neděle 25. května 2014

Téma: Šest typů komentářů, které nám pijí krev

Psaní nás baví. Věřte tomu či ne, opravdu to nedělám proto, abychom si mohli vydržovat tři vily v Monaku a garáž plnou závoďáků. Někoho to asi překvapí, ale psaním si člověk opravdu obvykle nezajistí koupele v šampaňském a dvě jachty. Tedy, pokud se vám nepodaří napsat knihu o čarodějnickém učni nebo o třpytících se upírech. Děláme to proto, protože je to zábava. Ovšem, stejně jako většina jiných činností, i tahle se sebou nese pár negativ. Jedním z těch, která nás vážně "prudí" jsou diskuse. Respektive určité typy komentářů. A které nám opravdu lezou na nervy?

Je to sr*čka
Diskuse je o tom, aby člověk vyjádřil svůj názor. Ovšem, není asi úplně špatné, když je ten názor podložen pár argumenty. Pokud se někomu nějaký film, seriál nebo cokoliv jiného nelíbí, je to naprosto v pořádku. Ostatně sto lidí, sto chutí. Ale pokud se v diskusi objeví komentář ve stylu "Je to sr*čka" nebo vyšší level "Je to p*čovina", tak to asi pro autory této fráze bude překvapení, ale ostatní diskutující většinou z tohoto rázného komentáře nepochopí, proč by daný film/seriál měl být produktem vylučování. O něco efektivnější je vypíchnout alespoň pár konkrétních věcí, proč se nám to či ono nelíbí.

Trolluji, trolluješ, trollujeme
Takzvaní trollové také často používají fráze (nebo jejich variace), které jsou zmíněny výše, ale ne proto, že by se jim film/seriál vážně nelíbil, ale jejich cílem je rozproudit diskusi. Ale ne v dobrém slova smyslu, cílem je vyprovokovat ostatní a plácat se smíchy do kolen ve chvíli, kdy se budou ostatní diskutujících rozčilovat, jak mohl někdo napsat něco takového o tom či tom projektu. Trollové nebo chcete-li provokatéři se tak často vyskytují v diskusích u veleoblíbených záležitostí (Nolanovy filmy, Hra o trůny...), protože v případě rýpání do kvalitních a milovaných filmů/seriálů je v podstatě stoprocentní jistota, že se podaří někoho chytit "na vějičku" a propukne divoká hádka, kdy budou fanoušci intenzivně obhajovat svou televizní/filmovou lásku.

Nemáš názor jako já? Tak si d*bil
Dnešní doba fandí sebevědomým lidem a je to asi v pořádku. Ale hranice mezi sebevědomím a egoismem je velmi tenká a mnoho z nás ji často překračuje. Není pak divu, že se objevují diskutující, kteří mají pocit, že co se (ne)líbí jim, musí se (ne)líbit i ostatním. Protože oni přece mají nejlepší vkus, jsou nejbystřejší a nejmoudřejší. Co na tom, že názor na film/seriál je subjektivní věcí, kterou ovlivňuje hromada faktorů (to, že nemám rád toho či toho herce, neznamená, že ho musí nesnášet i ostatní...), prostě pokud já říkám, že to není dobrý film, tak ten, kdo tvrdí něco jiného musí být hlupák nevídaných rozměrů. Ovšem hodnocení filmů/seriálů není exaktní věda, i když se to občas nezdá, tak filmové a televizní projekty jsou umění a to není objektivní záležitostí. Je to jako v případě obrazů. Určitě jste občas viděli nějaké dílo, o kterém jste si řekli: "Co je to je za patlanici? Tohle jsem namaloval jako dítě, když jsem rozmazal vodovky po papíře" a pak zjistíte, že se dané dílko prodalo za pár milionů dolarů. Filmy a seriály se sice hodnotí o něco lépe, aspekty jako příběh, střih a podobně se dají svým způsobem analyzovat, ale i tak nelze říct striktní "je to špatné/dobré" a předpokládat, že s tím budou souhlasit úplně všichni. Vybavujeme si komentář u jednoho vysoce ceněné filmu, kde jeden diskutující uvedl, že pozitivní hodnocení novinářů a různých uměleckých porot je velký omyl. To je taková pěkná kombinace toho, že jde člověk proti proudu a navíc si myslí, že on jediný se nenechal opít rohlíkem a vidí to, co tisícům jiných uniklo. Gratulujeme ke geniální mysli.

Za každou cenu proti proudu
Není seriál/film ten, aby se zalíbil divákům všem. I projekt, který je všeobecně přijat kladně, si najde své odpůrce. A není nic překvapivého, že i když 99 % lidí je oslněno, tak je pár těch, kteří prostě danému titulu nepřišli na chuť. Nemuselo je oslovit téma, obsazení, příběh atd. atd.. Ovšem jsou tací, kteří jdou proti proudu ne proto, že by se jim daný projekt nezdá povedený, ale spíše proto, aby ukázali, že oni se nenechají strhnout mainstreamem, nejsou ovcí, která jde s hlavním proudem. Jinak řečeno pozéři. Je prostě "cool" nemít rád to, co mají rádi ostatní a naopak.

Pokud to neděláš, tak to nekritizuj
Tak tohle je naše asi "nejoblíbenější" kategorie. Čas od čas se v diskusi objeví nějaký dobrotivý jedinec, který je rozhořčen tím, že si někdo dovoluje kritizovat film či seriál, přestože sám nikdy žádný nenatočil. Jak je možné mít výtky k nějakému dílu, když jsme na vlastní kůži neokusili to, jak náročné je stvořit film/seriál? Co jsme to za drzé a neomalené osoby? Fuj, hanba nám. Asi takhle, to, že nejsme kuchaři neznamená, že neumíme ocenit dobré jídlo a nepoznáme špatné. Samozřejmě si ceníme práce štábu a herců a víme, že to často nemají snadné, ale pokud se nám prostě něco nelíbí, tak to zmíníme a nezahrajeme to do outu, jen proto, že se na filmu/seriálu nadřelo plno lidí.

Tohle si sice neříkal, ale určitě si to tak myslel
Někdy také máme dojem, že se mezi některými diskutujícími šíří nějaké zrakové problémy, protože mají tendenci ignorovat uvedené argumenty. Člověk se jim snaží něco vysvětlit, rozepíše se tak, že si sedře kůži z prstů a druhá strana prostě ignoruje, co bylo řečeno a reaguje úplně na něco jiného. A pokud je odkážete na to, co už jste napsali, tak vám vysvětlí, že ano, že jste tohle jste uvedli, ale vlastně jste to mysleli jinak. Prostě vám vidí do hlavy a ví mnohem lépe to, jak jste to mysleli, než vy sami. Jsme docela překvapeni, že tolik lidí disponuje telepatickými schopnostmi, zřejmě každý druhý člověk je Profesor X.

Tak jsme si vylili srdce a hned se cítíme o něco klidnější. A co jsme tím vším chtěli říct? Hlavně to, že pokud se člověk pouští do diskuse, tak by měl být schopný uvést argumenty a současně umět přijmout argumenty druhých. Jednoduché, ale velmi účinné.

Jaké typy diskutujících rozčilují vás?

20 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Ale pořád je to lepší čtení než Harry Potter :-)

      Vymazat
  2. Mě na CSFD nejvíce serou trollové a lidi, kteří místo Google píšou své otázky do diskuze jako např. jaká byla potitulková scéna apod.

    OdpovědětVymazat
  3. Přesně tak. Chtěl jsem reagovat na článek o Viggovi a Lotrovi, ale radši jsem si to rozmyslel. Nestojím o urážky. Ale u filmu a seriálu je to ještě dobrý. Nejhorší situace je podle mne ve videoherním průmyslu. Konzolová válka, do toho nějaký ten PCčkář a likvidace diskuze je jasná. Naposledy naprosto hloupé příspěvky okolo akce The Order 1886. Na Gamesu to Petr Poláček popsal dobře. http://games.tiscali.cz/video/kratka-ukazka-z-ps4-akce-the-order-1886-dela-z-fanousku-psychopaty-238485

    OdpovědětVymazat
  4. Tohle není jen problém tady. Asi je to celkově u....fanoušků? Vždycky cítí, že vědí víc, než ostatní a mají nějak právo se k tomu vyjádřit. Lidi, co čtou filmové weby, jsou fanoušci, a i když zrovna nic nepíšou, můžou o tom vědět stejně jako autor. Komentáře tohohle typu jsou otravné, názory se liší, a bohužel styl některých jen ukazuje, jací jsou to spíš idioti. Možná bych ještě přidala komentáře, které obsahují spoilery.

    OdpovědětVymazat
  5. Pokud se vám názory ostatních nelíbí, tak nevím proč máte otevřené diskuze. A nebrečte tu omg diskuze by byla úplně zbytečná, kdyby všichni spolu souhlasili. Trapný článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže koukám, že pointa článku byla pochopena. Děkuji za příklad komentáře posledního zmíněného typu :D.

      Vymazat
    2. Spíš tohle je trapná reakce.Nejspíš jste vůbec nepochopil jádro toho na co si stěžují...jestli jste ten "trapný" článek tedy vůbec četl.Kdo nemá klapky na očích nemůže si z toho vzít ponaučení:"nestojíme o vaše názory" nebo vaše názory jsou automaticky špatné protože jsou jiné než ty naše.Když si to opravdu přečtete(a k tomuhle ti vlastně vystačí přečíst si jen ty podnapisy)tak bys měl vidět že je to přesně to co nesnáší(oprávněně) na některých diskutérech.Já sám jsem se mnohokrát setkal v diskuzích(hlavně na netu kde jsou anonymové obzvlášt velcí "Hrdinové")se všemi těmi otravnými body a ze všeho nejvíc mi leze na nervy ten neskutečný primitivizmus:"Nemáš názor jako já? Tak si d*bil".Já sám mimochodem částečně uplatnuji bod:"Pokud to neděláš, tak to nekritizuj",I když nikdy jsem to nepoužil v diskuzy ohledně filmu ale sem tam ohledně Komiksů.Souhlasím že ne vždy je to vhodné použít a kritizovat má samozřejmě právo každý ale věřím že pokud například někdo není schopný nakreslit vůbec nic tak by aspon měla mít ta jeho kritika nějaké mantinely a úctu k tomu co sám vůbec nedokážu vytvořit a ne to neskutečně agresivně a sebevědomě rozcupovat.S bodem "Pokud to neděláš, tak to nekritizuj" tedy souhlasím jen částečně.

      Vymazat
    3. Ani nemusím číst ten tvůj neformátovaný sloup zbytečně psaného a určitě nesmyslného textu plného protikladů a rozporů s tykáním a vykáním najednou, abych pochopil že jsi jen další hlupák, který se právě nechal vyprovokovat trollem. Just lol.

      Vymazat
    4. Hrdinný anonyme nikdy jsem nepochopil jak někoho může bavit trolování ale jsem rád že tě moje reakce evidentně vyprovokovala a odhalila přesně jako toho hlupáka do kterého mi nadáváš.Sice jsi ten neformátovaný "sloup"svými slovy nečetl ale navzdory tomu zjevně detailně víš o čem tam píši.Možná jsi tedy jasnovidec?Dobrou noc anonymní chytráku a příště to raději zkoušej někde jinde.-)

      Vymazat
    5. 2x chycen na jednu udici, dobrý lov hihihihi

      Vymazat
  6. osobne mi lezie na nervy komentar typu: "som prvy!" ... zo zaciatku to mozno bola sranda (alebo netusim preco inak by s tym niektori ludia zacinali), ale teraz uz by s tym mohli prestat... inak pekny clanok :)

    OdpovědětVymazat
  7. tohle je ale sracka! :-D

    Michal V.

    OdpovědětVymazat
  8. Teda zas zajímavý článek, docela dost to zasahuje i do psychologie,takže poklona. Toto by mě nenapadlo ani rozebrat a přitom jsem si to tak užila. Ráda diskutuju k tomu, co mě zajímá či zlobí a chci vyjádřit svůj názor. Jsem člověk, který respektuje jiné názory, pokud jsou podloženy logickými či lidskými argumenty, jak správně pan Lysý píše.

    Nevím, zda patřím do některé kategorie, což bych nerada, ale přiznám se, že se často chytím na ty trolly a pak se přu. Ale ne ve smyslu, že jejich názor je špatný, to ne, ale rozčiluje mě konkrétně jedna věc - často a velmi často se stává, že k určité věci se vyjadřují lidi, kteří tu danou věc nesnáší, což bych tak ještě brala, ať si přečtu, co se jinému na tom nelíbí, ale strašně mi vadí, že pak píší, že ti lidi, kterým se to líbí, jsou negramotní, nevzdělanci, blbci, totální neznalci kultury a podobně. To mi vadí, měj si jiný názor, dívej se na jiné věci, řekni mi, proč se ti to nelíbí, ale proč mě urážíš, proč mi nadáváš? Dělám to snad já.
    A teď konkrétně - byla jsem na koncertu Nickelback - byl to obrovský zážitek a druhý den jsem se těšila na recenze - všude kladná ohodnocení, jen na I Dnes to sepsuli (asi šli proti proudu) a v diskuzích na této stránce se objevilo plno lidí, co tuto hudbu neposlouchají, co je odsuzovali a těm, co je mají rádi tvrdili, že jsou kreténi, když za to dali prachy. Já uznala, že koncert byl špatně ozvučený atd., ale nezkousla jsem tam jednoho pána, který mi tvrdil, že jsem nemohla vyrůst na Led Zeppellin a Black Sabath, když se mi líbí teď Nickelback a že nevím, co je to kvalitní hudba. Takže jsem se asi chytla na trolla.

    No a taky ještě jedna věc k tomu - kdybych byla stejná, tak lezu na stránky o hororech a budu tam vykládat, jak je to hnusné se na to koukat, jak to můžou vystát, že jim není špatně atd. Ale nedělám to, protože respektuju, že někomu se tento žánr líbí a navíc druhů hororů je dost a já třeba mám tři, na které se ráda podívám, protože to nejsou krváky,ale docela psychologické podívané - Kruh, Ďábel a ten třetí - kecala jsem, tak jsou jenom dva. Takže nesnáším lidi, kteří uráží druhé jen proto, že oni mají rádi něco jiného. Snad jsem to vysvětlila dobře:-)

    Katynka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to vysvětleno dobře :D. Holt jsou lidé, kteří si myslí, že jejich vkus je jediný správný a kdo ho nemá, tak je mimo :D. Ale kdyby to tak bylo, tak by to pro umělecký svět asi nebylo zrovna ideální, pokud by se všem líbilo to samé :D .

      Vymazat
  9. Určitě komentáře typu "Jsem první" :D ale ty se na tomto webu naštěstí moc neobjevují. Potom určitě spoilery, hlavně spoilery... To je zlo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, moc "jsem první" tu naštěstí opravdu nemám a "spoileristů" také ne :D. Ještě to tak :D.

      Vymazat
  10. Když někdo prudí bez důvodu, tak je to fakt na facku. Ale na druhou stranu, když napíšete: "Ovšem u Hobita bychom se s ním možná mohli shodnout, protože se na filmech muselo odrazit to, že z jedné poměrně tenké knížky se čerpá pro tři díly (i když třetí vznikne i na základě Tolkienových poznámek)." a já vám napíšu, že je to tak, že na základě jeho poznámek, dodatků k Pánovi prstenů, vznikají všechny tři díly a čerpal z nich už i ten první, a vy nejste schopni si to ověřit, ani opravit...tak to není pro vás dobrá vizitka.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.