úterý 27. května 2014

TOP 10: Nejhorší filmové názvy - Takhle pojmenovat film, to chtělo hodně odvahy nebo šílenství

Je to samozřejmě přehnané, ale říká se, že nejtěžší na tom napsat knihu, je najít pro ni vhodný název. A je faktem, že jméno knihy, ale také filmu není úplně nepodstatný aspekt. Tvůrci těchto bijáků ho dost podcenili. Nebo možná byli pod vlivem návykových látek. Případně si z nás jen dělají srandu. Ať tak nebo tak, názvy těchto filmů jsou prostě, nejde to říct jinak, děsné.

10. Phffft! (1954)

Romantická komedie z roku 1954, ve které si zahrály hvězdy jako Jack Lemon nebo Kim Novak (za roli získala Zlatý Globus), není vůbec špatná. Je vlastně docela zábavná, ale samotný název, to už je trošku jiná kapitola. Inspirací pro něj byl název novinového sloupku o celebritách. Ovšem, ne každý si toho byl vědom a tak je název Phffft! v lepším případě nicneříkající, v tom horším si u něj člověk ťuká na čelo. Česká varianta pro jistotu neexistuje.

9. Teenage Catgirls In Heat (1994)
Pro pornofilm docela slušný název, většině lidí si asi po přečtení jména představí partičku teenagerovských "kočiček", které se škádlí například v sauně nebo na nějakém jiném místě, kde je pořádné horko a je nezbytné odhodit většinu svršků. Ovšem film je komediální horor. I když moment, ono je to vlastně geniální, už samotné jméno dost vyděsí.

8. Step Into Liquid (2003)
Dokumentární projekt Step Into Liquid je povedený. Jde o působivou podívanou. Jenže název nebyl vybrán zrovna dobře. Určitě existují lepší jména pro dokument věnovaný surfování než takové, které evokuje šlápnutí do vylitého vody v kuchyni. Režisér Dan Brown očividně nemá takový cit pro vhodné názvy, jako jeho otec Bruce, který v roce 1966 natočil také surfařskou podívanou, kterou trefně nazval The Endless Summer.

7. Freddy Got Fingered/Freddyho úlet (2001)
Jelikož jsme hodně ujetí, tak jsme si (i když nechtěně) představili jednu legendární hororovou postavu, která je uspokojována prsty. Ale ani člověka, který není tak zvrácený jako my, asi nenapadne při přečtení názvu Freddy Got Fingered nic moc pěkného. Český distributor se naštěstí trošku krotil a Freddyho úlet je mnohem přijatelnější jméno.

6. Sssssss (1973)
Jasně, jasně, chápeme to, jde o horor, ve kterém figurují hadi. A hadi syčí. Ovšem, když už nic jiného, tak je název Sssssss nepraktický. Už jen napsat správný počet "s" není sranda, natož někomu vyprávět, že jsem zrovna viděl film, který se jmenoval Sssssss. Jen to zkuste někomu říct a uvidíte, jak se bude tvářit.

5. Octopussy/Chobotnička (1973)
Bondovky mají bohatou historii s dost podivnými jmény. Především se to týká některých ženských postav (Lana Wood, Pussy Galore...). A pár dílů ze série se také dostalo do kin pod svérázným označením (například Quantum of Solace způsobilo u pár diváků kroucení hlavou). Ovšem Octopussy, to už je i na nás hodně velká divočina. Pussy sice sice můžeme přeložit jako číčů, ale také jako p*čku a ve spojení s chobotnicí to nezní moc sexy.

4. Can Hieronymus Merkin Ever Forget Mercy Humppe And Find True Happiness? (1969)
Dobrý nápad pojmenovat film tak, že jméno zabere půlku plakátu. Je sice hezké, že tvůrci komediálního muzikálu prozradili divákovi, co trápí hlavního hrdinu, ale na druhou stranu by mohli být trošku ohleduplní a zvolit titul, u kterého netrvá pět minut, než ho člověk vysloví. Tak doufáme, že Hieronymus Merkin najde pravé štěstí, ale mnohé by udělalo šťastnější, kdyby filmaři se trošku krotili při vymýšlení názvů. Mimochodem, překvapuje někoho, že v jedné anketě zvolili diváci tenhle název za nejhorší vůbec?

3. Eegah (1962)
První, co asi člověka napadne, je, co to kurňa znamená "Eegah". Nebojte se nic, my vám to vysvětlíme, Eegah je jméno prehistorického muže, který procitne v současnosti a zamiluje se do ženy, kterou náhodou potká. Prostě skvělá zápletka pro romantický horor (?!). A ještě lepší je jeho název. Podobný zvuk už jste možná někdy zaslechli, často ho vydávají ti, kteří "tlačí" na veřejných toaletách.

2. The Ghost in the Invisible Bikini (1966)
Film, ve kterém se prohánějí mladí sexy lidé, duch s průhlednými bikinami, motorkářský gang a zpěvačka Nancy Sinatra je posledním z série takzvaných beach party filmů (až na to, že v něm není žádná pláž) společnosti American International Pictures. Projekt je taková neškodná praštěná taškařice, ale i tak mohl být zvoleno trošku jiné jméno.

1. The Incredible Strange Creatures Who Stopped Living And Became Mixed-Up Zombies (1963)

Film se chlubí tím, že je prvním monster muzikálem. Je tedy otázkou, zda je tu něco ke chlubení. Určitě to ale nebude jméno, které je opět poněkud nekompaktní a navíc prostě a jednoduše divné (i když se objevilo pár těch, kterým přišlo roztomilé. My se k nim ale neřadíme). A ani samotný projekt není zrovna chvályhodný, je to šílenost a ne v dobrém slovy smyslu.

Tady je nás žebříček a jaký název filmu přijde nejhorší vám? Některé z uvedených nebo úplně jiný?

7 komentářů:

  1. Tak na šestou příčku k tomu Sssssss patří i RRRrrrr!!!
    To je možná ještě horší, protože tam jsou malá písmena, velká písmena a na konci ještě vykřičníky.

    OdpovědětVymazat
  2. Líbí se mi tyhle vaše nové rubriky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsme rádi :)). Snažíme se přinášet trošku bohatší obsah, než jen překlady novinek ze zahraničních zdrojů :).

      Vymazat
  3. Moc hezký článek. Palec nahoru. ;o)

    OdpovědětVymazat
  4. Velmi zajímavý film nejen názvem je R.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.