čtvrtek 13. března 2014

Uspět se dá i bez hezké tvářičky, herci, kteří nevypadají zrovna jako z katalogu bodují

Nedávno bylo oznámeno, že si v sedmé epizodě Hvězdných válek zahraje Adam Driver. Tenhle mladý herec je v poslední době na roztrhání a to i přesto, že to není zrovna typický hezoun. Je jedním z mnoha důkazů, že i pokud netrávíte 6 hodin denně v posilovně a nemáte tvář, která se dá označit za zázrak přírody, můžete v tak povrchním světě, jako je ten filmový, uspět. Podívejme se na některé herečky a herce, kteří zrovna nevyhráli genetickou loterii (alespoň, pokud jde i vizáž) a přesto bodují.

Jen, aby bylo jasno, účelem tohoto článku není primárně poukázat na to, že dané celebrity nevypadají úplně perfektně, ale spíše potěšit ty, kteří se obávají, že bez dokonalého vzhledu se nedá uspět. Dá a velmi slušně.

O tom ví své Danny Trejo, herec, jehož tvář vypadá poněkud... hrubě a to doslova. Nejen, že na první pohled působí jako mexický zabiják, kterému není radno plést se do cesty (a on v mládí měl problémy se zákonem), ale nelze ho popsat jinak, než jako "poďobaného". Ovšem právě to, že vypadá tak děsivě, se stalo jeho silnou zbraní a je obsazován do rolí drsňáků. Stal se velkým oblíbencem režiséra Roberta Rodrigueze, objevil se v mnoha jeho filmech (Od soumraku do úsvitu, Machete...), ale na kontě má i desítky a desítky projektů jiných tvůrců, kteří si ho v drtivé většině vytipují právě díky jeho drsňácké image.


Na podobnou kartu může sázet i Ron Perlman, který není zrovna klasickým sexsymbolem, ale jeho mohutná postava a  zádumčivě pomuchlaný obličej ho předurčují k rolím především nekompromisních bijců. Samozřejmě ztvárňuje i jiné postavy, ale obvykle to nejsou zrovna romantičtí hrdinové, alespoň ne ti typičtí. Těžko předpokládat, že zrovna Ronův plakát budou mít teenagerky vylepené v pokojících hned vedle Roberta Pattinsona. Ale my si raději na zeď plácneme poster Hellboye, než Edwarda.

Vrátíme se na moment k Robertu Rodriguezovi, který očividně rád dává prostor ne až tak nádherným tvářím. V jeho Desperadu jsme například mohli vidět Stevea Buscemiho a oblíbil si ho i Rodriguezův parťák Quentin Tarantino, který ho také obsadil do několika svých filmů. Ovšem Stevea vůbec nemusí trápit jeho věčně vykulený výraz a chrup, ze kterého dentisté asi nemají velkou radost. S jeho talentem může vypadat jako Quasimodo a stejně ho budeme zbožňovat.

A stejně tak rádi máme Willema Dafoea, který má sice extrémní porci charismatu, ale jako panenka Ken nevypadá. A ještě, že tak, hezounů najdeme v Hollywoodu na každém rohu hromadu, ale takhle talentovaných herců ne. Willem má na kontě spoustu zajímavých postav, často jde o záporné nebo bizarní charaktery, což k jeho vizáži skvěle sedí. Ale stejně jako v případě Stevea Buscemiho, i Willem nemá problémy zahrát si i v komediálních projektech. Přesto mu nejlépe sedí atypické a často záporné postavy.

Obvykle ňoumy a podivíny ztvárňuje Clint Howard, který se nemůže chlubit ani bujnou kšticí, ani sošnou postavou, ani perfektní tváři, ani dokonalým úsměvem, ani kukadly, ze kterých se podlamují kolena. Ale i přesto se objevil ve spoustě zajímavých filmů, jako je Tango a Cash nebo Apollo 13. Vsadíme se, že na počátku jeho profesní dráhy ho někteří lidé od herecké kariéry odrazovali, ale jak je vidno, on jim dokázal, že i když někdo nevypadá jako supermodel, ve filmové branži může uspět.

Dokázal to i John C. Reilly a to bez ohledu na fakt, že jeho tvář je velmi netradiční. Možná proto se dlouhou dobu objevoval především ve vedlejších rolích, ale i v nich se mu dařilo zajmout. Čas od času ale také dostane více prostoru, jako například v komedii Bratři z donucení a obvykle to dopadne dobře. Reilly zvládá jak komediální role, tak postavy dramatičtějšího rázu. Důkazem jsou například Gangy New Yorku. A dočkal se i nominace na Oscara za film Chicago.

Hromadu ocenění za svou kariéru posbíral i Danny DeVito. A vůbec mu v jeho profesním životě nepřekáželo to, že má 152 centimetrů, nepatří k úplně nejštíhlejším hercům a že ztratil podstatnou část svého vlasového porostu. Ale to jsou jen drobnosti ve srovnání s jeho výkony ve filmu Přelet nad kukaččím hnízdem nebo v komedii Honba za diamantem, případně komiksové adaptaci Batman se vrací. Jde mu také režie, jeho Válka Roseových pobaví i po letech a milionech repríz. V DeVitově filmografii najdeme spoustu zajímavých filmů, od dramat až po hromadu komedií. A i přes fakt, že fyzicky nevyčnívá, divák si ho vždy všimne.

Všimnout si člověk zákonitě musí i Samuela L. Jacksona, který září v téměř každé roli, ve které se objeví. Ať už hraje mistra Řádu Jedi nebo šéfa superšpionské organizace. Samuel patří k nejvýznačnějším hercům tmavé pleti a ne bezdůvodně, jeho talent je nepopiratelný. Sice to není žádný velký fešák, ale koho to zajímavá? Nick Fury, Jules z Pulp Fiction: Historky z podsvětí nebo Mace Windu nemusejí být hezouni, hlavní je, že jsou "badass" a to v podání Jacksona rozhodně jsou.

Jelikož jsme gentlemani, tak nebudeme věnovat příliš času herečkám, abychom neranili jejich city, ale jednu zmínit můžeme. Jde o ženštinu, která se často objevuje v žebříčcích nejméně přitažlivých celebrit, kdy jsou jako důvody uváděny "koňský obličej", urousané vlasy a další nedostatky. Možná někteří z vás uhodli, že se jedná o Sarah Jessicu Parker. Dovolíme si tvrdit, že pro herečky je ve světě filmu a televize asi o něco obtížnější uspět, pokud nevypadají úplně k světu, ale Sarah se to určitě povedlo. Především díky kultovnímu seriálu Sex ve městě, který se dočkal i dvou filmových podob. A ať už si o jejich kvalitě myslíme cokoliv, tak finančně zabodovaly.

Máte nějakou oblíbenou hvězdu, která není úplně nejatraktivnější v tradičním slova smyslu, ale i tak jste z ní nadšení?

14 komentářů:

  1. Tady jedna těžko předpokládaná teenagerka, co má pokoj vylepenej vším možným od star wars přes většinu marvelovek až po toho hellboye, jen ten pattison tam někde chybí
    Moment, počítá se na plakátu k ohnivému poháru?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Plakát s motivem Harryho Pottera je geekovskou radou schválen :D :D

      Vymazat
    2. Ke zdravému sexuálnímu a rodinnému životu vedou hlavně koně a jejich plakáty.
      Naopak animované postavičky a jejich plakáty v pozdním teen věku mohou vést až k 30% sexuální abstinenci v dospělosti a osamění, jak nám ukazuje varovný příklad Japonska.

      Vymazat
  2. Jen pokud je na tom plakatu Tennant ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten je hned vedle s mattem smithem a johnem hurtem :)

      Vymazat
  3. Já teda nevím, ale kdybych měl vybrat jednu herečku, určitě by to nebyla SJP... Spíš třeba Hilay Swank :D

    OdpovědětVymazat
  4. Tilda Swinton je takový bez pohlavní tvor. Divím se, že zde není

    OdpovědětVymazat
  5. Samuela L. Jacksona bych tedy do takového výčtu nedával. Se všemi ostatními souhlasím, ale se Samuelem ne, ten sem nepatří. Každopádně když už jste ho sem dali, tak je to jednooký král mezi slepými :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Mohli jste tam dát víc hereček třeba Noomi Rapace mi tam chybí.

    OdpovědětVymazat
  7. A Benedicta Cumberbatcha ste kde nechali? :D

    OdpovědětVymazat
  8. A co Peter Dinklage ( Tyrion Lannister )? :)

    OdpovědětVymazat
  9. Víceméně s tímto seznamem souhlasím,až na Samuela,to je sympaťák k pohledání..Místo něj by se tam jednoznačně hodil Benicio Del Toro,to rozhodně není žádný hezoun ale hereckého talentu a charismatu má na rozdávání.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.