pondělí 6. ledna 2014

Pět otázek pro český televizní trh v roce 2014

Český televizní trh bude muset v roce 2014 najít odpovědi hned na několik otázek - a podle nich se pak bude dál vyvíjet. Dali jsme je pro vás dohromady a zajímá nás, jak vidíte situaci vy.

1. Dotáhne Vladimír Železný Barrandov k podílu 10%?

Vladimír Železný jasně formuloval svůj cíl - a jak ukázaly výsledky z Vánočního období, není to cíl zcela nereálný. Doba se sice změnila, ale Železnému kromě jeho inteligence a manažerských schopností hraje do karet i bezradnost Primy. Stačí tudíž, aby Prima dál tápala a Železný na jejích chybách může postavit základy svého úspěchu. Bude to ale stačit k tomu, aby se mu jeho plán podařilo splnit? A bude mít na svůj plán jak postavit Barrandov na nohy to nejdůležitější- peníze?

Související: Volejte Železnému: Osvěta, nostalgie nebo televizní peklo?

2. Odrazí se Prima nebo padne ještě hlouběji?

Prima se už pár let každé jaro a každý podzim snaží najít recept na úspěch. Zatím marně, sledovanost jí jde od desíti k pěti a rekordní balík peněz, který letos utržila díky změně obchodní politiky Novy, zatím víceméně prošustrovala. Prima se trápí nejen s tím, že neví, co vlastně chce vysílat a zda to je mladý nebo starší divák, ale nedokáže ani jednomu sestavit program tak, aby cílové skupině vyhovoval. A když už náhodou vyrobí dobrý produkt a dobře ho nasadí, neumí ho prodat. Jinými slovy, Prima má problémy na všech frontách a rok 2014 pro ni může být zlomový. Buď všechno nabere lepší směr... a nebo to pár lidem zlomí vaz. Zatím to moc nadějně nevypadá. Prima bezradně přešlapuje kolem X factoru a neví, zda ho chce nebo vlastně ne, pořady pro mladší publikum nasazuje na páteční večer a novinky neohlásila téměř žádné. Ve srovnání s Českou televizí, kde je tah na branku víc než zřejmý, je bezradnost komerční dvojky do očí bijící.

Související: Pět typů zahraničních seriálů, které bychom rádi viděli v českém provedení

3. Co bude s Janem Krausem a Zdeňkem Pohlreichem?

Obě hvězdy televize Prima mají jedno společné. Svého času zazářily a čeho se pánové dotkli, to mělo sledovanost. Jenže s velkou mocí přichází i velká zodpovědnost. A když velké ego překrmíte, zadusí se vlastní výjimečností a ztratí odstup a nadhled. Kraus i Pohlreich patří pořád na české televizní scéně k výjimečným osobnostem, jakých je málo a měli bychom si je hýčkat, ale jak Česká televize, tak Prima zjistily, že když si Jana Krause hýčkáte moc, začne si dělat co chce. A není to zrovna produktivní. Totéž se podle všeho týká Zdeňka Pohlreicha, který na podzim neuspěl, když s ním mělo vařit celé Česko. Navíc pak Prima nešťastně nasadila i jeho Už dost, šéfe! které si zjevně měla nechat na jaro. Každopádně - oba mistry ostrého slova a trefných komentářů čeká těžký rok. Dokáží, že jsou zárukou sledovanosti? Nebo jejich čas pomalu vypršel? A je tu ještě pár dalších otázek: Zůstanou na Primě? Chtějí tam zůstat? Chce je Prima? A pokud ano, udrží si je? Na oba má zjevně zálusk Nova a oba dobře ví, že Nova své hvězdy prodat umí... a že by tam dost možná měli větší sledovanost.

Související: TOP 5: Nejlepší české televizní projekty roku 2013

4. Zúročí Česká televize své investice?

Rok 2014 bude klíčový i pro Českou televizi. Petr Dvořák je velmi dobrý manažer a jeho tým jasně zacílil především na mainstremové publikum. Letos uvidíme programové schéma, které je poprvé od Dvořákova nástupu v drtivé většině postavené na produktech vzniklých a odsouhlasených za jeho vedení. A stojí za nimi velké množství investovaných peněz. Jedou podle osvědčených receptů, s oblíbenými tvářemi a tak se dá předpokládat, že minimálně část z nich uspěje a Česká televize posílí svoji pozici. Je tu ale ještě zpravodajství a alternativní, menšinové žánry, kde zatím Petr Dvořák a jeho tým dělá chyby. Špatně komunikuje dovnitř i ven a dělá prapodivná rozhodnutí, ve kterých jako by se snažil uzemnit názorovou pestrost a jakoukoli kontroverzi. Zrušený pořad Monoskop, tahanice ve zpravodajství, jasně patrné obavy z čehokoli, co má ostřejší hrany a jiný názor - i to jsou průvodní jevy Dvořákova panování. Vzhledem k tomu, že poslední kontroverzní pořad Tečka páteční noci se zatím alespoň směrem ven obešel bez pranýřování ze strany vedení České televize, je možné, že i tady se blýská na lepší časy a Dvořák si uvědomil, že co se nemění, to zahyne - a že jen mrtvé ryby plavou s proudem. Česká televize by se pak mohla stát po letech převalovaní se na místě stát tím, čím je pro Velkou Británii BBC.

Související: České televizní žně už v lednu! Případy 1. oddělení, První republika a další

5. Co bude s televizí Nova?


Nova si po letech pomalého padání sledovanosti svoji pozici v roce 2013 spíš upevnila. Přivedla na trh Doktory z Počátků a je možné, že dřív nebo později se je pokusí nasadit dvakrát týdně. I pokud to nakonec neudělá, protože by jí hrozilo, že diváci se tímto druhem seriálů přesytí, ještě nějakou dobu může žít z repríz svých seriálů jako je Kriminálka Anděl a z nových řad, které k nim připravuje. Otázkou je, co udělá s jejím programem nové vedení. Kolik investuje do nových formátů? Otevře se nezávislým producentům? A jak naloží s některými svými vedlejšími kanály? Nova je v tuto chvíli něco jako Area 51. Je zjevné, že se tam něco děje a bude dít, ale co to bude není úplně jasné a výsledky se nejspíš projeví nejdřív na podzim 2014. Do té doby Nova podle všeho pojede svoji obehranou, ale úspěšnou písničku. Jak dlouho jí to ale bude vycházet? Zvlášť když Česká televize táhne do boje a zas a znovu to bude zkoušet Prima i Barrandov?

Jak vidíte televizní trh v roce 2014 vy? Kdo uspěje, kdo padne?

2 komentářů:

  1. Zaručeně uspěje Česká televize, pořady, které vytasila vypadají hodně dobře a Nova by se měla mít na pozoru bude to pro ní velký soupeř. Nově asi docházejí nápady, pokud nebudu brát Doktory a Ulici to má sledovanost velkou, ale s Ordinací hodně zamíchají čísla, podle ukázek a co jsem i četl to vypadá že budou fušovat do řemesla Sanitky, když se bude odehrávat chirurgie s rychlou záchrannou službou. Letošní rok vidím Primu hodně černě, po pravdě ani nevím co nasadí na obrazovky, kromě farmáře, x-factoru (možná) a to je tak všechno co vím, hlavně co nasadí na Cool, ale to se snad ještě dozvíme až představí jarní schéma, pokud ho už nepředstavila. Barrandov mě až tolik nezajímá, tuto televizi nesleduji

    OdpovědětVymazat
  2. Prima tápala jen tehle rok, kdy ji brutálně spadla sledovanost přesycením trhu formáty typu VIP Prostřeno atd., které předtím udělaly z Primy jedničku trhu a pak ji shodili neustálým opakováním až na třetí pozici za ČT! Do té doby Prima jako jediná x let v kuse rostla. Buď se poučí z roku 2013 a vrátí se na druhou pozici, nebo ČT nedoženou. I když po skončení svátků už je Prima zase před ČT. Barrandov určitě hrozba není. S jedním kanálem, hoandskýma kriminálkama a nulovým rozpočtem fakt nemůže konkurovat bohaté čtyřkanálové Primě s nabitou knihovnou akvizic, kvalitníma show, tvářema typu Pohlreich a jistotama, ačkoliv shitama, typu Cesty domů, Farmář apod. ČT je ale silný konkurent v poslední době a Nova, ačkoliv v bankrotu a nic nevysílající, z první pozice těžko spadne.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.