pátek 14. března 2014

TOP 6: Zlomové projekty vědecko-fantastického žánru. Které sci-fi bijáky patří do zlatého fondu kinematografie?


Před pár dny se začalo spekulovat o tom, že bychom se měli dočkat další trilogie Matrix, série, která patří k nejvýraznějším počinům vědecko-technického žánru. A Matrix samozřejmě není jediným titulem, který se zapsal do filmové historie zlatým písmem.

6. Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

Hodnocení ČSFD: 91 %
Hodnocení IMDb: 8,5/10

Terminátor 2 je jedním z mála příkladů, že pokračování mohou svou kvalitou překonat originál. Den zúčtování patří k nejlepším (dle některých je úplně nejlepším) akčním sci-fi bijákům. Film nabídl skvělé trikové scény, které nepůsobí směšně ani dnes, Arnieho v hlavní mužské roli, Lindu Hamilton v hlavní ženské roli, scénář, který sice obsahoval prvky cestování v čase, což je riskantní, ale tentokráte to vyšlo a příběh se nestal tak zmateným, že by se v něm diváci ztratili a za zmínku samozřejmě stojí i intenzivní hudba.

Zajímavost: Ve filmu pronese Arnold Schwarzenegger nějakých 700 slov. Jeho honorář byl 15 milionů dolarů, což znamená 21 429 dolarů za slovo. Klasická hláška Hasta la vista, Baby vyšla na 85 716 dolarů (ale abychom byli fair, role je spíše fyzického charakteru). Mimochodem, jde o první film, jehož rozpočet byl vyšší než 100 milionů dolarů.

5. Matrix (1999)

Hodnocení ČSFD: 90 %
Hodnocení IMDb: 8,7/10

Přišlo to jako blesk z čistého nebe. Najednou se objevila vědecko-fantastická podívaná o Neovi (Keanu Reeves), hackerovi, který tuší, že ne vše je takové, jak se na první pohled zdá a také má neodbytný pocit, že je určen pro něco více, než jen deprimující práci v IT firmě. Matrix trefil hřebíček na hlavičku, zapůsobil na pocit, který má hromada z nás, pocit, že pro nás osud musí přece mít připraveno něco více. A tuto lákavou ideu obohatil o revoluční akční scény, vynikající triky i skvělé obsazení.

Zajímavost: Sourozenci Wachowští přišli za Warner Bros. s tím, že na natočení filmu potřebují 80 milionů dolarů. Filmové studio, ale bylo proti a dalo jim jen deset. Ale Lana s Andym se nenechali zaskočit, vzali oněch deset milionů dolarů a natočili jedinou scénu (tu, ve které Trinity bojuje s policisty) a tu potom ukázali hlavounům ve Warner Bros.. A jak už dnes víme, ta zaujala a Warner Bros. poté poskytlo další finance (63 milionů dolarů).

4. Vetřelec (1979)

Hodnocení ČSFD: 90 %
Hodnocení IMDb: 8,5/10

Režisér Ridley Scott v roce 1979 přišel se sci-fi, které se stalo jedním ze základních stavebních kamenů žánru. Jeho Vetřelec mapuje boj posádky kosmické lodi s mimozemských monstrem, které je děsivé jak v momentech, kdy je vidět, tak ve chvílích, kde se skrývá ve stínech. Vetřelec nabídl dusivou atmosféru, na svou dobu skvělé trikové efekty i působivé herecké obsazení v čele se Sigourney Weaver. Na první film navázaly další tři další díly plus prequel a spin-offy, ve kterých se vetřelci řežou hlava nehlava s predátory. Taktéž vznikla hromada komiksů nebo nespočet videoher.

Zajímavost: V kostýmu vetřelce se skrýval grafik Bolaji Badejo, který měří nějakých 213 centimetrů a má štíhlé ruce, což se tvůrcům hodilo. Bolaji si prošel kurzy bojového umění Tai-či a pantomimy, díky tomu se naučil jak se pohybovat velmi pomalu. Aby se mohl během natáčení posadit, byla vyrobena speciální houpačka. Na běžnou židli se posadit nemohl, překážel mu vetřelčí ocas.

3. Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977)

Hodnocení ČSFD: 88 %
Hodnocení IMDb: 8,7/10

Vesmírná"pohádka" George Lucase je nezpochybnitelným fenoménem, který si získává srdce dalších a dalších generací, které obdivují příběh o mocných rytířích Jedi, charismatických pašerácích a odvážných princeznách. Star Wars jsou nekončícím gejzírem fantasie, který je plný hravosti. Diváka potěší jak obsazení, tak propracované triky, roztomile naivní, ale působivý příběh a samozřejmě skvělá hudba Johna Williamse. Netřeba připomínat, že zatím se objevilo šest filmových dílů (kdy je obecně za nejlepší považována epizoda pátá - Impérium vrací úder) a chystají se další tři, měli jsme možnosti vidět i počítačově animovaný celovečerní titul, několik seriálů, vznikla také spousta knih, komiksů, her a pořádná hromada hraček.

Zajímavost: Jelikož filmaři měli omezený rozpočet, rozhodli se tvůrci a herci letět na natáčení do Anglie ekonomickou třídou. Když se to dozvěděla matka Carrie Fisher (Leia), herečka Debbie Reynolds, zavolala Lucasovi a rozčilovala se, jak je to pro její dceru urážlivé. Během rozhovoru, ale byla Carrie v místnosti s Lucasem a požádala ho, aby jí na chvíli předal sluchátko. Herečka pak do telefonu rozčíleně pronesla: "Mami, já chci letět ekonomickou třídou, mohla bys ses jít bodnout?" a položila telefon.

2. Blade Runner (1982)

Hodnocení ČSFD: 79 %
Hodnocení IMDb: 8,3/10

Film inspirovaný dílem Philipa K. Dicka (ovšem název filmu našel inspiraci u románu Alane E. Nourse) v režii Ridleye Scotta je, nelze to nazvat jinak, než lahůdkou. Atmosférický, mrazivý výlet do blízké budoucnosti, která není zrovna optimisticky působící, je technicky brilantně zvládnout podívanou, která potěší obsazením i působivou hudbou legendárního skladatele Vangelise. Blade Runner klade i filozofické otázky, ale ne všichni diváci s nimi byli spokojeni. Některým přišly filozofické motivy nadbytečné, jiným zase nedostatečně propracované. Blade Runner se tak nedočkal jednoznačného přijetí. Někteří ho milují a jiní mu nemohou přijít na chuť.

Zajímavost: Zatímco původní knižní předloha Sní androidi o elektrických ovečkách? je zasazena do roku 1992, v dalších vydáních už je to rok 2021. Filmaři se původně rozhodli, že se film bude odehrávat v roce 2020, ale nakonec se shodli na roce 2019, protože 2020 je příliš podobné termínu 20:20, což je výraz používaný pro standardní ostrost vidění.

1. 2001: Vesmírná odysea (1968)

Hodnocení ČSFD: 80 %
Hodnocení IMDb: 8,3/10

Kniha Arthura C. Clarkea + režie Stanleyho Kubricka = zlomový projekt sci-fi žánru. Jak se dalo očekávat, Kubrick nenabídl prvoplánovitě megalomanskou blockbusterovou podívanou (byť je snímek vizuálně velmi povedený), ale vědeckofantastický projekt se silným filozofickým nádechem, netradičně zvolenou hudbou a zajímavou atmosférou. Ovšem jak to u podobných projektů bývá, ne každý z něj byl oslněn. Někteří ho popisují jako neuvěřitelně působivý zážitek plný poetičnosti, který vtáhne a nepustí, jiní ho označují za rozvleklou nudu. Jedno je ale jisté, jde o nezaměnitelný projekt.

Zajímavost: Prvních 25 minut filmu nezazní žádný dialog, stejně tak v závěrečných 23 minutách neproběhne ani jeden rozhovor. Celkově 2001: Vesmírná odysea obsahuje 88 minut, ve který divák neuslyší mluvené slovo. Celková stopáž projektu je 149 minut (režisérský sestřih je o 11 minut delší).

Jaká sci-fi je pro vás zlomová? Která nejvíce oslovila vás?

24 komentářů:

  1. Já bych teda dal na první místo star wars, druhý místo star trek, třetí místo hvězdná brána, čtvrtý místo vetřelec, páté místo matrix. O blade Runnru jsem nikdy neslyšel, a vesmírnou odyseu bych nedával do top 5 jako zlomový projekt

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prej "O blade Runnru" :-D Buď je to smutná neznalost, nebo naopak úžasná, záviděníhodná mladost :)

      Vymazat
    2. to tě lituji žes o něm nikdy neslyšel

      Vymazat
  2. tak pokud si neslysel o blade runnerovi tak bych se k scifi zanru ani nevyjadroval:D ale na NOVA loni asi nehral... hvezdna brana byla kdysi sice fajn ale je to asi jako radit Xenu k milnikum fantasy zanru.

    OdpovědětVymazat
  3. Jestli jsi neslyšel o Blade Runneru, tak jsi asi na špatnym webu ;) Jinak moje topka řazena chronologicky (každý přinesl něco jiného): 2001: A Space odyssey; Star Wars, Alien/Aliens, The Matrix, Avatar

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Avatar je bezpochyby vizuálně úchvatný, ale nemůžu si pomoci, příběhově mě zklamal.

      Vymazat
  4. Neslysel o Blade Runner... zajimave ctenare my mit. Star Trek je zlomovy v televiznim svete, Hvezdna brana ani to ne...

    OdpovědětVymazat
  5. Je tu dost věcí z mé TOPky, takže za mě je to Matrix, SW (speciálně Impérium vrací úder), T2, pak bych tam dal i 12 opic a District 9, ale u nich si nejsem dostatečně jist, jestli se dají považovat za čistokrevné sci-fi. No, i když ty ostatní filmy to taky koneckonců nejsou čisté sci-fi.

    OdpovědětVymazat
  6. Já bych to doplnil ještě o prvního Trona, který posunul hranice počítačovách animací.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Souhlasím Tron a Blade Runner je u nás nedoceněnej, ještě bych přihodil Equilibrium který bohužel musel vyjít v době Matrixu

      Vymazat
  7. No tak jelikož nemám rád kladení filozofických otázek ve stylu právě Blade Runnera a seriálu Lost či konečného scénáře Promethea, tak bych doporučil taky spíš filmy 12 opic nebo Osudový dotek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nedokazu si vybavit v cem by mohl byt Osudovy dotek zlomovy pro Sci-fi zanr

      Vymazat
  8. Ja bych tam rozhodne doplnil Metropolis

    OdpovědětVymazat
  9. Mně tu chybí Mechanický pomeranč A klidně bych jím nahradila Vesmírnou odysseu :)

    OdpovědětVymazat
  10. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  11. Souhlas se všemi šesti filmy, plus určitě Planeta opic, Jurský park, E.T. mimozemšťan a Avatar. To by byla TOP 10.

    OdpovědětVymazat
  12. A co Inception??? Přijde mi to jako dost nedoceněný film. Chytré, akční SciFi plné úžasných efektů se skvělou hudbou. Co víc od žánru chtít..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inception a nedoceněný? Za mě je třeba naprosto přeceňovaný. Jako je to fajn film, ale v čem je jako lepší než těch šest klenotů nahoře?

      Vymazat
    2. Musím říct, že souhlasím, Inception mi přijde docela přeceněný, svým způsobem nabubřelý ve stylu "já jsem podívaná pro intelektuálně zaměřené diváky", ale přitom, pokud to vezmeme kolem a kolem, tak ona samotná premisa není zase tak složitá. Kromě toho mi v některých ohledech film připomínal například Matrix (i když ten si také půjčuje myšlenky z jiných projektů, což je už dnes běžné) a někdo tvrdí, že Inception je také trošku vykradačka anime filmu Paprika (http://www.csfd.cz/film/223183-paprika/). Rozhodně tím nechci říct, že Počátek je špatný film, ale pro mě osobně je to slušně řemeslně zvládnutá podívaná s příjemným obsazením, ale jinak nevyčnívá v tolika ohledech, abych ho například já považoval za zlomový.

      Vymazat
    3. Já bych řekl že většinou v těch kultovních filmech nehrály hvězdy, hvězdy se z těch herců stali až po těchto filmech

      Vymazat
  13. ghost in the shell tam podle mého názoru určitě schází

    OdpovědětVymazat
  14. Souhlasím s Topkou akorát bych zmínil ještě Planetu opic a nedoceněný Minority Report.

    OdpovědětVymazat
  15. Vesměs s šestkou souhlasím. Ale šest je hodně málo, výběr by to chtělo trochu větší. Kde jsou třeba Brazil, Moucha, Věc, Total Recall, Robocop, Návrat do budoucnosti, Cesta na Měsíc, E.T., Blízká setkání, Mad Max a další a další. Každý má své oblíbence někde jinde. Tady by jsme si možná vystačili tak s padesátkou...

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.