úterý 31. prosince 2013

TOP 10: Nejlepší výtvory komiksového guru Stana Lee

I když jako chlapi rádi přeháníme, tak tvrzení, že Stan Lee je komiksová legenda není přehnané vůbec. Je prostě a jednoduše trefné. V hlavně Stana Lee se zrodila hromada kultovních postav/týmů, tak co takhle se povídat na ty nejlepší hrdiny, které stvořil nebo se na jejich vzniku spolupodílel.

10. Doctor Strange

V našich končinách není jako komiksová postava Stephena Vincenta Strangea alias Doctora Strange, příliš známá, ale v domovských Spojených státech amerických se těší velké oblibě. Strange je jedním z nejmocnějších uživatelů magie v universu Marvel, vidět jsme ho mohli v animované podobě, mihl se v seriálech, ale také se dočkal vlastního animovaného filmu a filmu - v obou případech nazvaného jasně Doktor Strange. Strange stvořil Stan Lee a Steve Ditko v roce 1963, pánové se inspirovali u radiového pořadu Chandu the Magician z třicátých let.

9. Nick Fury

V roce 1963 se zrodil i Nick Fury, za jehož vznikem stojí Stan Lee  a Jack Kirby. Původně šlo o vojenského hrdinu, aktuální podoba Furyho je špión a ředitel organizace S.H.I.E.L.D. Fury se objevuje napříč animovanými seriály a hraje výraznou roli ve filmovém universu, kde ho ztvárňuje Samuel L. Jackson. Mimochodem, jednou ho ztvárnil i David Hasselhoff v televizní "perličce" Nick Fury, zvláštní agent.

8. Black Widow

Natasha Romanoff je nejznámější postavou, která přijala krycí jméno Black Widow a na stránkách komiksu se objevila už v roce 1964 jako ruská agentka. Zrodila se v hlavách Stana Lee, Dona Hecka a Dona Ricka. Black Widow byla původně zápornou postavou, protivnicí Iron Mana, ale postupem času se z ní stala hrdinka a jedna z nejznámějších ženských postav od Marvelu. Opět jsme ji mohli vidět v animovaných seriálech, animovaných filmech a v hrané podobě, kdy si ji zahrála Scarlett Johansson.

7. Fantastická čtyřka

Tým Fantastická čtyřka, zahrnující Sue Storm (Invisible Woman), Reeda Richardse (Mister Fantastic), Johnnyho Storma (Human Torch) a Bena Grima (Thing), stvořil Stan Lee společně se svým častým spolupracovníkem Jackem Kirbym už v roce 1961. Tým si získal popularitu velmi rychle a tak se kromě komiksů objevil ve čtyřech televizních seriálech, v devadesátých letech se dokonce připravoval film, ale ten nakonec nevznikl. Na filmová plátna se projekt dostal až v roce 2005, následován pokračováním s podtitulem Silver Surfer. Fanoušci je moc nevzaly a tak režisér Josh Trank natočil reboot, který ovšem dopadl ještě hůř.

6. Iron Man

Lehce arogantní milionář Tony Stark nebo-li Iron Man je, pokud jde o filmové adaptace, nejúspěšnějším hrdinům od Marvelu. Třetí díl Iron Mana vydělal lahodných 1,22 miliardy dolarů. O takovém úspěchu asi tým ve složení Stan Lee, Jack Kirby, Larry Lieber a Don Heck ani nesnil, když Iron Mana v roce 1963 stvořili. 

5. Hulk

 
Jak tvůrci Stan Lee a Jack Kirby doktora Bruce Bannera/Hulka přiznávají, inspirací pro jeho vznik se staly romány Frankenstein a Doktor Jekyll a pan Hyde. Hulk se světu představil v roce 1962 a bez ohledu na to, jaký je to vztekloun, si získal obrovské množství fandů. Jeho cesta na plátna tak byla logický krok. Pokud jde o sólové filmy, dočkal se zatím dvou hraných a to v roce 2003 a 2008 a samozřejmě je členem týmu Avengers. A je na místě také připomenout seriál The Incredible Hulk s kulturistou Lou Ferrigno v hlavní roli.

4. Spider-Man

Peter Parker alias Spider-Man patří k nejproslulejším komiksovým hrdinům vůbec. Stan Lee a další jeho častý „bratr ve zbrani“ Steve Ditko ho stvořili v roce 1962 a od té doby jsme mohli vidět v hromadě seriálů, hraných filmů, ale také v muzikálu. 

3. Thor

Kdo by to byl býval řekl, že z jedné z postav severské mytologie se stane velmi oblíbená komiksová postava. Thorovi už je také nějaký ten pátek, Jack Kirby, Stan Lee a Larry Lieberman si ho půjčili ze severských bájí už v roce 1962. Thor má samozřejmě také bohatou televizní historii, kdy se objevoval v různých animovaných seriálech i filmech. Do kin se pak poprvé podíval v roce 2011, tvář a muskulaturu mu propůjčil australský sympaťák Chris Hemsworth.

2. Avengers

V námi vybrané desítce postav od Stana Lee sice figuruje několik samostatných členů Avengers, ale je samozřejmě nebytné zmínit i tým Avengers jako celek. Od doby jejich vzniku (1963) se v jejich řadách vystřídaly desítky postav, ale původní zakládající tým byl složen z těchto postav -  Iron Man, Wasp, Ant-Man, Thor, Hulk a od čtvrtého dílu prvního komiksu také Kapitán Amerika. Avengers jsou pro Marvelu i filmovým rodinným stříbrem, první film vydělal 1,52 miliardy dolarů. Bravo Jacku Kirby a Stane Lee, Avengers jsou jedním z vašich nejlepších výtvorů.

1. X-Men

Tým X-Men nejen patří v komiksovém světě k těm nejznámějším, ale také právě této partě a režisérovi Bryanu Singerovi zřejmě vděčíme za to, že komiksové adaptace se začaly v kinech objevovat častěji a častěji (někdy asi až příliš často). První díl filmové série měl premiéru v roce 2000 a Singer ukázal, že se z komiksové předlohy dá stvořit sci-fi s dramatickým nádechem a nejen rozjuchaná podívaná. X-Men 2 z roku 2003 to pak jen potvrdili. Trojku režíroval Brett Ratner, kvalita šla dolů, ale byť je moderní ji označovat za špatný film, tak objektivně řečeno jde stále o slušnou podívanou. V roce 2011 pak Matthew Vaughn představil prequel X-Men: První třída a následně se otěží ujal opět Bryan Singer X-Men: Budoucí minulost a X-Men: Apokalypsa. Samozřejmě nesmíme zapomenout na animované seriály, především pak ten, který běžel v letech 1992 – 1997 a nesl jednoduché jméno X-Men. X-Meni jsou dítky Jacka Kirbyho a Stana Lee, tatíkové je poprvé představili v roce 1963.
A které Stanovy postavy jsou vaše oblíbené? Stvořil jich desítky a desítky, určitě je z čeho vybírat.

13 komentářů:

  1. Spidey se prvně objevil v roce 1962 né 1961 .

    OdpovědětVymazat
  2. Přeju mu dalších 100 let života, ten člověk si to zaslouží. EXCELSIOR !!!

    OdpovědětVymazat
  3. od10 až po 7 s tím souhlasím potom 6. Thor, 5. Hulk, 4. Iron Man 3. X-men 2. Spider-man 1. Avengers

    OdpovědětVymazat
  4. tak spider-man vedie ;) ale aj ostatny su super :)
    trosku mimo alee nevyzerala tato stranka inak??? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypadá, máte postřeh:-) Měnili jsme, co jsme mohli, především z vnitřních provozně technických důvodů.

      Vymazat
  5. Jen je zvláštní že není zmíněn samostatně Capitan Amerika.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to o subjektivních preferencích, Kapitána Ameriku mám rád, ale na můj vkus je trošku moc patriotistický. Ale jistě jde o zajímavou postavu, o tom není sporu.

      Vymazat
    2. Capa vymyslel Jack Kirby a Joe Simon . Stan Lee ho jen znovu přivedl k životu do Avengers # 4 .

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  6. Sám je nejhrdější na Spider-Mana a nedivím se. On je prostě to nejlepší co vymyslel. Spider-manem to posunul všechno na úplně jinou úrovneň. Cokoliv potom je taky fantastické ale spider-man je v tom seznamu naprosto nedoceněn.

    OdpovědětVymazat
  7. Odpovědi
    1. Ano je. Článek vyšel už před lety, ale protože každý rok má Stan narozeniny a my ho připomínáme, tak nám text stárne pod rukama. Nově jsem ho upravil, tak teď by měl pár let být univerzální:-)

      Vymazat
    2. Ale není. :-) Doctor Strange už má vlastní film

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.