neděle 5. ledna 2014

RECENZE: Sherlock - The Empty Hearse: Vrátil se Sherlock v dokonalé formě?


#SherlockŽije!

Nejslavnější fiktivní detektiv Velké Británie se na začátku roku 2014 konečně po dvouleté pauze vrátil. Dostál jeho návrat velkolepým očekáváním natěšených fanoušků? Na to se pokusím odpovědět v této recenzi.

Varování: Následující článek obsahuje spoilery!

Jak to udělal?

Ze Sherlocka se ve Velké Británii a poté i na celém světě stal fenomén doslova přes noc. A to si přitom v přípravách první série museli spolutvůrci Steven Moffat a Mark Gatiss vytrpět různé poznámky na adresu přenesení slavného detektiva do současnosti. Jenomže už první díl všem vytřel zrak a jasně naznačil, že nás čeká jeden z nejlepších detektivních seriálů současnosti. Tato slova se nakonec ukázala jako pravdivá, když po finále druhé řady internet zaplavila vlna konspiračních teorií o tom, jak Sherlock fingoval svou vlastní smrt. 

Co už si ale fanoušci neuvědomovali, bylo to, že přesně takovou reakci duo zlotřilých géniů Steven Moffat s Markem Gatissem chtělo. To se ostatně prokázalo i v prvním díle třetí řady Sherlocka s názvem The Empty Hearse. Do scénáře totiž byly zakomponovány dvě různé teorie o tom, jak to Sherlock vlastně udělal, a to z pohledu postav zastupujících hlavy si lámající fanoušky. Musím uznat, že obě teorie byly vtipné, i když se tím samozřejmě zakrylo vlastně jednoduché řešení skutečného Sherlockova úniku. Co bychom ale taky chtěli, když přesně na tom pánové Moffat s Gatissem staví své scénáře.

Už ve finále první řady si spousta lidí lámala hlavu s tím, jak se Sherlock s Johnem Wattsonem dostanou ze zapeklité situace. A nakonec to vyřešil jeden jediný a prostý telefonát. Řešení to bylo naprosto jednoduché, ale právě ta mystifikace a očekávání něčeho dramatičtějšího hrála scénáristům do karet, protože pak předvedli něco tak jednoduchého, že se to stalo rázem geniálním.

V prvním díle nové řady se už ale pánové M a G v těch teoriích doslova vyžívali a proložili jimi celou epizodu. Přitom bylo finální řešení opět docela prosté a víceméně podobné úvodní "fandovské" teorii. Jenomže pak Mark Gatiss (který mimochodem hraje Sherlockova bratra Mycrofta) začal dělat přesně to, co jde oběma scénáristům nejlépe - odvádět pozornost. V hodinu a půl dlouhém díle se toho stalo tolik, že z toho mají diváci samozřejmě guláš.

Jak to Sherlock tedy vlastně udělal?
Sherlockův návrat, Johnovy reakce, teroristický útok, prolínající se případy, přemosťování scén mezi Sherlockem a Johnem z jiných konců města, Johnova záchrana, odpuštění Sherlockovi, fandové hádající Sherlockův únik ze spárů smrti, Sherlockovi rodiče, jeho kočkování s Mycroftem atd.

Jak vidíte, je toho skutečně hodně. A proč je toho hodně? Stopáž se přeci dá zkrátit, což by pomohlo zejména intenzitě epizody, která střídala geniální a akční pasáže s nudnějšími dialogy mezi Mycroftem a Sherlockem. Jenomže pak by tvůrci přišli o zástěrku. To, že na diváky nahází jednu záhadu a hlášku za druhou, má svůj důvod. Odvést fanoušky od snadného vysvětlení všech zápletek a od určitých nelogičností a děr ve scénáři. Tato taktika zatím funguje dokonale.

Hobití duo válí

Herecké výkony jsou na nového Sherlocka opět excelentní, na této frontě se toho moc nezměnilo. Daleko více prostoru pak dostal zejména Martin Freeman jakožto Dr. Watson. A ačkoli jsem si všiml některých stejných gest, které používal i v Hobitovi, stále patří mezi britskou hereckou špičku. To samé platí o vynikajícím Benedictu Cumberbatchovi, kterého Sherlock vlastně "udělal". Největší devízou britských minisérií pak už dlouhodobě je fakt, že i herci ve vedlejších rolích válí, jako kdyby hráli prim. 

Slavné duo je zpět!
Obří pochvalu si pak zaslouží třetí (po Irene Adlerové a paní Hudsonové) nejvýznamnější žena v Johnově a Sherlockově životě - Mary v podání Amandy Abbingtonové. Měl jsem vůči této postavě i její představitelce určité výhrady, ale už během prvních scén s Sherlockem mě upoutala a přesvědčila o správnosti rozhodnutí ji obsadit.

Verdikt

I přes určité (drobné) výhrady musím celému tvůrčímu týmu přiznat, že vytvořil napínavou a zábavnou podívanou plnou vynikajících hereckých výkonů i dějových zvratů. Produkce je (jak je u britských seriálů zvykem) přímo excelentní. Problém asi ale budou mít ti, kteří preferují pomalejší tempo a podrobné vysvětlování. Takoví diváci nemají absolutní šanci při sledování nového Sherlockova dobrodružství stíhat.

Hodnocení: 10/10


Líbil se vám Sherlockův návrat? A co říkáte na postavu Mary?

Foto: BBC

5 komentářů:

  1. Ta třetí teorie je tak, jako ty dvě předchozí falešná.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. ano, Martin Freeman hojně používá podobná (jakási minimilisticky excentrická) gesta, už od dob geniálního Kanclu...jenže ty gesta jsou tak dobrá, že si to prostě může dovolit, navíc, pokud můžu soudit, nikoho nevykrádá. Druhý díl třetí řady Sherlocka byl ještě lepší prvního, když se hlavní duo ožralo, bavil jsem se královsky! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Takze su tam nudnejsie pasaze, ale hodnotenie je napriek tomu 10/10? Aspon som sa utvrdil ze recenzenti Sherlocka su dost nekriticki. :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.