úterý 18. února 2014

Téma: Předčasně zesnulé hvězdy

Před pár dny bylo oznámeno, že se biografického snímku o Tupacovi ujme režisér John Singleton. Tupac ale nebyl jedinou celebritou, která zemřela v mladém věku. Je jich překvapivě mnoho. Zabíjejí drogy, bouračky, tajemné nehody a možná i toxická plíseň.

Brzy odešla například akční legenda jménem Bruce Lee, který se velkou měrou zasloužil o oblibu bojových umění (hlavně kung fu) směrem na západ. Poté, co se Bruce objevil ve filmech jako Drak přichází, především v USA se raketovým tempem zvedla návštěvnost klubů vyučujících bojová umění a diváci začali vyžadovat čím díl více filmů, ve kterých herci předváděli kung fu. Z Bruce se stala ikona, která si ale slávy a obdivu neužívala dlouho. V roce 1978, během natáčení filmu Hra se smrtí mu nebylo dobře, tak si odešel odpočinout. Ale už se nevrátil. Co se stalo příčinou jeho odchodu není jasné, spekuluje se o krvácení do mozku. Zemřel ve věku 32 let.

O čtyři roky méně dopřál osud jeho synovi Brandonu Lee, který se vydal ve stopách svého otce a stal se akčním hercem. Po otci zdědil nejen exotický vzhled, ale také talent pro bojová umění, který uplatnil ve filmech jako Zúčtování v Malém Tokiu nebo Rychlý jako blesk. Během natáčení komiksové adaptace Vrána (1993), ale došlo k podivné události (jedné z několika, natáčení provázelo několik nehod a neštěstí). Brandon byl postřelen ze zbraně, ve které měl být slepý náboj, ale ocitl se v něm ostrý. Herec byl vážně zraněn a po několika hodinách v nemocnici zemřel.

Legendy se vyprávějí i o natáčení hororu Poltergeist (1982), kdy se prý na place i mimo něj děly poměrně zvláštní věcí. Například zemřeli hned čtyři herci, kteří ve filmu hráli. Traduje se, že za to mohli rozezlení duchové, kteří se mstili štábu, protože použil při natáčení pravé lidské kosti. Zemřela například i herečka Heather O´Rourke. V roce 1987 jí byla mylně diagnostikována Crohnova nemoc. Mladičká dívka začala brát léky a zdálo se, že je jí lépe, ale v následujícím roce se jí udělalo nevolno, zkolabovala bez ohledu na snahu záchranářů a lékařů zemřela. Oficiální příčinou měla být zástava srdce, což je u dvanáctileté dívky poměrně zvláštní. Jen pro zajímavost, vypráví se, že například při některých záběrech, přestože byla veškerá technika v pořádku, tak byl natočený materiál s Heather prázdný.

Vrátíme se ještě hlouběji do minulosti, konkrétně do padesátých let minulého století. Právě v té době zazářila na plátně Marilyn Monroe, žena, která se stala sexsymbolem. Každý muž po ní toužil a každá dívka chtěla být jako ona. Hvězda filmu Někdo to rád horké (1959) oslňovala svou svůdností a roztomilostí, ale sláva jí štěstí nepřinesla. V osobním životě se jí příliš nedařilo a začala trpět depresemi. Nakonec byla v roce 1962 ve věku 36 let nalezena mrtvá. Jako příčina smrti byla stanovena sebevražda formou otravy, ale někteří tomu nevěřili a spekulovali o tom, že ji někdo zabil.

Vysokého věku se nedožil ani milovaný zpěvák a herec Elvis Presley. Tomu bylo dopřáno skromných 42 let na tomto světě. Ale i tak krátká doba mu stačila, aby se stal jedním z nejproslulejších hudebníků všech dob a úspěšným hercem (Love Me Tender). Ovšem Elvis se statutem celebrity nevyrovnal úplně nejlépe, začal se přejídat, užívat drogy a bylo pro něj problémem objevit se na veřejnosti. Vše vyústilo v roce 1977, kdy ho jeho snoubenka objevila mrtvého v koupelně. Jako příčina smrti byl stanovena náhlá srdeční příhoda, ale samozřejmě i v případě Elvise se vyrojily dohady o tom, že skutečným důvodem jeho odchodu byly návykové látky a dokonce se objevily i divočejší spekulace, třeba ty, že svou smrt pouze předstíral.

Zabíjejí drogy i nehody

Problémy se srdcem, ovšem tentokráte prokazatelně spojené s užitím drog, zabily i další mladou hvězdu Rivera Phoenixe (staršího bratra Joaquina Phoenixe) a to v pouhých 23 letech. Přesto se herec stačil objevit v několika zajímavých filmech, jako je například Indiana Jones a poslední křížová výprava nebo Mé soukromé Idaho, kde si zahrál po boku Keanu Reevese. Začal se také připravovat na roli ve filmu Interview s upírem, ale to už nestihl. Na Halloweena v roce 1993 zkolaboval na ulici před klubem The Viper Room a zemřel. V Interview s upírem ho nahradil Christian Slater.

Skoro by se chtělo říct, že filmové adaptace knih Anne Rice přinášejí hercům, kteří se v nich měli objevit (nebo objevili) smůlu. River zemřel před začátkem natáčení a představitelka hlavní role ve volném pokračování Interview s upírem nazvaném Královna prokletých, r´n´b zpěvačka Aaliayh sice stačila film natočit, ale nedlouho poté zemřela během nehody letadla (respektive pád přežila, ale její zranění byla natolik vážná, že neměla šanci se uzdravit). Už si tak nestihla zahrát ve filmech Matrix Realoded a Matrix Revolutions. Aaliyah bylo 22 let, když se zřítilo letadlo, které přepravovalo ji a několik členů štábu z natáčení jejího videoklipu Rock the Boat.

Po smrti Aaliyah vyšlo najevo, že pilot letadla Luis Morales III, který zemřel společně s ostatními osmi cestujícími, získal svou pilotní licenci nelegálně, jelikož doklady dokazující množství odlétaných hodin uváděly nepravdivé údaje. V jeho krvi byly také nalezeny stopy alkoholu a kokainu. Nepřekvapivě tak rodiče zpěvačky společnost, která ho zaměstnala (mimochodem, nehoda se stala během jeho prvního dne u této firmy) zažalovali a soud rozhodl v jejich prospěch.

Aaliyah zemřela velice mladá a stejně tak i další sexsymbol James Dean hvězda filmů Rebel bez příčiny (1955) nebo Na východ od ráje (1955). James si získal srdce fanoušků (a hlavně fanynek) díky své vizáži a image drsňáka, ale nebyl jen hezkou tvářičkou, za roli v Na východ od ráje byl nominován na Oscara. Další nominace se dočkal za film Gigant (1956). To už ale bylo posmrtně, protože chvíli poté, co padla poslední klapka se Dean zabil v autě. Bylo mu 24 let. Jeho kariéra trvala jen nějaké tři roky, ale i tak se dočkal dvou nominací na prestižního Oscara a nesmazatelně se zapsal do filmové historie.

Není třeba připomínat, že bouračka byla příčinou smrti i dalšího mladého herce a to Paula Walkera. Hvězdě série Rychle a zběsile sice bylo umožněno žít o něco déle, konkrétně 40 let, ale i tak je to poměrně krátká doba. Walker zemřel na konci listopadu minulého roku, kdy se svým kamarádem Rogerem Rodasem jel na charitativní akci. Vozidlo řídil Roger, Paul seděl na místě spolujezdce. Automobil narazil do lampy a to v zřejmě ve velmi vysoké rychlosti (uváděno je 160 km/h), ani jeden z mužů nepřežil.

Smrt obestřená tajemstvím

Paul není jedinou celebritou, která zemřela během automobilové nehody, další je Ryan Dunn, jeden z partičky Jackass. Ten zemřel během bouračky v červnu 2011 společně s Zachary Hartwellem, asistentem produkce u filmů Jackass. Bylo stanoveno, že Ryan jel velmi vysokou rychlostí (212 - 225 km/h) a jeho krvi byly nalezeny i stopy alkoholu. Automobil narazil do stromu. Ani jeden z mužů neměl šanci přežít.

Stejně jako Dunn, i herečka Jayne Mansfield (The Girls Can´t Help It) zemřela v automobilu a taktéž ve věku 34 let. Konkrétně k tomu došlo 29.červena 1967, kdy se společně s dvěma přáteli a svými třemi dětmi vydala do New Orleans, kde se měla objevit v ranní show. Vůz ale naboural do nákladního automobilu. Všichni tři dospělí zemřeli, ale štěstím v neštěstí bylo to, že děti přežily bez větší fyzické úhony. Nutno poznamenat, že Jayne neřídila.

Na silnici zemřela i naše největší dětská hvězda Tomáš Holý, který si získal srdce diváků filmy Jak vytrhnout velrybě stoličku nebo Pod jezevčí skálou. Bez ohledu na své herecké úspěchy se Tomáš rozhodl vrhnout na studiu práv, ovšem než se mohl kariéře advokáta věnovat, zemřel za volantem automobilu v roce 1990. Odešel těsně před oslavou svých 22. narozenin.

Ovšem vypadá to, že nejčastější příčinou předčasné smrti celebrit jsou návykové látky. O některých případech úmrtí spojovaných s drogami už jsme se zmínili, ale je jich více. Například u krásky jménem Anna Nicole Smith (Bláznivá střela 33 a 1/3: Poslední trapas), bylo stanoveno, že její smrt způsobilo předávkování léky (mělo jich být 11 druhů), což její organismus nevydržel. Nešlo o drogy, ale o léky na předpis, ovšem jejich kombinování se stalo pro Annu osudným. Zemřela 8.2.2007, bylo jí 39 let.

O necelý rok později zemřel ve věku 28 let z podobných příčin i Heath Ledger, který se proslavil filmy Zkrocená hora nebo Temný rytíř. Ten byl 22.ledna 2008 nalezen v bezvědomí svou hospodyní, která sice zavolala záchranáře, ale ti už nebyli schopni Ledgera oživit. Pitva ukázala, že Ledger užil několik silných léků na předpis, což zřejmě vedlo k jeho smrti. Bylo zahájeno i federální vyšetřování, konkrétně se do hledáčku strážců zákona dostali dva lékaři a bylo zjišťováno, zda nepochybili při předepisování léků, ale nakonec nebyla vznesena žádná obvinění. Chvíli byla podezřívána i Ledgerova dobrá kamarádka (kterou kontaktovala hospodyně jako první, poté, co našla Heatha v bezvědomí) herečka Mary-Kate Olsen, spekulovalo se o tom, že mu léky dodávala ona, ale toto se také neprokázalo.

Míchání alkoholu, heroinu a léků na předpis, to se nevyplatilo třiceti jedna letému herci jménem Cory Monteith, který na sebe nejvíce upozornil díky seriálu Glee. Cory se s drogami potýkal už v pubertálním věku, v devatenácti letech nastoupil na léčení. Do léčebny se vrátil i v roce 2013, ale i tak byl v červenci 2013 nalezen mrtev v hotelovém pokoji ve Vancouveru.


U herečky Brittany Murphy (Sin City - město hříchu), která zemřela 20.12.2009 ve věku 32, byl určen jako důvod smrti zápal plic, anémie a intoxikace léky na předpis. Později bylo řečeno, že zřejmě došlo k neúmyslnému předávkování silnými léky proti infekci. Ovšem, když v roce 2013 zemřel na zápal plic a anémii Brittanin manžel Simon Monjack vyrojilo se samozřejmě mnoho otázek. Dokonce se objevila informace o tom, že příčinou smrti manželské dvojice byla toxická plíseň, což Brittanina matka nejdříve popřela, ale později se k tomuto názoru přiklonila. Naopak hereččin otec tvrdí, že za smrt jeho dcery mohou těžké kovy.


Velmi tragická byla smrt Andyho Whitfielda, ve které nefigurovaly žádné léky ani nehoda, ale nemoc. U hvězdy skvělého seriálu Spartakus byl v roce 2010 diagnostikován Non-Hodkinův lymfom, což je forma rakoviny krve. Andy se podrobil intenzivní a náročné léčbě a zdálo se, že úspěšně, ovšem v září 2010 se nemoc objevila znovu. Andy zemřel o rok později ve věku 39. Je to o to smutnější, jelikož herec byl sportovně založený a dodržoval zdravý životní styl. Málokdo tak očekával, že podlehne nemoci v tak mladém věku.

Smrt kterého herce vás zaskočila a mrzí vás nejvíce?

6 komentářů:

  1. Ještě Jonathan Brandis..... ale jinak jako nejhorší smrt se mi zdá ta Brandona Lee.

    OdpovědětVymazat
  2. Smrt Andyho Whitfielda mě zasáhla nejvíc.

    OdpovědětVymazat
  3. andy whitfield, paul walker, james dean, heath ledger:(

    OdpovědětVymazat
  4. Brittany Murphy jak já miloval ty její oči

    OdpovědětVymazat
  5. Andy, Heath a Paul.

    OdpovědětVymazat
  6. Já myslel, že T. Holý se zabil na motorce a ne v autě :(

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.