středa 5. března 2014

Watchmen: Joel Silver kritizuje Snyderovu verzi, co Snyder na to?

Proslulý (i když poslední dobou nepříliš finančně úspěšný) producent Joel Silver se pustil do kárání režiséra Zacka Snydera kvůli komiksové adaptaci Strážci - Watchmen. Zack Snyder si to ale nenechal líbit.

Možná to bude pro někoho překvapením, ale o filmové verzi komiksu Watchmen se uvažovalo už předtím, než se projektu ujal Zack Snyder. Ještě před ním pracoval na filmu právě producent Joel Silver a režii měl mít na starosti Terry Gilliam (Kletba bratří Grimmů). Ale jak to tak u Terryho bývá, první klapka nepadla, protože Gilliam považoval materiál za nezfilmovatelný.

Během nedávného interview se k tématu vyjádřil právě Joel Silver, který opěvoval jejich verzi, která měla končit tak, že by se postava Doktora Manhattana vrátila zpět v čase a zabránila tomu, aby se tento superhrdina vůbec zrodil. Silver se vyjádřil v tom smyslu, že Snyderova verze je příliš věrna originálu, je otrocká a sice prý nadchnula publikum, ale ne natolik, aby se stal film úspěšným (film při rozpočtu 130 milionů dolarů vydělal něco málo přes 185 milionů).

Nyní Snyder a jeho žena Deobrah, která působí jako producentka, reagovali na Joelova slova skrze The Huffington Post.

"Pokud jste četli Gilliamův konec, víte, že je to naprosto šílené," nebral si servítky Snyder a jeho žena dodala: "Fanoušci by si pomysleli, že musejí kouřit crack."

"Fanoušci by byli vzteky bez sebe. A tak jsem to natočil dle sebe. Je to zřejmě můj nejoblíbenější film. Miluji komiks a miluji vše na tomhle filmu. Miluji jeho styl. Prostě ten film miluji a natáčel jsem ho z lásky, ne pro peníze. A udělal jsem ho proto, že jsem věděl, že by ho studio natočila tak jako tak a možná by z toho vznikla naprostá šílenost. Proto jsem ho natočil, abych ho uchránil před dalšími Terry Gilliamy."

Nám se Watchmen líbili a rozhodně ne málo. Zlé jazyky sice tvrdí, že film je skutečně jen rozhýbaným komiksem, ale v tomto případě nám to vyhovovalo.

Vyhovovalo vám Snyderovo pojetí?

5 komentářů:

  1. Zrovna nedávno jsem dočetl komiks a je pravda, že film ho kopíruje téměř ve všem. Což nevadí, protože komiks je natolik originální, že z toho vznikl i naprosto originální film a fanoušci komiksu určitě můžou být spokojeni. Jediný výraznější rozdíl je právě na konci, ale i tam je to v podstatě jen detail a výsledek je stejný. Konec Watchmenů mě právě nadchnul tím, že jsem něco takového vůbec nečekal. Naopak zde zmiňovaná Silverova verze je typické holywoodské předvídatelné klišé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaký je rozdiel v konci vo filme a v komixe ?

      Vymazat
    2. (Kdo to nechce vědět, ať dál nečte.) Ve filmu to Adrian Veidt nafinguje tak, aby to vypadalo že za zničením světových metropolí stojí Doktor Manhattan. Naproti tomu v komiksu to Veidt zamaskuje jako útok mimozemského monstra a zničen je pouze New York. Ale výsledek je stejný - světový mír a Dr. Manhattan opustí planetu.

      Vymazat
  2. Proč se Zack naváží do Terryho,když ho urazil Silver?

    OdpovědětVymazat
  3. Takhle kvalitní látka by si slátaninu, kterou vymyslel Silver rozhodně nezasloužila. Plácat do všeho americký happyend je hloupost a vede jen k nudě, bude to znít klišovitě ale všichni by si měli přečíst nebo se podívat na Hru o trůny, Martin si jak všichni víme nebere servítky a zabíjí jednu oblíbenou posavu za druhou a jestli vůbec přijde happyend je značně nejisté, tak by měl Hollywood točit. A jestli je film Watchmen otrocký přepis, koho to zajímá Alan Moore je s tím stejně všechny poslal do háje. D

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.