čtvrtek 20. února 2014

Guardians of the Galaxy: Mohou se stát Strážci Galaxie finančním propadákem?

Marvel si už zvykl, že jeho filmové projekty vydělávají stamiliony (a klidně se přehoupnou i přes miliardu) dolarů a asi by ho hodně zaskočilo, kdyby některý z jeho dítek neuspělo. Ale stát se to může a právě v případě adaptace komiksu Guardians of the Galaxy/Strážci Galaxie je riziko docela vysoké.

Příčin může být několik. První je docela zřejmá. Je sice pravda, že Guardians of the Galaxy se objevili na stránkách komiksů už v roce 1969, ale projekt, který uvidíme v kinech našel inspiraci u týmu z roku 2008 (jedná se o reboot původního komiksu), takže neměl zase tolik času, aby se zapsal do povědomí a navýšil tak počet lidí, kteří budou chtít vidět své milované hrdiny na plátně kin.

Související: Představujeme vám Guardians of the Galaxy

A asi nebudeme příliš zlí, když prohlásíme, že obecně tým Strážců Galaxie nepatří k úplně nejproslulejším skupinám, které má Marvel ve své stáji. Když řekneme Avengers, X-Men nebo Fantastická čtyřka, budou i lidé, kteří si myslí, že komiks je italské jídlo, vědět, o koho kráčí, ale jestliže zazní Guardians of the Galaxy, pochybujeme, že se najde hromada těch, kteří bez mrknutí oka vyjmenují členy týmu a ještě přidají pár zajímavostí z jejich historie.

Samozřejmě, Marvel neměl zase tolik na výběr, práva na X-Meny a Fantastickou čtyřku má v držení Fox a Avengers už v kinech řádí, takže pokud chtěl na plátna přivést další tým, byly možnosti omezené. Ne snad, že by jich neměl v zásobě ještě hromadu, ale většina z nich se svou proslulostí ani zdaleka neblíží zmíněným grupám. Příliš variant tak ve skutečnosti nebylo, řekněme, že reálnou možností mohla být skupinka Inhumans, partička dorostenců Runaways a právě Guardians of the Galaxy. O filmech Inhumans a Runaways už se také nějaký pátek mluví, ale nakonec se zfilmování jako první dočkají Strážci Galaxie, jak už nyní víme.

Je to ale poměrně překvapivé, protože jde o tým, jehož členové jsou sice nějakým způsobem propojeni s některými již vzniklými filmy (například Thanos, který se mihl v Avengers, není zrovna oblíbencem většiny z grupy), ale na první pohled je jasné, že Strážci Galaxie jsou látkou, kterou bude extrémně těžké zpracovat tak, aby to nebylo příliš "uhozené". Vždyť se tu prohání militantní mýval nebo mluvící strom a to možná dobře funguje na stránkách komiksů, ale filmový svět má trošku jiná pravidla.

Zachrání to humor?

Jak se dalo čekat (a jak ukázal trailer), film si bude sám ze sebe často utahovat. Bylo vsazeno na určitý nadhled a sami tvůrci dávají najevo, že pár postav a situací je tak trošku "na hlavu". A zdá se, že by to mohlo fungovat. Pořád jde především o velkolepé sci-fi plné akčních momentů, ale podle ukázky se dá soudit, že humor bude intenzivní a častou přísadou mnoha scén. My proti tomu rozhodně nic nemám, ale je nutné připomenout, že jde o tenký led. Marvel zatím dávkuje srandu tak akorát, ale například Sony ukázalo, že když se až příliš přitlačí na pilu, nemusí to dopadnout dobře. Jasným příkladem je Fantastická čtyřka, která je hodně odlehčená a to se divákům až tak nezamlouvalo (ovšem zase je fakt, že film trpěl i jiným problémy, nemůžeme všechno hodit jen na nadhled a humor). Není žádným tajemstvím, že dnes je "in" to co je temné, depresivní a mrazivé. Christopher Nolan nastolil tento trend se svou trilogií o Batmanovi a diváci to prostě vyžadují.

Ale filmaři v případě Guardians of the Galaxy neměli moc na výběr, tým je prostě příliš svérázný, aby mohl být prezentován úplně vážně a nám se větší než malá špetka humoru zdá jako dobrý nápad, který, alespoň v rámci traileru, funguje. Jestli to samé bude platit i pro celý film, to zatím těžko říct, ale my se přikláníme k tomu, že ano. Ne, každému, což už je jasné z názorů na trailer, ale něco podobného sedne. Objevují se stížnosti na to, že komediální nádech je až moc silný.

Obsazení lákavé, ale...

Není pochyb o tom, že obsazení filmu je velmi zajímavé. Figuruje tu hromada známých herců, ale v podstatě o žádném z nich se nedá říct, že jeho/její jméno vytisknete na plakát a máte jistotu, že se budou miliony kutálet rychlostí blesku. Tedy, máme tu sice Vina Diesela a Bradleye Coopera, ovšem oba pánové budou pouze dabovat počítačově animované postavy (Groota a mývala Rocketa), na plátně je vůbec neuvidíme. Star-Lorda hraje Chris Pratt, který je skvělý v seriálu Parks and Recreation a zahrál si například v 30 minut po půlnoci, ale zatím neplatí za někoho, kdo automaticky naláká hromady lidí do sálů kin. Něco podobného se dá prohlásit i o Zoe Saldaně, kterou většina diváků asi zná, ale jestli jde o tak zvučné jméno, aby film prodalo, to asi ne (jistě, hrála v Avatarovi, ale ten asi nebyl úspěšný hlavně kvůli její přítomnosti). Ale zase, pokud si uvědomíme, že se ve filmu ve větších či menších rolích objeví Benicio Del Toro, Lee Pace, John C. Reilly, Michael Rooker, Djimon HounsouGlenn Close nebo wrestler Dave Bautista, můžeme prohlásit, že herecky na tom Strážci Galaxie nejsou vůbec špatně. Možná tu není jedna megahvězda, ale je tu spousta bezva jmen. Podobná taktika fungovala u Thora, kde byl do hlavní role obsazen v dané době ne ještě úplně známý Chris Hemsworth, který byl obklopen zkušenými herci. Nutno ale poznamenat, že postava Thora je extrémně známá.

Pokud jde o režiséra Jamese Gunna, tak jeho přítomnost není vysloveně zárukou vysokých tržeb a kvality. Komediální horor Slimák se mu sice povedl, ale v minulém roce byl také jedním z režisérů, kteří natočili segment pro extrémně špatně hodnocený projekt Mládeži nepřístupno. Jinak řečeno, nemá na kontě žádný velehit, díky němuž by se v kladném slova smyslu zapsal do povědomí diváků (spíše se mu dařilo jako scenáristovi - Úsvit mrtvých).

V podstatě se tak dá říct, že film může spoléhat hlavně na to, že publikum uvěří, že je Marvel nezklame. Předloha Strážců Galaxie není zase tak proslulá, aby zaručila úspěch, stejně tak obsazení a režisér nejsou nezpochybnitelným lákadlem, takže se vlastně bude operovat s myšlenkou: "O Guardians of the Galaxy prd vím, ve filmu není žádná obrovská megastar, ale Marvel umí pobavit, tak to snad zvládne i tentokrát." My se přikláníme k tomu, že film uspěje, věříme, že zaujme. A co vy? Bude se Marvel opět radovat nebo tentokráte zapláče, protože sáhl po nevhodné předloze?

10 komentářů:

  1. Řeknu to asi takhle - komiks neznám, herce v hlavní roli taky ne (až na Zoe) která není úplné lákadlo, jako kdysi. Ale po shlédnutí traileru se na film moc těším. A ne jen proto, že mám Marvel rád, ale prostě ten trailer ukázal něco tak jiného a nečekaného (aspoň teda u mě). že na to prostě musím jít. A věřím, že to tak bude u většiny lidí, co vůbec předlohu neznají.

    OdpovědětVymazat
  2. Mě se tedy trailer taky líbil a čekal jsem právě něco takového odlehčeného.Názory které si stěžují na to že čekali něco vážnějšího opravdu nechápu-jak sakra někdo může tohle očekávat od filmu kde je jednou z hlavních postav mluvící míval :-D! A celé té éry kde je všechno podáno vážně a temně jsem se přejedl už před několika lety a speciálně rád bych viděl nově vzniklé komiksové adaptace jít proti proudu posledních let a dát zatemnování za každou cenu vale-a ano-filmy od marvelu to zatím plní.

    OdpovědětVymazat
  3. Podle mě bude hodně záležet na výsledné kvalitě filmu... Od dost kamarádů jsem slyšela, že jim to přijde zajímavé, ale počkají si na recenze, než na to půjdou. Pokud to bude dobré, zapracuje šeptanda a lidi přijdou.

    Ale co se týče Nolanova trendu, přijde mi to jako blbost. Ano, komiksy teď tlačí na to, aby byli "dark and gritty", ale zatím jsem od jediného člověka neslyšela, že by se jim to líbilo, naopak na to všichni nadávají. Většina mých kamarádů, co byla na Man of steel, si stěžovala, že to bylo moc nudné a nezábavné a že by to chtělo víc nadhledu.
    Ano, filmoví kritici a fajnšmejkři chtějí temné a depresivní věci, ale průměrný divák komiksových filmů se chce jít do kina pobavit, zasmát a najíst se popcornu. A já taky.

    OdpovědětVymazat
  4. V tomhle budu teda proti proudu. Nevím kde jste přišli na to, že většina komixových adaptací se bere vážně a zároveň je hodně temná. Jasně Batman a Men of steel jsou zrovna jasným příkladem, ale další? Osobně mě ta barevná vykřičenost Marvelu dost odrazuje, dle mého by v Marvelu naopak mohli trochu ubrat na humoru a přidat na propracovanosti. Myslím to naprosto vážně například poslední Thor byla slatanina největšího kalibru (skoro jsem to nemohl dokoukat ani napotřetí), na Wolverina se nedalo koukat už ani v prvním díle, vyznavacem Avangers taky zrovna nejsem. Vlastně co se mi od marvelu skutečně líbilo byl Iron Man (první díl) a Capitan America, jinak je to slabší. Ani ten Spider-Man není úplně to pravé ořechové (opravdu se mi líbil snad jenom první díl původní trilogie). Ja prostě ty vykřičené barvy, nekonečnou optimističnost a humor za každou cenu fakt nemusím.

    Zatím u mě jednoznačně vede trilogie o Batmanovi a připouštím, že Man of Steel je hodně průměrným a místy nudným filmem. Klidně budu jediný, ale mě se temná komiksová éra zamlouvá víc. Osobně nevím čím jste se mohli tak přejíst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zapomněl jsem dodat, že na Guardians of Galaxy se ale těším. Vypadá to na rozumný mix, přestože toho humoru tam bude až moc, ale tady mi to prostě nějak sedí.

      Vymazat
    2. Já nemluvila jenom o komiksových filmech, ale komiksech všeobecně. Ve filmovém průmyslu to není tolik vidět, ale většina DC sešitů se snaží být co nejvíc temná, depresivní a pozabíjet co nejvíc postav, za čemuž můžeme vděčit Nolanovi. A štve mě, že se to lidi snaží cpát ještě do filmů.
      Neříkám, že trochu vážnosti by neškodilo, těším se na Winter soldiera a doufám, že to bude tak vážné, jak se to tváří z trailerů...
      Ale Guardians of the galaxy jsou zrovna film, kde by vážnost jednak nedávala smysl a jednak by to pak bylo nudné. A udělat něco, kde je mluvící strom a mýval se samopalem jako vážný film je podle mě nemožné... :D

      Vymazat
  5. Jenže já nikde nemluvím o "většině komiksových adaptací" ale o filmech všeobecně s tím že speciálně u superhrdinských komiksovek bych to rád viděl odlehčenější.Tady můžu poukázat právě na toho Supermana-podle mě k němu to zatemnění prostě nepasuje a věřím že jde rozhodně udělat zábavného Supermana který by přitom nepůsobyl trapně i bez Nolanovského přístupu.Něco jiného je Batman-k tomu temnější atmosféra přirozeně patří...zajmavé je že studio původně odstavilo od Batmana Tima Burtona právě proto že jim jeho druhý díl přišel až moc temný...no a ejhle-o pár let později je to naopak v kurzu.Barevné kostými Marvelovských adaptací prostě vychází z kreslené předlohy a většinu lidí by asi naštvalo kdyby je nahradily výrazně barevně tlumenými variantami.Spiderman je sice postava Marvelu ale ten na nej nemá filmová práva,takže tady by sis měl stěžovat na Sony ne na Marvel(i když věřím že i u marvelu by Kostým vypadal stejně).Já se ti ale především divím že vůbeš opakovaně koukáš na druhého Thora když ti už na poprvé tak nesedl...

    OdpovědětVymazat
  6. Strážce Galaxie jsem četl několikrát a můžu říci, že je celý příběh je protkán humorem, takže jsem spokojený, protože trailer, tak nějak splnil moje očekávání.Taková vtipná, akční šílenost s oživlým stromem Grootem, Rocket myvalem a zeleným zabijákem draxem a gamorou (Drax se mi moc osobně nelíbí). Jsem zvědav jestli Marvel naplní potenciál, který mě v komiksu oslovil a to dokonce daleko víc než komiskový Avengers a Fantastic 4. Ještě by mohl Marvel rozjet i jiné série ve vesmíru a to například o "Novu" (poslední vesmírný policajt) nebo Ronana Žalobce. No, budu jen spokojen :**....PS: Nevadil by mě záporák Galactus nebo Thanos ( Neskutečně pojebán byl Galactus v F4)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oprava: Tak Ronan i Nova je očividně obsazen :))..

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.