neděle 15. prosince 2013

Volejte Železnému: Osvěta, nostalgie nebo televizní peklo?

Je to skutečně tak. Po několika dlouhých letech se jeden z dřívějších největších televizních odborníků v České republice (nebo v Česku, jak toto označení upřednostňuje sám pan ředitel) vrací na televizní obrazovku i do televizního zákulisí. Vladimír Železný je zpět, tentokrát ale na televizi Barrandov. A spolu s ním se vrátila i jeho one man show Volejte Železnému (kdysi Volejte řediteli). Má tento pořad i v roce 2013 na televizních obrazovkách své místo? Nebo jde jen a pouze o zoufalý řev "umírajícího televizního dinosaura"?

Hned v úvodu se přiznám, že pořad Volejte řediteli jsem kdysi dávno na Nově sledoval jen sporadicky. A to z jednoho jediného prostého důvodu - nebavil mě. Nebavil mě z toho důvodu, že jsem byl ještě dítě a názory postaršího ředitele komerční televize mi nepřišly nikterak záživné. V současnosti jsem už ale dospělý a na pana Železného mám svůj vlastní osobní názor, který tu ventilovat nebudu. Tak jako tak ale musím uznat, že se jedná o profesionála, který televiznímu byznysu v Česku rozumí. Televize Barrandov tedy jeho angažováním pouze získala, protože konečně je v jejím čele někdo, kdo českému televiznímu trhu rozumí. To se o předchozím vedení Barrandova příliš říkat nedalo.


Jak už jsem ale poznamenal, návrat Vladimíra Železného do televizního dění znamená také návrat jeho půlhodinové one man show, v níž se probírají nejrůznější témata. A pozorný divák si jistě všimne, že tato témata mnohdy nemají s televizí vůbec nic společného. Na druhou stranu pořad pana Železného nikdy nebyl pouze o televizi. Byl především o jeho osobnosti jako takové. Už tehdy na Nově si Vladimír Železný uvědomil, že divák potřebouje nějakou spojku mezi sebou samým a televizí. Ono se to možná na první pohled nezdá, ale diváky vždy fascinují střípky ze zákulisního dění televize, protože se jedná o médium, které je provází každý den. A přitom ne každý má možnost do tohoto zákulisí nahlédnout. už jen proto je pořad typu Volejte Železnému i v dnešní době cenný.

Osobně názory pana Železného (ty, co se týkají televizního byznysu) považuji za osvětové, protože přesně to, pan Železný dělá - osvětu. Divákovi to pak dává daleko větší dojem, že mu právě někdo kompetentní odhaluje skrytá tajemství, i když ve skutečnosti se dozví jen velice málo. I to však stačí k tomu, aby diváci pořadu Vladimíra Železného zůstali věrní i "jeho" televizi.

Televize ano, politika ne

Stejně tak, jako uznávám televizní názory Vladimíra Železného, mi vadí ventilace jeho osobních politických názorů. Diváci se ho na to sice ptají, ale podle mého by tento pořad měl být věnovaný Barrandovu. A aby se vyplnila stopáž, stačí natočit pár reportáží ze zákulisí televize. Na to, koho pan Železný volil nejsem zvědavý, protože mám svou vlastní svobodnou vůli a nepotřebuji vědět, jak a co dělal někdo jiný, udělám si to sám (Fuj! Ne tohle, prasáci!). Názory na televizní dění si však vždy rád poslechnu, protože se tím učím. Dozvídám se vždy něco nového, něco, co se běžně nedozvím a co souvisí s televizí, jejím chodem, výběrem pořadů atd.

Tímto směrem by se měl podle mého názoru pořad Volejte Železnému nadále ubírat. Přidat na televizních informacích a ubrat chanukovou a politickou omáčku okolo.

Co si o pořadu Volejte Železnému myslíte vy?

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.