neděle 18. května 2014

TV RECENZE: The Blacklist - James Spader zachraňuje thrillerovou podívanou z vod průměru

Není sporu o tom, že The Blacklist je jednou z nejzajímavějších televizních novinek, které se v sezóně 2013/2014 objevily. Jde o velmi slušný thrillerový projekt. Ovšem, kdyby tvůrci neměli šťastnou ruku při castingu v případě hlavní postavy, pak by byla kvalita někde jinde.

The Blacklist je oním případem seriálu, který vděčí za svou zábavnost především představiteli ústřední role. V tomto případě je řeč o Jamesovi Spaderovi, který hraje Raymonda "Reda" Reddingtona. Jde o protřelého zločince, který patří k nejhledanějším kriminálníkům světa. A proto je velké překvapení, když se dobrovolně vzdá FBI a prohlásí, že s ní bude spolupracovat. Má ale jednu podmínku a to, že jednat bude pouze s agentkou Elizabeth Keen (Megan Boone).

Když je jeho přání splněno, Reddington poskytuje Elizabeth a jejím spolupracovníkům informace, které by jim měly pomoci chytit nejhorší zločince a často jsou to tak šikovní grázlíci, že o jejich aktivitách nemají tušení ani bezpečnostní složky.

Námět to není úplně nejoriginálnější, ale my máme pro podobné zápletky slabost. Seznam určitých cílů, které se jen tak nedají, to má slušný potenciál. Ovšem, nemůžeme říct, že by byl v případě The Blacklist využit úplně naplno.

Problémem je možná to, že seriál nemá 13 epizod, ale 22 a jelikož většina z nich je "vařena" podle podobného receptu, ve stylu - Reddington poskytne týmu FBI několik ne úplně jasných indicií, speciální tým pátrá po daném zločinci, Reddington mezi tím párkrát brnkne/sejde se s Elizabeth, dá jí zase další "drobky" vedoucí k cíli a tým pátrá dál. Samozřejmě, Red má svou vlastí agendu, kterou sleduje, což asi nikoho nepřekvapí.

Ale po určité době už je tento námět malinko vyšťavený. Hodně záleží na tom, kdo je stíhaným protivníkem. Někteří jsou zajímaví, jiní zrovna ne, takže jim věnované díly nejsou až tak lákavé.

Dojde i na klišé

Hlavní dějová linie se týká Elizabeth a jejího vztahu s Redem a pokud už za sebou máte pár kriminálních projektů, tak vám asi po chvíli dojde, co ty dva pojí. A upřímně, jde o zbytečné klišé, které bychom s klidným srdcem oželeli.

A tvůrci se nevyhnuli dalším několika "omšelým postupům", jako jsou například rvačky o pistoli, během niž zbraň vystřelí a divák má být hrozně napjatý, koho kulka zasáhla a přitom je to jasné jako facka.

Současně ale můžeme seriálu přiznat to, že nás několika zvraty překvapil. Zmínit můžeme ten, ve kterých figuruje Elizabethin manžel Tom (Ryan Eggold), ten jsme nečekali. A je tu pár dalších okamžiků, které příjemně zaskočí. Mohlo by jich být ale ještě o trošku více. Upřímně, děj není tak strhující, jak bychom si přáli.

Možná už na to neměli scenáristé sílu, protože vyčerpali většinu své energie na dialogy Reddingtona, na kterého platí ono okřídlené "co slovo, to perla" a to v dobrém slovy smyslu. Nejen, že Raymond mluví v jakékoliv situaci s ledovým klidem, ale především má poznámky, které diváka prostě odzbrojí. Bez ohledu na to, že je to muž, který toho má na "triku" opravdu hodně, díky svéráznému vystupování a hláškám působí jako velký sympaťák a člověk, který vše bere s nadhledem. Je to ideální prototyp antihrdiny. Je jasné (a on to ani neskrývá), že má na kontě hodně nepěkných věcí, ale s ohledem na jeho charisma si ho nejde neoblíbit.

Ale i kdyby byli scenáristé sebelepší, tak bez vhodného představitele by to nemohlo fungovat. Naštěstí, castingoví pracovníci sáhli po Jamesu Spaderovi a nemohli udělat lépe. Ten předvádí herecký výkon, který je přirozený, neextravagantní, ale současně velmi působivý.

O to více nás zamrzelo, že Megan Boone mu prostě nestačí. Není to úplně špatná herečka, ale ve scénách se Spaderem působí (a to jistě nebyl záměr) nevýrazně, skoro se ztrácí. A to je docela problém, když jde o představitelku hlavní ženské role.

Sympaťák ze seriálu Ve jménu vlasti a slečna z Pohotovosti

Ale není jediná z hereček, která je pro nás zbytečně "unylá". Příliš se nám do paměti nezapsala ani Parminder Nagra (Pohotovost) jako agentka CIA Meera Malik. Naopak Diego Klattenhoff (Ve jménu vlasti) jako agent FBI Donald Ressler a Harry Lennix (Muž z oceli) ztvárňujícího šéfa speciální jednotky spolupracující s Redem, určitě "nesplývají s pozadím".

Ano, trošku přeháníme, i Parminder a Megan si divák všimne, ale oproti mužskému osazenstvu jsou trošku nemastné neslané.

Musíme se poznamenat, že mírně zklamaní jsme byli i z finále. To bohužel neodpovědělo na dostatek otázek, tak jak se sluší a patří a nechalo několik dějových linií otevřených a současně jich uspokojivě ukončilo jen velmi malé množství. Navíc jsme se opět nevyhnuli několika klasickým klišé (zmizelá "mrtvola" určité osoby a podobně). Čekali jsme o něco více.

Verdikt:

Tvůrcům musíme pogratulovat k vynikajícímu rozhodnutí přizvat Jamese Spadera do hlavní role. Tím povýšili lehce nadprůměrný thrillerový projekt na velmi povedený zážitek. Spaderův výkon nechává částečně zapomenout i na několik zbytečných klišé a někdy nevýrazné výkony ženské části hereckého obsazení.

Hodnocení: 8/10

1 komentářů:

  1. Pff, Parminder byla hlavním důvodem proč jsem do toho šla :D. Žeru ji už od dob Neely z ER a proto mě nehorázně nakrklo že ji SPOILER na konci tak necitlivě odkrouhli/SPOILER :(. Minimálně jako eye candy and accent candy bych si ji tam klidně nechala natrvalo :D. Diegova role byla rozhodně daleko sympatičtější než ta z Homelandu.. Trochu jsem se ho bála, ale mile mě překvapil.. Ohledně Megan má autor článku bohužel pravdu. Na to že to měla být hlavní role, tak ji moc nezvládala... Když to srovnám třeba s takovou skvělou Claire Danes z právě zmiňovaného Homeland, tak je to jak nebe a dudy.. Ale na druhou sérii jsem rozhodně hodně zvědavá. Styl Case of the week mi víc než vyhovuje, tak by si ho mohli udržet s tím, že sem tam do toho zamíchají nějakou tu záhadičku ohledně Berlína a proč jde vlastně Redovi tak po krku.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.