středa 29. ledna 2014

X-Men: Budoucí minulost - Velká představovačka postav z chystané epické komiksové podívané

Režisér Bryan Singer není žádný troškař, v jeho chystaném komiksovém spektáklu uvidíme hromadu postav. Některé už se v předchozích filmech objevily, jiné jsou úplnými nováčky. A my vám pomůžeme, abyste se v jejich záplavě neztratili.

Premiéra pokračování X-Men: První třída se odehraje za necelých pět měsíců (22.5.2014) a určitě se nemůžete dočkat, až vyrazíte do kina. Singer se poté, co natočil první a druhý díl série X-Men, rozhodl věnovat jiným projektům, ale nakonec se vrátil a věříme, že se máme na co těšit. Ovšem Bryan tentokráte na plátna přivede (i na něj) velké množství postav, takže bude lepší si je představit. Časopis Empire navíc uveřejnil hromadu skvělých obálek s hrdiny a záporáky z filmu, které vám samozřejmě nabídneme.

Charles Xavier/Profesor X (James McAvoy/Patrick Stewart)


Kromě toho, že je Profesor X jedním z nejmocnější telepatů v universu Marvel, je také zakladatelem týmu X-Men. Charles na rozdíl od mnoha jiných věří, že mutanti a lidé spolu mohou žít v míru a snaží se to dokazovat na každém kroku. Někdy úspěšně, někdy o něco méně. Postava Profesora X se objevila jak v původní trilogii, kde si ho zahrál Patrick Stewart, tak v První třídě, kde jeho mladší verzi ztvárnil James McAvoy. V Budoucí minulosti, která se odehrává v několika časových obdobích, uvidíme oba představitele.

Logan/Wolverine (Hugh Jackman)

Není asi pochyb o tom, že Wolverine je nejoblíbenějším členem týmu X-Menů. Alespoň pokud jde o filmové adaptace. Logan, jehož kostra je potažena adamantiem a jeho tělo zvládá extrémně rychlou regeneraci, měl větší či menší role ve všech filmech ze série X-Men (v První třídě to bylo jen cameo), ale také se dočkal dvou sólovek - X-Men Origins: Wolverine a Wolverine. V Budoucí minulosti bude mít klíčovou roli a dokonce si užije cestování v čase

Ororo Munroe/Storm (Halle Berry)  

Stejně jako Wolverine i Storm patří k nejvýznačnějším členům týmu X-Men. Exotická kráska ovládající počasí v mnoha komiksech tým dokonce vede, případně je jednou z nejvýše postavených členek. Ororo měla velkou roli v původní trilogii, v X-Men Origins: Wolverine se objevila její mladší verze (z finální podoby filmu, ale byla vystřižena) a v Budoucí minulosti opět dostane slušné množství prostoru. Ostatně v blízké budoucnosti je jedním z mála žijících mutantů. Je také přislíbeno, že se o Ororo dozvíme pár zajímavých a překvapivých detailů.

 Bobby Drake/Iceman (Shawn Ashmore)

Iceman se objevil ve všech dílech původní trilogie, ale až ve třetím dostal více prostoru. Bobby Drake je mladý mutant, který dokáže ovládat led a sám se v něj dokonce umí změnit. Jak velká bude jeho role v Budoucí minulosti zatím není známo, ale bylo řečeno, že se opět bude potýkat se vztahovými problémy (v Posledním vzdoru byl zakoukaný do Rogue i Kitty Pryde).

Anna Marie/Rogue (Anna Paquin)

Rogue měla v prvním dílu původní trilogie důležitou roli, kdy se mezi ní a Wolverinem vytvořilo pouto ve stylu "dcera-otec" (v komiksu ale tuto "funkci" zastávala Jubilee, případně Kitty Pryde), v dalších filmech už si s ní ale tvůrci nevěděli příliš rady a hrála spíše druhé housle. A Anna, která dokáže vysát životní energii z běžných lidí a unikátní talenty z jiných mutantů, nebude mít příliš prostoru ani v Budoucí minulosti. Dokonce je možné, že její scény budou vystřiženy a dostupné budou až na DVD/BR disku. Zatím se ale zdá, že by se ve filmu mihnout mohla. Jisté to ale není.

 Kitty Pryde/Shadowcat (Ellen Page)

Shadowcat přitáhla pozornost až v X-Men: Poslední vzdor, kde se stala členkou týmu X-Men a rivalkou v lásce pro Rogue. Fešák jako Iceman je prostě na roztrhání. Ale Kitty, která se dokáže stát nehmotnou, se ukázala být i velmi užitečná v boji, když pořádně zatopila i kolosu jménem Juggernaut (v komiksu jde o bratra Charlese Xaviera). Právě její schopnosti se v Budoucí minulosti stanou klíčem pro cestování v čase.

Peter Rasputin/Colossus (Daniel Cudmore)

Colossus se poprvé předvedl v X-Men 2, ale až ve třetím dílu získal více prostoru, když se také stal členem týmu X-Men a vydal se rozdat si to na férovku s Magnetem a jeho Bratrstvem mutantů. Ruský svalovec zvládá potáhnout své tělo kovem a jedním z mála, kdo je imunní vůči schopnosti Rogue. Jak velkou roli sehraje v Budoucí minulosti zatím není známo, ale hádáme, že určitě zasadí pěknou řádku ran svou "ocelovou" pěstí.

Hank McCoy/Beast (Nicholas Hoult)

Beasta už jsme měli šanci vidět v Posledním vzdoru, kde si jeho starší verzi zahrál Kelsey Grammer. V První třídě byl ale Hank ještě mladík, přestože nadaný úžasným intelektem a tak se jeho postavy ujal Nicholas Hoult. Vlivem událostí v První třídě se z něj stal modrý chlupáč, který je mrštnější, rychlejší, silnější a odolnější než obyčejný člověk. Dá se očekávat, že v Budoucí minulosti uvidíme hlavně jeho "zvířecí" formu.

Alex Summers/Havok (Lucas Till)

Svou premiéru si bratr Scotta Summers, známého spíše jako Cyclops (ve filmovém světě ale tento vztah zmiňován není), odbyl v První třídě a vrátí se i v Budoucí minulosti. Havok dokáže absorbovat do svého těla kosmickou energii a taktéž zvládá vrhat energetické výboje. V První třídě se tak trošku pral s tím, jak své schopnosti užívat, v Budoucí minulosti už by měl být v tomto ohledu zkušenější.

 James Proudstar/Warpath (Booboo Stewart)

Warpath je na plátnech nováčkem, zatím jsme neměli šanci spatřit jeho hranou podobu. Na stránkách komiksu indiánský bojovník James Proudstar často spolupracuje s X-Meny, i když původně byl jejich protivníkem, protože je vinil ze smrti svého bratra Johna Proudstara/Thunderbirda, který byl jedním z X-Menů. Později ale svůj pohled na věc přehodnotil a přidal se k týmu. A je mu rozhodně užitečný, nejen, že je extrémně silný, odolný a mrštný, ale také dokáže létat. Kromě zmíněných talentů má i šamanské schopnosti, které mu pomohl objevit Ghost Rider.


Clarice Ferguson/Blink (Fan Bingbing)

Jedinou novou výraznější ženskou postavou je mutantka Blink, která se dokáže teleportovat. Není asi těžké odhadnout, že její přítomnost je snahou zapůsobit na asijské publikum, které se stále výrazněji podílí na celosvětových tržbách. A obsazení Fan Bingbing, která platí v Asii za velkou hvězdu, bylo logickým krokem pro přilákání diváků z Východu do sálů kin. Blink má v komiksovém světě zajímavou historii. Její první verze se představila v roce 1994, ale šlo o poměrně psychicky nestabilní postavu a byla velmi brzy zabita. Následně se ale její tvůrci (Scott Lobdell a Joe Mandureira) rozhodli ji oživit, ale jako mnohem klidnější postavu, což byl chytrý tah, protože si Blink velmi rychle získala velké množství fanoušků. Blink vypadá zajímavě, ale my osobně bychom preferovali návrat Emmy Frost, kterou v První třídě ztvárnila Janury Jones. Případně bychom byli rádi, kdyby se objevila Jubilee (Kea Wong) ta je v komiksu Days of Future Past jednou z mála přeživších mutantů a zahlédnout jste ji mohli i v původní trilogii, byť jen na pár minut.

Roberto da Costa/Sunspot (Adan Canto)

Dalším nováčkem je mutant s afro-brazilskými kořeny Sunspot, který je v komiksech výrazným členem X-Menů a dalších superhrdinských týmů. Roberto zvládá absorbovat solární energii a poté ji vyslat zpět k nepřátelům, umí i létat a má nadlidskou sílu. Volba Sunspota je poměrně zajímavá, protože některé jeho schopnosti jsou podobné těm, kterými disponuje Havok, u neznalců komiksů by to mohl způsobit trošku zmatek. Jen pro zajímavost, Adan Canto si zahrál v seriálu Stoupenci zla/The Following (aktuálně se v USA vysílá druhá řada) společně s představitelem Icemana Shawnem Ashmorem.

  Lucas Bishop/Bishop (Omar Sy)

Milovníci komiksů asi omdlévali radostí, když se dozvěděli, že konečně uvidíme jednoho z nejoblíbenějších mutantů Bishopa. Lucas pochází z budoucnosti, ale cestoval časem do dvacátého století, aby se přidal k X-Menům. Ovšem po několika letech se obrátil proti nim. A jde o nepříjemného soupeře, který dokáže absorbovat energii a využít ji proti nepřátelům, navíc je i nadlidsky silný. Dle dostupných informací bude Bishop v Budoucí minulosti na straně těch hodných.

Erik Lehnsherr/Magneto (Michael Fassbender/Ian McKellen)

 
Magneta zřejmě znají i ti, kteří jsou komiksem téměř nepolíbení. Pravděpodobně nejvíce ikonický protivník X-Menů, kterého ale s jejich vůdcem Charlesem Xavierem pojí něco, co se dá svým způsobem nazvat přátelstvím. Ovšem jejich velmi odlišný pohled na postavení mutantů ve světě, z nich dělá protivníky. Erik, král magnetismu, je natolik zajímavou postavou, že se uvažovalo i o jeho sólovce, ale poté, co X-Men Origins: Wolverine příliš neuspěl, z plánu prozatím sešlo. V Budoucí minulosti bude Magneto muset zapomenout na spory, které s X-Meny má a spojit s nimi síly, aby zabránili kompletnímu vyhlazení mutantů.

Raven Darkhölme/Mystique (Jennifer Lawrence)

Mystique je další z postav, která se zatím objevila ve všech čtyřech filmech ze série X-Men. Její dospělou verzi ztvárnila Rebecca Romijn, ale v První třídě měla pouze cameo. Většinu času se pod make-upem skrývala Jennifer Lawrence, která si její roli zopakuje i v Budoucí minulosti. Bylo ale řečeno, že ze zmatené dívky se stane žena, která se bude blížit tomu, co jsme viděli v X-Menech 2. Tedy velmi nebezpečnou bojovnici, která zvládá nakopávat řiť jedna radost. Hlavním talentem Mystique je schopnost měnit svůj vzhled, ale má také nadlidskou sílu a její tělo se umí rychleji hojit.

 Mortimer Toynbee/Toad (Evan Jonigkeit

Toada už jsme také viděli, ale pouze v prvním dílu X-Menů, kde si ho zahrál specialista na bojová umění a představitel Dartha Maula Ray Park. V Budoucí minulosti se ale dočkáme jeho mladší verze s tváří Evana Jonigkeita. Zatím nejsou známy detaily jeho role, ale dá se přepokládat, že bude jedním z následovníků Magneta. A mutant, který má supersilné nohy a jazyk, dokáže skákat do neuvěřitelné výšky, rychleji se regeneruje nebo vylučuje jed, se vždy hodí do party.

Pietro Maximoff/Quicksilver (Evan Peters)

Superrychlý syn Magneta Quicksilver je očividně na roztrhání. Bryan Singer má ve svém filmu svou verzi a v Avengers: Age of Ultron se objeví taktéž Quicksilver, ale zahraje si ho Aaron Taylor-Johnson. V Avengerech uvidíme i jeho sestru Scarlet Witch (Elizabeth Olsen), v X-Men: Budoucí minulost pouze Pietra. Přepokládáme, že bude ve filmu zmíněno, že jde o syna Magneta, snad toto rodinné spojení tvůrci zachovají. Zatím je ale jisté pouze to, že Evan dostal nový přeliv a že jeho postava bude extrémně rychlá.

William Stryker (Josh Helman)

Ti, kteří viděli X-Men 2 si postavu Strykera jistě pamatují. Skvěle ho ztvárnil Brian Cox. Stejně působivě ho zahrál Danny Huston v X-Men Origins: Wolverine. William Stryker starší (Don Creech) se mihl i v První třídě. V Budoucí minulosti mu tvář propůjčil mladík Josh Helman. Ale ať už se ho ujal jakýkoliv herec, vždy jde o někoho, kdo extrémně nesnáší mutanty (možná právě proto, že jeho syn je jedním z nich). A stejně tomu bude i v chystaném dalším dílu, kde bude Stryker jedním ze záporáků.

Bolivar Trusk (Peter Dinklage)

Ani Trusk není zrovna fandou mutantů. Právě naopak, jako šéf společnosti Trusk Industries a vojenský vědec stojí za vznikem robotů, kteří jsou nazýváni Sentinelové a jejichž jediným účelem je likvidování mutantů. Ovšem Bolivar nemá pocit, že dělá něco špatně, věří, že je to pro dobro lidstva. Jeho pohled na to, co je dobré a co špatné zkresluje touha po úspěchu a uznání a je schopen pro jejich dosažení udělat spoustu nepěkných věcí.

Sentinelové

Sentinelové jsou jednou z nejúčinnějších zbraní, kterou lidstvo stvořilo ve snaze zbavit se mutantů. Vzniklo několik variant, ale tou nejznámějších je zřejmě gigantický robot, který dokáže létat, vysílá energetické výboje a má schopnost detekovat mutanty. Zatím se zdá, že ve filmu uvidíme variantu Mark I. a druhý typ z budoucnosti by mohl být extrémně nebezpečný Nimrod (v komiksu Days of Future Past figuruje právě on), který sice není tak velký jako běžný Sentinel, ale jde o nejvíce vyvinutého Sentinela vůbec a dokáže se "vzpamatovat" i ve chvíli, kdy je roztříštěn na kusy. Rozhodně důstojní záporáci. I pro alianci X-Menů a Bratrstva mutantů.

Na kterou postavu se těšíte nejvíce? A které vám naopak chybí?


8 komentářů:

  1. Tohle bude pecka film :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super zhrnutie! Vďaka :)

    OdpovědětVymazat
  3. Díky, díky :)). Byl to náročné, ale X-Meny mám rád, takže jsem si to užil :).

    OdpovědětVymazat
  4. Já bych tam rád viděl gambita,je to škoda že tam není je to dost nevyužitá postava , co se týče schopností i charakteru měl by určitě co nabídnout,škoda no.

    OdpovědětVymazat
  5. Myslim,ze tohle si s Avengers vytre pr*el.

    OdpovědětVymazat
  6. Jean Grey a Cyclops už jsou tedy definitivně povážovani za mrtvé, aspoň jejich mladší verze mohli být ve filmu. A co Angel,Nightcrawler,Bunshee ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejich herci odmítli hrát, tak postavy zatím odložili stranou.

      Vymazat
  7. Mě stále chybí Deadpool,Cable a Fantomex :-D

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.