středa 21. května 2014

TOP 7 : Nejzábavnější "monster filmy" nového tisíciletí - Godzilla není jediná kreatura, která stojí za pozornost

 
Nová Godzilla se mnohým líbí. Recenze jsou veskrze pochvalné (naše tedy moc ne), ale japonský uřvánek není jedinou kreaturou, která v minulých letech bodovala v kinech. Vybrali jsme sedm těch, které zaujaly nás. Mimochodem, pravidlem bylo, aby zrůdy, které se ve vybraných filmech objevují, byly slušného vzrůstu, žádné sušinky.


7. Pavoučí teror (2002)
Režie: Ellory Elkayem
Hodnocení ČSFD: 55 %
Hodnocení IMDb: 5,4/10
Hodnocení Metacritic: 53 %
Hodnocení Rottentomatoes: 5,5/10

Ne všichni očividně přišli Pavoučímu teroru na chuť, ale nám se pocta monster filmům padesátých a šedesátých let minulého století líbila. Záměrně béčková zápletka se zmutovanými pavouky, docela zábavné akční scény, příjemné obsazení, které si ze sebe umí udělat legraci a všudypřítomný nadhled, to na nás prostě fungovalo. Někdo neocenil šikovné balancování na hranici hororu a parodie, ale ten, kdo ano, si jistě Pavoučí teror skvěle užil.

6. Pacific Rim - Útok na Zemi (2013)
Režie: Guillermo del Toro
Hodnocení ČSFD: 65 %
Hodnocení IMDb: 7,1/10
Hodnocení Metacritic: 64 %
Hodnocení Rottentomatoes: 6,7/10

Guillermo del Toro je vizuální mág, to už nám dokázal mnohokrát (Hellboy, Faunův labyrint) a pořádně se rozšoupl i ve svém monster bijáku Pacific Rim. Nebudeme si nic nalhávat, jde především o obrazově poutavou podívanou, která dějově není úplně vypilovaná. Ale to se dá od podívané, ve které se řežou hlava nehlava obří monstra a roboti čekat. Pacific Rim je prostě lahodná strava pro oči, nic víc, nic míň. Jde o splněný "vlhký sen" každého klučiny, který si v dětství hrál s figurkami dinosaurů a robotů a představoval si, jaké by to bylo v reálu.

5. Apokalypsa v Hollywoodu (2013)
Režie: Seth Rogen a Evan Goldberg
Hodnocení ČSFD: 63 %
Hodnocení IMDb: 7,1/10
Hodnocení Metacritic: 64 %
Hodnocení Rottentomatoes: 6,7/10

Sice je to především komedie o tom, jak je partička hvězd bezradná ve chvíli, kdy se začne Hollywood propadat do horoucích pekel, ale objeví se v něm i několik monster a jedno z nich je opravdu dobře rostlý macek. Nejde o horor, ani pravověrné sci-fi, ale i tak se film chlubí několika monumentálními scénami a určitě pobaví i spousta cameo rolí.

4. Super 8 (2011)
Režie: J.J. Abrams
Hodnocení ČSFD: 67 %
Hodnocení IMDb: 7,1/10
Hodnocení Metacritic: 64 %
Hodnocení Rottentomatoes: 7,4/10

Po produkování Monstra (2008) dostal J.J. Abrams zřejmě chuť vyzkoušet si vlastní monster biják a  tak natočil Super 8. Jako producenta přizval Stevena Spielberga a film na něj také svým způsobem odkazuje. Atmosféra je zpočátku velmi příjemná, v centru dění jsou děti, ale postupem času se nám tempo rychle zvýší a dostáváme se do vod klasického monster filmu. Určité rezervy Super 8 má, především atmosféra nefunguje stoprocentně a některé triky by mohly být ještě lepší, ale pořád jde o vysoký nadprůměr, který za zhlédnutí bezpochyby stojí.

3. Monstrum (2008)
Režie: Matt Reeves
Hodnocení ČSFD: 73 %
Hodnocení IMDb: 7,1/10
Hodnocení Metacritic: 72 %
Hodnocení Rottentomatoes: 6,8/10

Další z mnoha projektů, ve kterém se sází na "ruční kameru". To nám obvykle příliš radosti nedělá, protože ve snaze o co největší autentičnost se většinou z filmu vyklube něco, u čeho v polovině případů netušíme, co se na plátně děje, ale Monstrum je světlou výjimkou. S kamerou se pracuje tak, aby byl divák v obraze a současně bylo dění sugestivní, atmosféra je rozhodně působivá, obsazení neokoukané, triky nepůsobí lacině a velkým pozitivem jsou i zvukové efekty, které dění podbarvují. Je pravda, že scénář je malinko klišoidní a vztahové peripetie hlavních hrdinů nejsou úplně tím, co by se nám na filmu líbilo, ale i tak jde o projekt, který nás velmi zaujal.

2. Chata v horách (2012)
Režie: Drew Goddard
Hodnocení ČSFD: 68 %
Hodnocení IMDb: 7,1/10
Hodnocení Metacritic: 72 %
Hodnocení Rottentomatoes: 7,8/10

Drew Goddard očividně monster žánru holduje, napsal scénář k Monstru, které v našem žebříčku figuruje na třetím místě a sám si střihl režii Chaty v horách, ve které je snad největší koncentrace různých druhů monster na jednu minutu stopáže. Je sice pravda, že většina z nich není zrovna gigantická, ale to v závěru vynahradí pořádná bestie, která je schopna zničit svět. Chata v horách je nejen žánrovou lahůdkou, ale především projektem, který si z podobně laděných projektů utahuje a zesměšňuje různá klišé, která se v nich objevují.

1. Mlha (2007)
Režie: Frank Darabont
Hodnocení ČSFD: 75 %
Hodnocení IMDb: 7,2/10
Hodnocení Metacritic: 58 %
Hodnocení Rottentomatoes: 6,6/10

Neplést si film Mlha s hororem Johna Carpentera a už vůbec ne s jeho remakem z roku 2005. Mlha je adaptací knihy Stephena Kinga a jak to tak bývá, tak spojení Darabont a King prostě funguje. A to především proto, že nejde jen o vizuálně poutavou podívanou, ve které se prohánějí obří monstra (ale nebojte, jsou tu), ale důvodem je hlavně fakt, že King opět sází i na zajímavě propracovanou psychologii hlavních i vedlejších postav. Ty jsou v tomto případě uvězněny v supermarketu, zatímco venku se rozprostřela mlha v níž číhá neznámé zlo. A podobná situace se na lidech v obchodě odrazí různě. Film se věnuje několika filozofickým tématům, aniž by si hrál na podívanou pro intelektuály a zapomínal na obrazovou působivost. Je sice znát, že měl film omezený rozpočet (26 milionů dolarů), ale triky nejsou vysloveně hrozivé. Mlha je monster podívanou, která není jen povrchní zábavou, ale skrývá v sobě mnohem více.

Který monster film je vaším favoritem?

3 komentářů:

  1. Nějak se vám pomichalo hodnocení csfd Monstra a Super 8

    OdpovědětVymazat
  2. nepopetlo ... Lovec trolů (nebo jak se to jmenuje ) taky neni špatnej

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.