá série zachraňuje seriálu reputaci

První série začala nadějně, charismatický sériový vrah, hlavní hrdina, který není prezentován jako černobílý, k tomu zajímavé zvraty..., ale postupem času se to zvrtlo. A to až do absurdních rovin, kdy byla každá druhá postava zabijákem nebo alespoň přívržencem ústředního záporáka. Naštěstí, druhá sezóna zaškobrtnutí první napravila. !!!POZOR, SPOILERY!!!


A jsme za to rádi, protože The Following nejprve vypadal jako jedna z nejnadějnějších thrillerových záležitostí na obrazovkách za poslední roky, ale díky extrémní snaze o to, servírovat divákovi jeden "šok" za druhým, jsme byli po zhlédnutí první řady mírně rozčarováni. Ale jak už jsme dali jasně vědět, situace se opět obrátila k dobrému.

Tedy, ne, že byla aktuálně skončená sezóna dokonalá, to ani zdaleka, ale podařilo se jí vyšvihnout k velmi slušnému nadprůměru.

Děj přímo navazuje na finále první řady. A asi nikoho nepřekvapí, že Joe Carroll (James Purefoy) je stále mezi živými, svou smrt totiž zfingoval a tak může vesele pokračovat ve svém vražedném řádění. Tentokrát má navíc velice mocného spojence, který je mu roven a to Lily Gray (Connie Nielsen). Ta je nejen extrémně movitá, ale především má velice brutální choutky. Z tohoto důvodu také adoptovala množství dětí z celého světa, aby z nich vychovávala výkonné vrahy. Z její rodinky nejvíce vynikají dvojčata Luke a Mark (Sam Underwood, který si zahrál už v Dexterovi).

Nápad přivést na scénu ženskou vražedkyni, která je na úrovni Joea, se nám líbil. Potěšilo nás i to, když je scenáristé obrátili proti sobě. Jen škoda, že jsme se nedočkali finálního měření sil mezi touto dvojicí. Na druhou stranu, postava Lily hrála důležitou roli v příběhu Mikea Westona (Shawn Ashmore). Byla to právě ona, která zlomila jeho duši "Mirka Dušína".

Jestliže se zaměříme na dějovou linku Joea, tak zpočátku to vypadalo, že pojedeme v očekávatelných kolejích - jeho zbylí přívrženci mu opět polezou do "zadele" a budou pro ně dělat, co jen mu na očích uvidí a to ve jménu díla Edgara Allana Poea. Ovšem, autoři se rozhodli posunout Joea trošku jiným směrem, takže se jeho pozornost zaměřila na náboženství. Ne snad, že by toužil po vykoupení, spíše naopak, rozhodl se ukázat světu, že náboženství je pokrytecké a že bůh lidi před Carrollovým řáděním nezachrání.

Není to úplně nejoriginálnější zápletka, ale rozhodně je to lepší volba, než využít naprosto totožného receptu jako v první řadě. A sledovat Joea, jak se snaží na svou stranu obrátit sektu, šíření jeho temného vlivu, který sžírá duši sice naivních, ale veskrze dobrotivých lidí v kultu, to je poutavé.

Ryan představuje rodinu

Samozřejmě, Ryan to nenechá jen tak a jde svému arcinepříteli po krku. Není na to ale sám, seriál přivádí na scénu novou postavu, Ryanovu neteř Max (Jessica Stroup). Její přítomnost je sice nejdříve překvapením, najednou se objeví a všichni se tváří, jako by tu byla od nepaměti, ale později se stane důležitou součástí děje.

Z čeho jsme ale příliš nadšení nebyli, je až příliš časté "oživování" zdánlivě mrtvých postav. O Joeovi jsme se už bavili, ale není sám. Vrátí se také Claire (Natalie Zea) a jednou se také zdá, že jsme se konečně zbavili Emmy (Valorie Curry), která je sice méně nesnesitelná, než v první řadě, ale pořád je to postava na facku, ale je to jen zdání, protože se v dalším díle objeví živá a (téměř úplně) zdravá.

Vedlejší postavy umírají jako na běžícím páse, ale u těch důležitějších se autoři docela bojí nechat je odejít, takže často mizí napětí, díky tomu, že si divák jednoduše řekne, že i když ten či ta zemřou, je tu velká šance, že si scenáristé vymyslí, jak je dostat zpět.

Naopak, právě u vedlejších charakterů nastává problém, že jsou představeni a často se stane, že než pořádně promluví do děje, jsou (obvykle nepěkně) zbaveni života. A u některých je to docela škoda, protože mají potenciál.

Ale to se dalo čekat, kromě Ryana a Joea jsou všichni ostatní spíše křovím, většina pozornosti je věnována soupeření této dvojice, kdy se jeden snaží dostat druhému na kobylku. Pořád je to zábavné, sledovat maniakálního Joea, který touží po "nesmrtelnosti" a neštítí se ničeho a Ryana, který je sice na straně těch "dobrých", ale je ochoten jít hodně za hranici zákona a morálky, aby dostal svého úhlavního protivníka.

Kevin Bacon je pro roli bývalého alkoholika a člověka posedlého tím dostat osobu, která mu způsobila takové problémy, jednoduše ideální a jeho výkon je dostatečně sugestivní, aby mu divák věřil. A dle nás je přístup, kdy hlavní hrdina není rozhodně vždy sympatický a často je těžké pro něj najít pochopení, pro projekt tohoto typu vhodný.

Ostatně, má to být depresivní podívaná a to i druhá řada splňuje. Tedy, už to není tak intenzivní jako u první sezóny, protože masakrování už jsme v seriálu viděli tolik, že nás jen tak nějaká vražda nezaskočí, ale stále je tu pár momentů, u kterých člověka mrazí.

Verdikt:

Druhá řada se naštěstí krotí, pokud jde o "šokující" zvraty, je jich tak akorát a nejsou tak absurdní jako v případě první sezóny. Většina nových postav má potenciál a u některých je i využit, i když  pár vedlejších charakterů by si zasloužilo více prostoru. Nejsme úplně nadšení ani z toho, že někteří "mrtví" byli přivedeni zpět. Současně se nám ale docela líbilo, kterým směrem tvůrci příběh posunuli, atmosféra je stále sympaticky depresivní a pár chvilek správně mrazivých.

Hodnocení: 7/10

7 komentářů:

  1. No nevím, ale já tuhle řadu dokoukal jen z nutnosti a pro mě to bylo utrpení. Tak stupidně napsanej scénář a chování postav jsem už dlouho neviděl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to mně právě přišlo, že mnohem zmatenější byla druhá poloviny první řady.

      Vymazat
  2. Mě se Following líbí, i když musím uznat, že mě 1. řada brala víc, i přesto se však těším na řadu 3. Jen by to chtělo něčím oživit a trochu tomu přidat, aby se zase neopakoval stereotyp z 1. či 2. série :).

    OdpovědětVymazat
  3. Druhá serie byla tak trochu vaření z vody.. a dost se bojím, co vyleze z té třetí. kdyby byl pro každou řadu nový záporák, udělali by mnohem líp

    OdpovědětVymazat
  4. Jaká je scéna 1. dílu 2. série v metru? Všude se píše, jak je mrazivá atd. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mrazivá určitě je, ale v seriálu byly i mrazivější momenty.

      Vymazat
  5. Dobrý den. Velmi pěkně sepsaná recenze! Děkuji za Váš smysluplný názor. Velice se na druhou sérii těším, pevně doufám v to, že i ta vyjde na DVD nosiči. Z hlediska krimiseriálů dnešní doby jde určitě o ten povedenější, který nekopíruje stávající. Přeji hezký den.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.