úterý 25. února 2014

TOP 5: Nejlepší filmy Harolda Ramise

Včera se objevila smutná zpráva, ve věku 69 let zemřel z důvodu zdravotních komplikací herec/režisér a scenárista Harold Ramis, který se proslavil především díky několika komediálním rolím, například v Krotitelích duchů. Vybrali jsme pět jeho nejlepších filmů, ve kterých si zahrál, režíroval je nebo k nim napsal scénář.

5. Lampasy (1981)

Role Russella Ziskeye ve vojenské komedii Lampasy byla jednou z jeho prvních a také se na place setkal s dvěma muži, se kterými se následně viděl docela často. Řeč je o Billu Murrayovi a režisérovi Ivanu Reitmanovi. Harold se podílel i na scénáři filmu. A projekt zabodoval, při rozpočtu 10 milionů vydělal nějakých 88 milionů dolarů. Zajímavostí je, že v něm figuruje i Československo.

4. Caddyshack (1980)

Dle některých je Caddyshack jednou z nejlepších sportovních komedií vůbec. A je pravda, že jde o zábavný film. V projektu si Harold sice nezahrál, ale podílel se na scénáři a jde o jeho režijní debut. A aby se z režijní prvotiny vyklubala tak úspěšná podívaná, to se nevidí zase tak často. Mimochodem, ve filmu si zahrál Bill Murray, pánům holt bylo souzeno neustále se při práci setkávat.

3. Přeber si to (1999)

U mafiánské komedie Přeber si to si vzal Harold na starost jak režii, tak scénář a sice ve filmu neuvidíte Billa Murraye, ale Robert De Niro a Billy Crystal to divákovi bohatě vynahradí. Projekt vydělal skoro 177 milionů dolarů a není tak překvapením, že se objevila i dvojka, kterou opět režíroval Ramis. Ta už tak úspěšná nebyla, ale stále zvládla pobavit.

2. Na Hromnice o den více (1993)

Komedie Na Hromnice o den více, kterou Ramis napsal, režíroval a ve které se v hlavní roli nepřekvapivě objevil Bill Murray, můžeme s klidným srdcem označit za velmi originální projekt, který je zábavný i po letech. Není pro nás vůbec překvapením, že se film objevuje v různých žebříčcích nejlepších komedií všech dob a ani to, že projekt za necelých 15 milionů dolarů vydělal skoro 71 milionů dolarů. Zaslouženě.

1. Krotitelé duchů (1984)

Bez ohledu na to, že má Harold na kontě spoustu zajímavých filmů, tak se bezesporu nejvíce proslavil díky roli doktora Egona Spenglera ve sci-fi komedii Krotitelé duchů. Oblíbenou podívanou Ramis napsal se svým kamarádem Danem Aykroydem a dalším hercem, kterého jsme ve filmu mohli vidět Rickem Moranisem. Režii pak obstaral Ivan Reitman a ve filmu samozřejmě nechyběl Bill Murray. Zábavný projekt okouzlil diváky natolik, že se jeho tržby zastavily těsně pod hranicí 292 milionů dolarů (rozpočet byl 30). Krotitelé duchů si také odnesli dvě nominace na Oscara (nejlepší píseň a vizuální efekty). Dvojka, kterou také napsal Ramis, už tak chválená nebyla, ale přesto při rozpočtu 37 milionů vydělala více než 215 milionů dolarů. A už roky se zvažuje další pokračování, ale bohužel hlavně díky Billovi Murrayovi, který neustále měnil názor a chvíli tvrdil, že do toho chce jít, pak zase, že ne, jsme se zatím nedočkali a pokud k tomu někdy dojde, tak už bohužel bez Harolda.

Který Ramisův film je váš oblíbený?

2 komentářů:

  1. Chybi mi tam Jako vejce vejci, ktere skvele zreziroval a vzhledem k tomu, ze podobnych komedii uz dnes moc nevznika, je to dodnes jedna z tech nejelepsich.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas. Je to skvela komedie, nemam problem se na ni kdykoliv podivat znovu :). Ja bych tam naopak nedala Preber si to, ten film me necim irituje. Ale nerikam, ze je spatny, jen mi proste nevim vadi.

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.