středa 7. května 2014

TOP 10: Nejlepší filmoví záporáci - Zlodušská elita na stříbrném plátně

Na nejlepší televizní záporáky už jsme se podívali (více zde) a teď se vrhneme na ty, kteří neřádí na obrazovkách, ale na stříbrném plátně. Samozřejmě, kultovních zloduchů jsou hromady a každý má jiné favority. Tihle jsou naši, ale vy máte určitě ty své, kteří vám možná v žebříčku chybějí, takže se o jejich jména podělte v diskusi, rádi zjistíme, kteří "hajzlíci" imponují vám.

10. Sestra Ratchedová (Louise Fletcher)
Kde řádí: Přelet nad kukaččím hnízdem (1975)

Psychiatrická léčebna není sama o sobě veselým místem, ale když v ní navíc pevnou rukou vládne bezcitná a despotická sestra, která dělá lidem ze života peklo, je pobyt za zdmi ústavu opravdu zážitkem na celý život. Louise Fletcherová si svou roli opravdu vychutnala a podala výkon, který byl nepřekvapivě odměněn Oscarem. Už jsme v životě narazili na pár nepříjemných zdravotních pracovníků, ale proti Ratchedové to byla slabá káva.

9. Joker (Jack Nicholson, Heath Ledger)
Kde řádí: Batman (1989), Temný rytíř (2008)

V kinech jsme viděli hodně komiksových záporáků, ale i v konkurenci desítek a desítek zloduchů jich pár vyčnívalo a jedním z nich je i Joker. Maniak se zohaveným obličejem, který má hodně zvrácený smysl pro humor, pořádně zatopil Batmanovi a během jeho řádění zemřelo s úsměvem na tváři slušné množství lidí. Jak Nicholsonův, tak Ledgerův výkon se dočkal chvály. Heath byl dokonce oceněn Oscarem. Nicholson se ho sice nedočkal, ale někteří tvrdili, že jeho výkon zastínil to, co předvedl Michael Keaton v roli Batmana.

8. Norman Bates (Anthony Perkins)
Kde řádí: Psycho (1960)

Psycho patří k nejvýraznějším zástupcům thrillerového žánru a velkou zásluhu na tom má Anthony Perkins, který ztvárnil psychopatického Normana Batese, "mamánka", který má rozhodně velmi svérázné koníčky. Ocitnout se s ním v motelu prostě není nic, na co byste rádi vzpomínali. I když je tu velká pravděpodobnost, že byste už vzpomínat nemohli, protože by si vás (respektive vaše tělo) schovával ve sklepě jako exponát.

7. Freddy Krueger (Robert Englund, Jackie Earle Haley)
Kde řádí: Série filmů Noční můra, reboot z roku 2010


Jedna dvě, Freddy jde a nemá s vámi dobré úmysly. Už, když byl Freddy živý, tak to nebyl žádný svatoušek a dával zabrat nevinným dětem. A tak se jejich rodiče rozhodli vzít spravedlnost do svých rukou a Freddymu pořádně zatopili (doslova), jenže to netušili, že se Krueger vrátí ve snech a bude páchat ještě horší věci, než když byl naživu. Musí se mu nechat, že skony, které pro své oběti vymýšlí, jsou hodně brutální a originální a on se u nich skvěle baví. A divák obvykle také (tedy vyjma rebootu, ten zrovna povedený nebyl).

6. Ivan Drago (Dolph Lundgren)
Kde řádí: Rocky IV (1985)

Rocky (Sylvester Stallone) se ve své kariéře utkal s několika nekompromisními soupeři, ale ruská mlátička Ivan Drago je tím nejděsivějším. Blonďatá hora svalů, která udělá cokoliv ve jménu své domoviny, neváhá poslat na druhý břeh Rockyho nejlepšího přítele a vůbec si s tím neláme hlavu. Výčitky? Nehrozí, Ivan je stroj, kterého téměř nic nezastaví. Tedy, až na bijce, který chce pomstít smrt svého kamaráda.

5. Khan Noonien Singh (Ricardo Montalban, Benedict Cumberbatch)
Kde řádí: Star Trek II: Khanův hněv (1982), Star Trek: Do temnoty (2013)

Vysoce inteligentní a svým způsobem charismatický záporák, který často balancuje hranici geniality a šílenství, dotlačil členy posádky Enterprise na pokraj jejich psychických i fyzických sil. Khan si s ostatními umí pohrávat dle libosti a je v rámci dosažení svých cílů je ochoten dopouštět se činů, které nejsou, jak to jen říct, zrovna dobrotivého charakteru. A do karet mu hraje i to, že je výtečný taktik a když je to nutné, dokáže si i sám ušpinit ruce a ne pouze tahat za nitky.

4. Annie Wilkes (Kathy Bates)
Kde řádí: Misery nechce zemřít (1990)

Mít oddanou fanynku, to může být docela příjemné. A zpočátku se zdá, že i Annie je milá slečna, která je jen malinko více posedlá literární postavou Misery. Jenže, když se jí do rukou dostane autor knížek s její oblíbenou hrdinkou a Annie se nelíbí, co má s Misery v plánu, neštítí se použít velmi rázné metody, jak donutit nebohého pisálka, aby se ještě jednou rozmyslel, co chce s Misery udělat. A poznamenejme, že kladivo a zlomené kotníky jsou docela dobrým způsobem, jak přesvědčit člověka, aby změnil názor.


3. Amon Goeth (Ralph Finnes)
Kde řádí: Schindlerův seznam (1993)

Ralph Finnes má na kontě i jiného kultovního záporáka, lorda Voldemorta z Harryho Pottera, ale ještě děsivější postavu ztvárnil v Schindlerově seznamu. Jeho Amon Goeth se doslova vyžíval v mučení a zabíjení lidí. A jaké šéf koncentračního tábora během 2.světová války měl mnoho šancí k páchání extrémně krutých aktivit a většinou jich využil (neříkejte, že vás nemrazilo, když pro zábavu střílel lidi z okna). Skutečný Amon Goeth páchal ještě děsivější činy než jeho filmová verze a nakonec byl odsouzen za válečné zločiny a popraven oběšením. Jeho poslední slova byla Heil Hitler, k čemuž asi není potřeba nic dodávat.

2. Hannibal Lecter (Brian Cox, Anthony Hopkins, Gaspard Ulliel)
Kde řádí: Červený drak (1986),  Mlčení jehňátek (1991), Hannibal (2001), Červený drak (2002), Hannibal - Zrození (2007) 

Intelekt na úrovni génia, neveselé mládí a obliba lidského masa, to jsou faktory, které očividně dělají skvělého záporáka. A tím bezesporu Hannibal Lecter je. Jde o jednoho z nejvýraznějších zloduchů, které jsme kdy ve filmovém světě viděli. Na jedné straně uhlazený, kultivovaný a inteligentní psychiatr, na té druhé sériový vrah, který si připravuje k večeři části těl svých obětí. Ale zase na jeho obranu, je to gurmán, dává si záležet, aby jeho strava byla upravena dle špičkových receptů. Poprvé se Hannibal Lecter (i když měl trošku upravené příjmení na Lecktor) v kinech objevil v roce 1986, kdy ho ztvárnil Brian Cox, ale samozřejmě netřeba připomínat, že nejvíce ho proslavil Anthony Hopkins, který si ho zahrál v Mlčení jehňátek a několika následujících projektech. Za svůj výkon dostal Oscara. Mladého Lectera pak ztvárnil Gaspard Ulliel.

1. Darth Vader (David Prowse, Bob Anderson, James Earl Jones, Sebastian Shawn, Jake Lloyd, Hayden Christensen)
Kde řádí: Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977), Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder (1980), Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho (1983), Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba (1999), Star Wars: Epizoda II - Klony útočí (2002), Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů (2005)

První místo vás určitě nepřekvapí, ale holt pro geeky našeho formátu není většího záporáka, než je Darth Vader. Jeho sípavý dech, děsivě znetvořená tvář pod stejně děsivou maskou, škrcení vzpurných lidí s pomocí Síly, to a mnohem více z něj dělá našeho nejoblíbenějšího zloducha. I když pravda, těsně za ním skončil Palpatine (Ian McDiarmid) a Moff Tarkin (Peter Cushing). Palpatine je sice tím, kdo může za to, že se z Anakina stal Darth Vader a Tarkin bez mrknutí oka zničí celou planetu, ale Vader zase klidně zlikviduje nejen své dospělé sestry a bratry v chrámu Jediů, ale klidně i jediovské caparty. Mimochodem, psychiatři Eric Bui a Rachel Rodgers tvrdí, že Anakin splňuje šest kritérií hraniční poruchy osobnosti z devíti. Pro to, aby byla tato nemoc diagnostikována, je jich potřeba pět a více.

Který záporák je váš nej? Někdo z našeho žebříčku? Nebo snad Hans Gruber ze Smrtonosné pasti? Bill The Butcher z Gangů New Yorku? John Doe ze Sedm? Případně někdo úplně jiný?

26 komentářů:

  1. Castor Troy (Face Off), terorista, který je schopen čehokoliv od vraždění agentů FBI, poldů, civilistů (včetně žen a dětí), přes obchod s drogami, zbraněmi atd..až po použití zbraní hromadného ničení. Jen jsem si vzpomněl. Jinak můj Top je Joker ;) Hezký den všem

    OdpovědětVymazat
  2. ten nejkouzelnější - Loki

    OdpovědětVymazat
  3. Za mě určitě Trinity Killer z Dextera :-) Je o sice ze seriálu ale to snad nevadí. John Lithgow ho zahrál, tak skvěle, až se mi trochu znechutil ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Hans Gruber by si zasloužil čestnou zmínku.

    OdpovědětVymazat
  5. Darth Vader a v popisku herců Jake Lloyd. To mi přináší smích a slzy do očí. Možná bych dal jako čestnou zmíňku Jar-Jar Binkse pro episodu 1, to byl pro diváiky největší záporák celé prequel trilogie, kromě George Lucase samozřejmě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z Anakina se stal Darth Vader, Anakina si zahrál i Jake Lloyd, musí být zmíněn.

      Vymazat
    2. Samozřejmě, nic proti tomu nemám, já jenom, že mi to vrací nepěkné vzpomínky na episodu 1.

      Vymazat
  6. Darth Vader je jasná volba a ani se zbytkem se nedá nesouhlasit. Jen bych ještě zmínil Thulsu Soudce z Conana, Chong Lia z Bloodsportu v podání Bola Yeunga a dva majstštyky Garyho Oldmana: Stansfielda z Leona a Jean-Baptiste Emanuel Zorga z Pátého elementu. A za všechny ty malé záporáčky s desetisekundovou životností i jakoukoliv postavu ztvárněnou Al Leongem. Ale věřte nebo mě, mě nejvíc děsila Carmen Galin jako Mor v Rusko-Rumunsko-Československé Pohádce o putování.

    OdpovědětVymazat
  7. Myslim že Voldemort( Ralph Fiennes), Lex Luthor( Gene Hackman), Commodus (Joaquin Phoenix), Ernst Blofeld. Javier Bardem Tahle zeme neni pro starý, Jigsaw, Hugo Weaving Matrix,

    OdpovědětVymazat
  8. Malcolm MC Dowell jako SS ve filmu Štvanci , a jeho pověstné krájení francouzské cibule .. K nezaplacení :)

    OdpovědětVymazat
  9. ja osobne preferujem Roberta Patricka ako T-1000, ale
    Arnold Schwarzenegger je asi obľúbenejší

    OdpovědětVymazat
  10. Já bych k výše uvedeným ještě přidal agenta Smitha z Matrixu, Elle Driver z Kill Bill a pak určitě Arjena Rudda, u něho jsem si vždy říkal, že kulka do hlavy je směšně málo 8-)

    OdpovědětVymazat
  11. Můj favorit je Howard Payne (Dennis Hopper) - Nebezpečná rychlost. Magor co si rád hraje s výbušninami , má rád všechno pod kontrolou a občas ztratí hlavu.

    OdpovědětVymazat
  12. Mandarin (Ben Kingsley) - Iron Man 3 :D
    Dolores Umbridge (Imelda Staunton) - HP a fénixův řád (Ta baba mi pije krev ještě teď)
    Ralph Fiennes (Goeth, Voldemort, Hades, Červený drak...........)

    OdpovědětVymazat
  13. Magua z Posledneho Mohykana. Nezabudnutelny. A kral Joffrey

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Televizní záporáky jsme řešili v jiném článku a Joffrey mezi nimi byl :)). http://www.gorilla.cz/2014/04/top-5-nejlepsi-televizni-zaporaci.html

      Vymazat
  14. Mne v tom zozname chyba Malcolm McDowell ako Caligula.

    OdpovědětVymazat
  15. Pro me Christoph Waltz jako Lovec zidu z Hanebnych panchartu. Uzasne zahrany a slizky charakter :)

    OdpovědětVymazat
  16. Zabrousil bych do domácích vod a přidal invizitora Bobliga z Edelstedtu z Kladiva na čarodějnice. Mrazí mně z něj dodnes

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.