neděle 11. května 2014

TV RECENZE: The Crazy Ones - Robin Williams řádí na televizní obrazovce a jde mu to


The Crazy Ones jsou jedním z oněch seriálů, které začnou poměrně zvolna, ale postupem času, když si najdou styl, který jim vyhovuje, se z nich vyklube zábavná podívaná. Nový sitcom má v rukávu několik trumfů, ale tím největším je bezpochyby Robin Williams, který se nepřekvapivě utrhl ze řetězu a jeho nespoutaná energie dělá z The Crazy Ones podívanou, která stojí za zkoušku.

Nebudeme zapírat to, že poté, co jsme zhlédli první díl nového sitcomu, jsme také váhali, zda v něm máme pokračovat. Pilotní epizoda nás zrovna neokouzlila, ale za dlouhé roky sledování filmů a seriálů jsme se naučili jednu věc (tedy doufáme, že jsme se jich naučili více) a to, že soudit na první pohled se nevyplácí.

Není vůbec výjimečné, že některé projekty se zdají být skvělé a po pár dílech se ukáže, že jsme se nechali očůrat rohlíkem a platí to i naopak. Z The Crazy Ones se vyklubala možná ne žánrové hranice bortící, ale jistě zábavná podívaná.

Samotný námět není kdovíjak originální. V podstatě sledujeme každodenní chod reklamní agentury, v níž pracuje partička občas groteskních figurek. Jsou načrtnuty standardně, šéf Simon Roberts (Robin Williams), který je dítě v dospělém těle, jeho dcera Sydney (Sarah Michelle Gellar) vyrovnávající se s tím, že nepochází ze zrovna typické rodiny, kde by maminka pekla koláče a tatík učil dcerku jezdit na kole, firemní krasavec Zach (James Wolk), "nerdovitý" Andrew (Hamish Linklater) a roztomilá hláskující asistentka Lauren (Amanda Setton).

Podobně poskládanou grupu prostě od sitcomu čekáte a stejně tak se jednotlivé postavy často projevují tak, jak se v případě komediálních seriálů sluší a patří. Ovšem, jsou i okamžiky, kdy překvapí a vybočí z hranic archetypálních sitcomových hrdinů. A také jejich vztahy nejsou úplně běžné, například Zach, který dostane v podstatě každou dívku, která se mu zalíbí a joudovitý Andrew jsou nejlepší přátelé. Zach není povýšený šikanátor, který se nebaví s nikým, kdo nevypadá jako z katalogu spodního prádla.

Celkově se nám vazby mezi postavami líbily. Pracovníci agentury jsou velmi zvláštní, ale sympatická "rodina", která je neuvěřitelně energická a optimistická a dobrou náladu přenáší i na diváka.

Samozřejmě jsme se nevyhnuli slušné dávce sentimentality, což je u podobného projektu běžné, ale byť si někteří stěžují, že je toho moc, tak nám přišlo její množství tak akorát (někteří asi budou tvrdit opak, ale ne vše trošku emocionálnější je zákonitě špatné).

Silnější citový náboj mají především scény s Simonem a Sydney, ale když už se zdá, že to bude sladké tak, že nám uhnijí zuby, tak to obvykle "rozsekne" nějaká trošku drsnější poznámka, většinou z úst Robina Williamse.

Robin válí

Asi nikoho, kdo viděl alespoň jeden projekt s Robinem nepřekvapí, že právě on je nejvýraznějším členem obsazení. Už to sice není žádný junák, ale pořád je neuvěřitelně čiperný, kdykoliv se objeví na obrazovce, je jako uragán. Hláškuje jako o život, předvádí svou téměř nekonečnou zásobu grimas, prostě ukazuje, proč je jedním z nejznámějších komediálních herců.

Naštěstí se ale nesnaží urvat si celý seriál pro sebe, takže ani ostatní se neztratí. Dobře obsazeny byly všechny role a málokdo a málokdy někdo působí jako páté kolo u vozu. Ústřední pětice je dobře fungující celek, který by začal dost skřípat, kdyby v něm chyběla jedna ze "součástek".

Dobrý pocit z hereckého ansámblu podporuje sympaticky rozverné a vtipné dialogy. Nejsou sice extrémně drzé a odvážné, ale jsou příjemně štiplavé a rýpavé. A to je pro komedii tohoto typu vhodnější, než, kdyby vzduchem létaly dvojsmysly, u kterých by se červenal i přístavní dělník.

Ovšem zdá se, že scenáristé věnovali všechnu energii rozhovorům a trošku (více) pozapomněli, že není od věci, aby se také někam posouval děj. Jistě, jde o sitcom, takže není nutné, aby všechny díly propojovala pevná příběhová linie, ale v případě The Crazy Ones chybí jakýkoliv výraznější námět, který by šel napříč více epizodami. Respektive je tu jeden a to vztah Sydney a Andrewa, ale jinak je každý díl v podstatě výlet do kanceláře reklamní agentury, který výrazněji nenavazuje na předchozí díly a současně nepřipravuje cestičku pro následující.

Obvykle nás vysloveně netrápí, že postavy a děj se v sitcomech nevyvíjí tak výrazně jako například v dramatických projektech, vlastně nám občas přijde i úsměvné, že si někdo stěžuje na to, že psychologie hrdinů komediálních seriálů je málo propracovaná, ale pokud příběh nemá v podstatě žádný komplexnější základ, tak to není úplně to pravé ořechové ani v tomto žánru.

Uvidíme, za tvůrci tuto chybu napraví, tedy pokud dostanou šanci, sledovanost sice začala s úctyhodnými 15,52 miliony, ale finále už mělo jen 5,23 milionů diváků, což je velmi nepříjemný propad.

Verdikt:

Příjemná sonda do života reklamní agentury, která je plná vtipných a zábavných, i když někdy ne úplně originální postav. Robin Williams je plný energie a dokáže ji přenést na diváka, ale ani ostatní herci nezůstávají v jeho stínu. Dialogy jsou svěží a pobaví, ale seriálu chybí ucelenější dějová linie napříč epizodami. The Crazy Ones jsou milým sitcomem, u kterého bychom se nezlobili, kdyby dostal druhou řadu, ale současně si nevytrháme zbytky našich vlasů, protože ji nedostal.

Hodnocení: 7/10

3 komentářů:

  1. Nedostanou... Zrušeno

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím s recenzí a zároveň je mi líto, že to zrušili :( fakt to bylo lepší a lepší

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také si myslím, že to zrálo jako víno, ale bohužel. Tentokrát se s tím televizní stanice nemazlí a ruší seriály jako na běžícím páse.

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.